13.2 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΝ/σ για την υιοθεσία - Αλ. Τσίπρας: «Κανένα παιδί στο περιθώριο, κανένα...

Ν/σ για την υιοθεσία – Αλ. Τσίπρας: «Κανένα παιδί στο περιθώριο, κανένα παιδί σε ίδρυμα»

 

Το παιδί βρίσκεται στο επίκεντρο του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την υιοθεσία και την αναδοχή, όπως διεφάνη από την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Για νομοσχέδιο-τομή έκανε εξάλλου λόγο ο πρωθυπουργός, καθώς διασφαλίζει, όπως είπε, τα δικαιώματα των παιδιών αλλά και των ζευγαριών που επιθυμούν να προσφέρουν αγάπη σε παιδιά που την στερούνται. Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε όμως στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΝΔ, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο της ΝΔ συντηρητικό και καταλογίζοντάς του φλερτ με ακροδεξιές και αναχρονιστικές ιδέες. Παράλληλα, επιτέθηκε σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που, όπως είπε, «αυτό που τις τρέφει δεν είναι η αγάπη αλλά το μίσος για τον συνάνθρωπο. Το μίσος για αυτόν που είναι ξένος. Το μίσος για τον αλλόθρησκο. Το μίσος για αυτόν που είναι διαφορετικός».
Ο πρωθυπουργός τόνισε, αναλυτικά, πως η δημόσια συζήτηση εστιάζεται σε ένα μόνο άρθρο του νομοσχεδίου, ωστόσο, όπως είπε, «νομίζω ότι το μεγάλο θέμα σήμερα είναι η στάση της Πολιτείας απέναντι στα παιδιά που στερούνται της δυνατότητας να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή και μεγαλώνουν στα ιδρύματα». Ενώ συνεχίζοντας την ομιλία του πρόσθεσε: «Παιδιά, τα οποία δυστυχώς στα μάτια της Πολιτείας, ήταν αόρατα. Παιδιά ενός κατώτερου θεού που στερούνται της δυνατότητας να ζουν και να ωριμάζουν σε ένα σπίτι, σε μια οικογένεια. Αυτά τα παιδιά λοιπόν, είναι που πρέπει να έχουμε σήμερα στο μυαλό μας».
Ο Αλέξης Τσίπρας στηλίτευσε το όργιο γραφειοκρατίας που ίσχυε στη χώρα μας, το οποίο έβαζε δεκάδες θεσμικά εμπόδια με αποτέλεσμα τα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα να μην είχαν τη ευκαιρία να βιώσουν ένα καλύτερο μέλλον. Ο πρωθυπουργός κάλεσε το Σώμα το αναρωτηθεί γιατί είναι τόσο δύσκολο, την ώρα που παιδιά στερούνται μια οικογένεια και ενώ υπάρχουν εκατοντάδες ζευγάρια που θέλουν να προσφέρουν, γιατί να είναι τόσο δύσκολο για αυτές τις δύο πλευρές να βρεθούν μαζί.
Επίσης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μια θεσμική τομή και δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες. «Ποια σκοπιμότητα μπορεί να ωθήσει ορισμένους να πούνε «όχι» σε μια προσπάθεια τομής προς όφελος των παιδιών που στερούνται της αγάπης και της φροντίδας; Και ποια σκοπιμότητα μπορεί να ωθήσει ορισμένους να πούνε «ναι» στη διαιώνιση ενός καθεστώτος που εμποδίζει χιλιάδες νέα ή μεγαλύτερα ζευγάρια να προσφέρουν αγάπη σε ένα παιδί;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Ειδικότερα για το νομοσχέδιο τόνισε πως το πρώτο πράγμα που επιλύει, είναι το ότι τα παιδιά που βρίσκονται σε Ιδρύματα, παύουν επιτέλους να είναι αόρατα από την πολιτεία. «Κανένα κράτος και καμία συντεταγμένη πολιτεία δεν μπορεί να επιτρέπει να αντιμετωπίζονται αυτές οι ψυχές ως οι εν δυνάμει απόκληροι της κοινωνίας» σημείωσε. Ενώ χαρακτήρισε θλιβερό το γεγονός ότι αδυνατεί ακόμα και σήμερα η Πολιτεία να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνται στα δημόσια ιδρύματα.
«Δημιουργούμε έναν ηλεκτρονικό φάκελο με τα στοιχεία του κάθε παιδιού. Για να γνωρίζουμε πόσα και ποια είναι αυτά τα παιδιά, που αναζητούν οικογένεια, έχοντας έναν αυτονόητο νομίζω, στόχο μακροπρόθεσμα, κανένα παιδί στο περιθώριο κανένα παιδί σε ίδρυμα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. « Αυτός ο ηλεκτρονικός φάκελος, διασφαλίζει επιπλέον και κάτι πολύ σημαντικό» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, «όταν το παιδί ενηλικιωθεί, θα μπορεί -αν το θελήσει- να ανατρέξει σε αυτά τα στοιχεία και να αναζητήσει τις ρίζες του».
Το νομοσχέδιο επιλύει και προβλήματα που αφορούν στους υποψήφιους γονείς. «Προχωράμε σε ρυθμίσεις για την επίσπευση αυτών των διαδικασιών. Η αναδοχή θα έχει πλέον μέγιστο διάστημα ολοκλήρωσης τους οκτώ έως δώδεκα μήνες αντί για χρόνια. Αντιστοίχως και η υιοθεσία. Οκτώ έως δώδεκα μήνες και μετά θα εκκρεμεί μόνο η δικάσιμος, για την οποία θα υπάρξει, επίσης, η σχετική μέριμνα και ο συντονισμός με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να ορίζεται κατά προτεραιότητα και έτσι να επισπεύδεται η όλη διαδικασία» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Είναι ένα χρέος ανθρώπινο, της Πολιτείας απέναντι σε συνανθρώπους μας που θέλουν να κάνουν ό,τι πιο ανθρώπινο έχει η φύση μας. Να προσφέρουν και να λάβουν αγάπη», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.


Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του, αναφέρθηκε στη διάκριση ανάμεσα στην αναδοχή και την υιοθεσία, ένα ζήτημα που προκάλεσε αρκετή σύγχυση, στη δημόσια συζήτηση «είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω σκοπιμοτήτων», όπως παρατήρησε. «Κάποιοι λανθασμένα ταυτίζουν την υιοθεσία, που αποτελεί μια διαδικασία, η οποία εγκρίνεται σε τελικό στάδιο από δικαστήριο, με την αναδοχή. Η αναδοχή προβλέπει ότι το παιδί έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στους φυσικούς του γονείς, οι οποίοι επιπροσθέτως κατά τη διάρκεια της αναδοχής, θα πρέπει να έχουν επαφή μαζί του», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός. Για την αναδοχή ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αποτελεί υπόδειγμα αλτρουισμού, αλληλεγγύης και προσφοράς για όσους το επιλέγουν, καθώς δίνουν σε ένα παιδί, χωρίς να αποκτήσουν δικαιώματα σε αυτό.
Επανερχόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι καθιστά ενιαίο το πλαίσιο καταλληλότητας των αναδόχων ή θετών γονέων για κάθε περίπτωση. «Μέσα από μια συγκεκριμένη, αδιάβλητη και με επιστημονικά κριτήρια διαδικασία, στην οποία οι υποψήφιοι γονείς μεταξύ άλλων ελέγχονται και περνούν από μαθήματα γονεϊκότητας. Και όλη η διαδικασία εποπτεύεται και συντονίζεται από το Εθνικό Συμβούλιο για την Αναδοχή και την Υιοθεσία, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας», είπε επίσης. Το νομοσχέδιο δίνει προτεραιότητα στην ανάγκη των παιδιών να βρουν οικογένεια και να μεγαλώσουν υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες γι’ αυτό, πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να απαντήσει στο «γιατί» όλες τις προηγούμενες ημέρες δεν συζητήθηκε η ουσία του νομοσχεδίου, αλλά ένα άρθρο του για το σεξουαλικό προσανατολισμό των υποψήφιων προς αναδοχή γονέων. «Μια μερίδα συναδέλφων και πολιτικών δυνάμεων το κάνει αυτό επειδή αρέσκεται στο να αναπαράγει στερεότυπα και φοβικά σύνδρομα, αναχρονιστικά. Μια άλλη μερίδα επειδή αυτό που την τρέφει δεν είναι η αγάπη αλλά το μίσος για τον συνάνθρωπο. Το μίσος για αυτόν που είναι ξένος. Το μίσος για τον αλλόθρησκο. Το μίσος για αυτόν που είναι διαφορετικός και έχει άλλες ιδέες από τις δικές μας». Συμπλήρωσε δε, πως «ακόμα και η υποτιθέμενη αγάπη προς την πατρίδα είναι ψεύτικη επιτηδευμένη και φαλκιδευμένη. Γιατί την αγάπη για τη πατρίδα σου δε την στηρίζεις στο μίσος για τη πατρίδα του άλλου».
Ο πρωθυπουργός καυτηρίασε την υποκρισία και τα φοβικά σύνδρομα και στερεότυπα που αναπαράχθηκαν από ορισμένους πολιτικούς χώρους και μάλιστα στο όνομα μιας θρησκείας που είναι δομημένη πάνω στον άξονα της αγάπης προς τον συνάνθρωπο, είπε με έμφαση.
«Η Πολιτεία μας, εμείς οι βουλευτές που νομοθετούμε είμαστε υποχρεωμένοι εκ του Συντάγματος να αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας ισότιμα» είπε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει πως η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να διασφαλίζει τις συνθήκες ώστε τα παιδιά να βρεθούν στο καλύτερο δυνατό περιβάλλον αγάπης και προστασίας, και αυτές οι συνθήκες «σχετίζονται με μια σειρά από πράγματα μεταξύ των οποίων σίγουρα δεν μπορεί βρίσκεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός των υποψήφιων γονιών» υπογράμμισε.
Στην Ελλάδα του 2018, οι αξίες του ορθού λόγου, της ισότητας και της προόδου, δεν θα πρέπει να στηρίζονται σε στερεότυπα και φοβικά σύνδρομα, και σε ό,τι «μας αφορά ως κυβέρνηση αυτού του τόπου, θα είμαστε απολύτως συνεπείς με αυτό», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός τόνισε: «Με στεναχώρια θα πω, πως η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, μπορεί αν θέλει, να μας παραδώσει άλλο ένα μάθημα για το ποιος είναι λαϊκιστής και λογαριάζει μόνο το πολιτικό κόστος και ποιός αληθινά φιλελεύθερος. Οχι με την οικονομική διάσταση του όρου, αλλά με την κοινωνική. Ποιός πραγματικά είναι προοδευτικός και ποιος συντηρητικός», είπε ασκώντας κριτική στη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Είναι δικαίωμά του» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, «ένα πράγμα θα του πω: εμείς ειλικρινά τον ευχαριστούμε γιατί κάνει τα πράγματα πιο καθαρά σε ορισμένους που πιστέψανε ότι είναι δήθεν πολιτικός του φιλελεύθερου κέντρου. Στην πραγματικότητα είναι βαθιά συντηρητικός και φλερτάρει με αναχρονιστικές ιδέες αλλά φλερτάρει επικίνδυνα και με τον ακροδεξιό λαϊκισμό σε κάθε βήμα που αυτή η κυβέρνηση κάνει σε ζητήματα τα οποία αφορούν ατομικά δικαιώματα» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τέλος, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πορεύεται στην άρση των αρχών της, μη υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος αλλά και τα όσα αναπαράγουν τα μέσα ενημέρωσης. Ενώ απαρίθμησε σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, όπως το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς και τη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου.
«Εμείς, θα συνεχίσουμε να είμαστε συνεπείς στην προσπάθειά μας να υπηρετήσουμε τις αρχές της προόδου, της ισότητας και της δικαιοσύνης σε αυτό τον τόπο, σε όλα τα επίπεδα. Διότι αυτές οι αρχές συγκροτούν τα θεμέλια της Ελλάδας που οραματιζόμαστε της νέας εποχής, που χτίζεται ξανά μέρα με τη μέρα. Μέσα από τα ερείπια που άφησε η οικονομική κρίση. Μια Ελλάδα της προόδου και της δικαιοσύνης. Σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αυτό κάνουμε, αυτό προσπαθούμε, για αυτό αγωνιζόμαστε και δεν θα μας σταματήσει κανείς», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού στο κλείσιμο της τοποθέτησής του.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ