11.4 C
Athens
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΝτιμιτρόφ: «Τα καλά στην Ελλάδα είναι καλό για όλη την περιοχή»

Ντιμιτρόφ: «Τα καλά στην Ελλάδα είναι καλό για όλη την περιοχή»

Με την έκφραση «είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι στη γενέτειρα της Δημοκρατίας» ξεκίνησε την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ και πρόσθεσε: «Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι μετά τις εθνικές εκλογές και θέλω να ευχηθώ στην ελληνική κυβέρνηση επιτυχίες και θετικές στιγμές».
Ο κ. Ντιμιτρόφ σημείωσε ακόμα ότι «ζούμε στιγμές ελπίδας και υπάρχουν ευκαιρίες για την Ελλάδα», συμπληρώνοντας πως «όταν συμβαίνουν καλά στην Ελλάδα είναι καλό για μας και για όλη την περιοχή».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ότι «είναι καλό να έχουμε φίλους». «Παίρνει χρόνο και στη χώρα μου αλλά είμαστε φίλοι. Έχουμε σκαρφαλώσει στην κορυφή του λόφου ενώ πριν υπήρχε χειμώνας. Τώρα υπάρχει φως και ευκαιρίες και στην ενέργεια και στο εμπόριο. Δεν υπάρχει πιο φυσιολογικό από το να είμαστε σύμμαχοι και εταίροι», επισήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Ντιμιτρόφ, «η Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε πέρα από το ΝΑΤΟ την αυτοπεποίθηση στη χώρα μου και είμαστε στον δρόμο να κερδίσουμε έναν σημαντικό φίλο. Φέτος τα καλά νέα ήταν από τα Βαλκάνια και πρέπει να είμαστε περήφανοι. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία αλλά μπορούμε να φτιάξουμε το μέλλον. Επειδή ζούμε σε ασταθείς καιρούς δεν μπορούμε πολλά να τα θεωρούμε δεδομένα. Είμαστε ήδη μέσα στην Ευρώπη. Η Ελλάδα δίνει αυτήν την προοπτική».
Ο κ. Νριμιτρόφ πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο τρίπτυχο δουλειές – σταθερότητα – φιλικές σχέσεις και υπογράμμισε: «Δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενη χώρα εάν δεν έχουμε φιλικές σχέσεις με τους γείτονες».
«Χάσαμε μία γενιά και ευκαιρίες για μας και την Ελλάδα. Είμαι ενθουσιασμένος. Ήταν πολύ δύσκολο, όμως αναπτύξαμε κλίμα εμπιστοσύνης και τώρα η καλή μας σχέση είναι πυλώνας. Τα καταφέραμε μόνοι μας με την ενίσχυση των φίλων μας από τις ΗΠΑ και φτιάξαμε ένα μοντέλο που πρέπει να το ακολουθήσουν και άλλοι», υποστήριξε.
Για τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε πως «όταν αναλαμβάνει μία κυβέρνηση υπάρχει μία συνέχεια. Πρέπει να οικοδομήσουμε αυτό το αίσθημα. Θα βρεθώ και με τον νέο ομόλογό μου, Νίκο Δένδια. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες».
Ευτυχία Αδηλίνη

Ο κανόνας ήταν πάντα η μέση γραμμή

Εμφαση στο δίκαιο της θάλασσας έδωσε o καθηγητής οικονομικής γεωγραφίας και γεωπολιτικής της Μ. Ανατολής και της Τουρκίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, υπογραμμίζοντας σχετικά με την οριοθέτηση των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο ότι «ο κανόνας ήταν πάντα η μέση γραμμή».
Χρησιμοποίησε τα παραδείγματα της Μάλτας, των θαλασσίων συνόρων Κύπρου – Αιγύπτου και της οριοθέτησης των ΑΟΖ Κύπρου – Ισραήλ για να απορρίψει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας σχετικά με τη βαρύτητα της «μεγάλης ακτογραμμής» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε ότι η δήλωση Τραμπ (16/7), περί αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των τελευταίου τύπου μαχητικών αεροσκαφών F-35, αποδεικνύει πως η αμερικανική δημοκρατία λειτουργεί, ενώ επεσήμανε ότι προς τη σωστή κατεύθυνση βρίσκονται και τα μέτρα της ΕΕ έναντι της Τουρκίας.
Είπε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν τα οικονομικά εργαλεία για να επανέλθει η Τουρκία στον σωστό δρόμο». Υπογράμμισε ότι η Τουρκία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του NATO. Κλείνοντας, μίλησε για έναν «ΝΑΤΟικό υποθύλακο» στην Ανατολική Μεσόγειο, που να περιλαμβάνει και την Κύπρο, με δυνατότητα επέκτασης στην απέναντι ακτή της Εγγύς Ανατολής.

Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Δεν αμφισβητώ την πρόθεση κανενός ότι αυτή η Συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, για να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές της περιοχής, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές». Παρατήρησε ωστόσο ότι «για να σταθεί αυτή η Συνθήκη και να παράξει θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής. Αυτή είναι και η θέση μου, αν θέλετε ως νομικού. Αν αυτή εφαρμοστεί με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, τότε νομίζω ότι θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον».

Αποσπάσματα από τις κυριότερες ομιλίες

Helle Thorning-Schmidt, πρώην πρωθυπουργός της Δανίας
Για ένα σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη μίλησε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist η πρώην πρωθυπουργός της Δανίας HelleThorning-Schmidt: «Ή θα ενσωματωθούμε ή θα διασπαστούμε», είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε ότι τα δύο τρίτα των νέων ευρωβουλευτών προέρχονται από τα κατεστημένα κόμματα, ενώ τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιλέξει τα τελευταία χρόνια έναν μη συμβατικό δρόμο, οπότε υπάρχει μια απόκλιση μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Στις προκλήσεις που έχει να διαχειριστεί η ΕΕ, η κ. Thorning-Schmidt ενέταξε -μεταξύ άλλων- τα θέματα ασφάλειας, το μεταναστευτικό, την ανάγκη ρύθμισης του «ψηφιακού αιώνα», τη χαμηλή ανάπτυξη και το κλίμα. Κλείνοντας, τόνισε ότι τίποτα από αυτά δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς η Ευρώπη να αποτελεί την απάντηση.
Matteo Renzi, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας


«Δεν πίστευα ότι οι λαϊκιστές θα κέρδιζαν τις ευρωεκλογές, δεν ανησυχούσα για αυτό», είπε χαρακτηριστικά κατά την έναρξη τις ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο του Economist στην Αθήνα ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Renzi, ο οποίος ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για το φαινόμενο της γραφειοκρατίας και της έλλειψης οράματος στην Ευρώπη. Τόνισε την ανάγκη αλλαγής της νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον ανταγωνισμό, γιατί αλλιώς, όπως είπε, «θα προσφέρουμε κάθε μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία στους Κινέζους και τους Αμερικανούς». Ο κ. Renzi επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη δράσης σε σχέση με την ψηφιακή επανάσταση, τη μεταναστευτική κρίση και το δημογραφικό πρόβλημα της Ευρώπης.
Victoria Nuland, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
«Θέλω να συγχαρώ τον ελληνικό λαό και την ηγεσία του. Η οικονομία δεν είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι, αλλά για σκεφτείτε το Grexit», ανέφερε κατά την τοποθέτησή της στο ετήσιο συνέδριο του Economist στην Αθήνα η πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Victoria Nuland.
Αναφερόμενη στις διατλαντικές σχέσεις, κ. Nuland υπογράμμισε -όπως είπε- τα βασικά προβλήματα: εθνική ασφάλεια, επιθετική Ρωσία, φιλόδοξη Κίνα, μετανάστευση κ.ο.κ. Η ίδια τόνισε την ανάγκη να υιοθετηθεί μια αισιόδοξη και θετική προσέγγιση στον ψηφιακό αιώνα καθώς και το πόσο σημαντική είναι η συνεργασία για τη νέα οικονομία.
«Πρέπει να ξεκινήσουμε να δίνουμε πράγματα στη μεσαία τάξη, ο παραγκωνισμός της οποίας έφερε στο προσκήνιο την κεντροδεξιά», υπογράμμισε η κ. Nuland.
Αναφερόμενη στη συμφωνία των Πρεσπών, η πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι δημιούργησε αντιπαράθεση στην Ελλάδα, αλλά ήταν ένα βήμα να δημιουργηθεί ένας ευρύτερος συνασπισμός στην περιοχή. «Το συμφέρον της Ευρώπης, ασχέτως με το τι κάνουμε στις ΗΠΑ, είναι να είστε υπερασπιστές των ελευθεριών, της ασφάλειας και των αξιών του φιλελεύθερου ανοιχτού συστήματος, το οποίο πρέπει να υπερασπιστούμε απέναντι σε όσους το αμφισβητούν».
Αναφορικά με την Κίνα, η κ. Nuland τόνισε ότι οι προκλήσεις είναι κοινές. «Θα μπορούσαμε λοιπόν να έχουμε κοινή πολιτική, όπως από κοινού δασμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ