Ολοκληρώθηκαν οι επαφές των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για την αξιολόγηση της οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης, και όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος οι συζητήσεις πήγαν παρά πολύ καλά, όπως και την προηγούμενη φορά. «Είναι ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο, με διαφορετικές απόψεις, αλλά όχι αντιπαραθέσεις», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού αποτελεί δικαιοδοσία της κυβέρνησης.
Κατά την σημερινή (σ.σ. Παρασκευή) επισκόπηση, το πλέον σημαντικό ζήτημα ήταν, κατά τον ίδιο παράγοντα, το πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον «νόμο Κατσέλη». «Είχαμε πολύ καλές συζητήσεις και χθες και προχθές, καθώς είναι το ζητούμενο και το επίδικο. Είναι κάποιες άλλες λεπτομέρειες που θέλουν δουλειά. Πάντα χρειάζεται δουλειά από την κυβέρνηση σε αυτά τα θέματα. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο», ανέφερε.
Ο εν λόγω αξιωματούχος είπε επίσης ότι συζητήθηκε και το ρίσκο που υπάρχει από κάποιες δικαστικές αποφάσεις, αλλά δήλωσε ότι δεν ανησυχεί. «Δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί για τους επόμενους 3 μήνες, τον επόμενο χρόνο, τα επόμενα δύο χρόνια», ανέφερε. Επεσήμανε δε, πως «θα δούμε με τρόπο συνεργατικό, όταν και εάν γίνουν αυτά και καταγραφούν, πώς αντιμετωπίζονται. Θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά εάν θα είναι εφάπαξ (σ.σ. π.χ. επιστροφή αναδρομικών) ή με μόνιμα μέτρα (σ.σ. π.χ. επαναφορά εφεξής των επιδομάτων), εάν θα είναι μεγάλο ή μικρό το ποσό». Πρόσθεσε δε ότι «και αυτοί (σ.σ. οι θεσμοί) καταλαβαίνουν ότι άλλο είναι κάτι που είναι εξωγενές, που δεν είναι στη δική σου ευθύνη και άλλο είναι κάτι που είναι ενδογενές στην πολιτική της κυβέρνησης».
Σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ο κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι συζητήθηκε με τους επικεφαλής των κλιμακίων, αν και δεν εντάσσεται στη β’ αξιολόγηση. «Ελπίζω μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Οταν το σχέδιο είναι έτοιμο θα πάμε στη DGComp (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν). Το συζητήσαμε γιατί θέλουμε τις ιδέες τους και τις απόψεις τους», επεσήμανε.
Τέλος, απάντησε καταφατικά όταν ρωτήθηκε εάν είναι αισιόδοξος για την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές εθνικές τράπεζες (ANFAs και SNPs).
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ΕΚΤ κρατά ακόμα τα ελληνικά ομόλογα, αλλά η κυβέρνηση αισιοδοξεί
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ