13.2 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑ«Να σταματήσουμε να σπαταλάμε ενέργεια» προτρέπει σύμβουλος του WWF για την κλιματική...

«Να σταματήσουμε να σπαταλάμε ενέργεια» προτρέπει σύμβουλος του WWF για την κλιματική αλλαγή

 

«Να σταματήσουμε να σπαταλάμε ενέργεια». Με αυτή τη φράση o επικεφαλής σύμβουλος για την κλιματική αλλαγή στο Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (World Wide Fund for Nature-WWF), με έδρα το Λονδίνο, Stephen Cornelious, εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πώς μπορεί ο καθένας από εμάς να αναλάβει δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της.
«Θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι από πού προμηθευόμαστε την ενέργειά μας, να βάλουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη ζωή μας και να σκεφτούμε ακόμα και τι τρώμε», λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μετάβασης από το «βρώμικο» κάρβουνο για την παραγωγή ενέργειας σε πιο «καθαρές» πηγές.
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τη σύνδεσή της με ακραία φαινόμενα, όπως οι καύσωνες σε πολλές γωνιές του πλανήτη αλλά και οι καταστροφικές πυρκαγιές, ο σύμβουλος του WWF σημειώνει πως για αυτά «δεν είναι μόνη υπεύθυνη η κλιματική αλλαγή, αλλά σίγουρα έχει αντίκτυπο».
«Δεν μπορεί να πει κανείς δηλαδή ότι μια πυρκαγιά οφείλεται αποκλειστικά στην κλιματική αλλαγή αλλά είναι η κλιματική αλλαγή που καθιστά πιο πιθανά τέτοιου είδους φαινόμενα», εξηγεί χαρακτηριστικά.
«Υπάρχει μια ανοδική τάση για την πιθανότητα εκδήλωσης τέτοιων φαινομένων», σημειώνει ο κ. Cornelius, ενώ σχετικά με το πόσο εφικτό είναι να προβλεφθούν τέτοιου είδους ακραία περιστατικά, επισημαίνει: «Δεν μπορείς να πεις ότι μια σεζόν θα έχει περισσότερους καύσωνες ή πυρκαγιές αλλά η πιθανότητα εκδήλωσης τέτοιων φαινομένων αυξάνεται με την κλιματική αλλαγή. Οσο δηλαδή αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη τόσο πιο πιθανή είναι φυσικά η εκδήλωση τέτοιων φαινομένων».
«Είναι πολύ πιο πιθανό να έχεις πυρκαγιές όσο η θερμοκρασία παίρνει τη ανιούσα και όσο υπάρχει μεγαλύτερη ξηρασία αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συντελούν σε μια πυρκαγιά, όπως η διαχείριση της γης. Δεν είναι δηλαδή τόσο άμεσος ο συσχετισμός (της κλιματικής αλλαγής με την πυρκαγιά) όσο με τον καύσωνα επί παραδείγματι», επισημαίνει ο Stephen Cornelius μιλώντας στο Πρακτορείο.
Πέραν της άμεσης διαχείρισης για την αντιμετώπιση μιας ακραίας πυρκαγιάς, αυτό που πρέπει να γίνεται με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και συγκεκριμένο πλαίσιο είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, ο περιορισμός του φαινομένου με μια σειρά δράσεις, όπως η μείωση των εκπομπών αερίων, η σωστή διαχείριση γης και η εφαρμογή πολιτικών που θα σέβονται το περιβάλλον.
Με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης, το WWF εργάζεται από κοινού με εταιρείες που θέλουν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων, με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες σε διάφορες χώρες αλλά -κυρίως- με τους ίδιους τους ανθρώπους καθώς αποδίδει μεγάλη έμφαση στον ρόλο της εκπαίδευσης. «Η εκπαίδευση είναι σημαντική και στο WWF έχουμε προγράμματα που ενημερώνουμε για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της. Πρέπει τα παιδιά να μαθαίνουν από το σχολείο κιόλας βασικές σχετικές έννοιες», σημειώνει.
Οσο για το μέλλον; Ο Stephen Cornelius δηλώνει αισιόδοξος! «Εργάζομαι εδώ και αρκετά χρόνια σε αυτόν τον τομέα. Είναι δύσκολο το εγχείρημα και πρέπει να ξεπεραστούν αρκετά εμπόδια αλλά τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν γρήγορα αρκεί να υπάρχει η απαιτούμενη βούληση από όλες τις πλευρές», τονίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ