16 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΠαγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Η ενδυνάμωση των Γυναικών μετράει για το μέλλον...

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Η ενδυνάμωση των Γυναικών μετράει για το μέλλον της Ευρώπης

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «σηματοδοτεί» την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης 2018 για την ισότητα ανδρών και γυναικών, καθώς και με την παρουσίαση έκθεσης για τη συμμετοχή των γυναικών στην υψηλή τεχνολογία. Με τη φράση «δεν είμαστε ακόμη εκεί», συμπυκνώνει τα συμπεράσματα.
Η πραγματικότητα είναι ότι αν και έχει σημειωθεί πρόοδος, το χάσμα αμοιβής για ίση εργασία παραμένει υψηλό, η βία εξακολουθεί να είναι εκτεταμένο φαινόμενο, οι γυναίκες αν και περισσότερο μορφωμένες από τους άνδρες υποεκπροσωπούνται στα κέντρα λήψης αποφάσεων, τόσο στις εταιρίες όσο και την πολιτική, ενώ δεν συμμετέχουν ικανοποιητικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας.
Η Κομισιόν προκειμένου να πυροδοτήσει την αλλαγή, προώθησε πρόταση για τη βελτίωση της ισορροπίας εργασίας-προσωπικής ζωής των εργαζομένων και ένα Σχέδιο Δράσης για την διευθέτηση της διαφοράς αμοιβής μεταξύ των φύλων. Δραστηριοποιείται επίσης για να τεθεί τέλος στη βία εναντίον των γυναικών μέσω ειδικών χρηματοδοτήσεων και της εγρήγορσης για δράσεις.
Η έκθεση του 2018 για την ισότητα των φύλων δείχνει ότι η πρόοδος σε κάποιους τομείς καθυστερεί: Οι γυναίκες εξακολουθούν στην πλειοψηφία τους να έχουν την φροντίδα της οικογένειας, το χάσμα αμοιβής μεταξύ των φύλων έχει κολλήσει κατά μέσον όρο γύρω στο 16% επί χρόνια και η βία κατά των γυναικών παραμένει πρόβλημα.
«Η υπόθεση της ισότητας των φύλων είναι ψηλά στην ατζέντα, αλλά η πραγματική πρόοδος είναι αργή. Για να επιτύχουμε μια πραγματική αλλαγή, πρέπει να μετατρέψουμε τις προθέσεις και την εγρήγορση σε πράξη. Αυτό σημαίνει ότι με την υιοθέτηση νέας νομοθεσίας η Κομισιόν πρότεινε μια ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής και με τη συμμετοχή στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και την εφαρμογή πολιτικών, έχουμε συμφωνήσει για τη διευθέτηση του χάσματος αμοιβής μεταξύ των φύλων και την πάταξη της βίας κατά των γυναικών», δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος, Φρανς Τίμερμανς.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ