14.8 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΒόμβα Μοσκοβισί: Δεν θα υπάρξει διαγραφή χρέους

Βόμβα Μοσκοβισί: Δεν θα υπάρξει διαγραφή χρέους

Εχουμε τον τρίτο δρόμο για το ελληνικό πρόβλημα, ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος

Μια δήλωση βόμβα έκανε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, σε εκδήλωση για το ετήσιο τεύχος του Economist με τίτλο «Ο κόσμος το 2018». Ο επίτροπος ανέφερε ότι είναι γνωστό πως το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο μερικής διαγραφής του, καθώς δεν υπάρχει χώρα που θα συμφωνήσει.
Αντίθετα, μίλησε για τον τρίτο δρόμο επίλυσης του ελληνικού χρέους, εξηγώντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί με τη δυνατότητα η αποπληρωμή του αντιστοιχίζεται με την ανάπτυξη.
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, μιλώντας ενώπιον των κοινοβουλευτικών επιτροπών στη Βουλή, δήλωσε: «Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, υπάρχει και πάλι εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελλάδα, φτάσαμε στο τέλος του δρόμου, διανύουμε την τελευταία ευθεία». Οταν διανύσει κανείς το 70% έως 80% του δρόμου, πρέπει όλοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους είπε ο κ. Μοσκοβισί, σημειώνοντας μάλιστα ότι και οι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Η ευχή μου είναι, η Ελλάδα να επανέλθει στην κανονικότητα, δηλαδή να είναι μια κυρίαρχη χώρα με όλα τα δικαιώματα και όλα τα καθήκοντα, είπε ο κ. Μοσκοβισί, για να προσθέσει ότι «δεν μπορεί, δεν πρέπει να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα». Παράλληλα, εξέφρασε την ισχυρή επιθυμία του η Ελλάδα να γίνει ένα κράτος – μέλος όπως τα άλλα κράτη, με μια δημοκρατία ευήμερη, προκειμένου οι Ελληνες να μείνουν και να ζήσουν στην Ελλάδα, σε μια ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα.
Αναφερόμενος στη μετά μνημονίου εποχή, είπε πως τις προσεχείς εβδομάδες πρέπει να δημιουργηθεί μια στρατηγική ανάπτυξης, μια στρατηγική που θα σχεδιαστεί από τους Ελληνες για τους Ελληνες. «Τώρα θα πρέπει να βρεθεί μια νέα ισορροπία. Να φύγουμε από τη λογική της κρίσης και να περάσουμε στη λογική των φιλοδοξιών» υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί.
Η Ελλάδα, χώρα κυρίαρχη
Το όραμά μου για το μέλλον της χώρας σας είναι, είναι το όραμα μιας Ελλάδας που θα είναι ευήμερη, κυρίαρχη και ευρωπαϊκή. Η πιο θερμή ευχή μου για την αυριανή Ελλάδα, που θα πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα βοήθειας τον Αύγουστο, είναι η Ελλάδα να επανέλθει στην κανονικότητα, ανέφερε ειδικότερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί και υπογράμμισε ότι η κανονικότητα αυτή σημαίνει «μια κυρίαρχη χώρα – όπως οι άλλες – με όλα τα δικαιώματα που συνοδεύουν τα δικαιώματα των χωρών στην ευρωζώνη, και με όλα τα καθήκοντα».
Δεν μπορεί να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο
«Δεν μπορεί να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα. Δεν πρέπει μα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα. Και μετά από αυτό το μνημόνιο, τίποτα δεν πρέπει να μοιάζει με τα προηγούμενα. Η επιθυμία μου είναι η χώρα σας να γίνει ένα κράτος – μέλος όπως τα άλλα, να γίνει ένα κράτος με οικονομία ευήμερη που θα αναπτύσσεται και θα δημιουργεί θέσεις απασχόλησης για τον πληθυσμό που υπέφερε πολύ, κυρίως για τους νέους, προκειμένου οι Ελληνες να παραμείνουν στην Ελλάδα, να ζήσουν στην Ελλάδα, να ζήσουν σε μια ισχυρή και ελκυστική χώρα», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί και υπογράμμισε ότι «αυτή είναι υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα».
«Πραγματικά δεν υπάρχουν λέξεις τόσο ισχυρές, για να σας πω, πόσο θέλω η Ελλάδα να πετύχει, η Ελλάδα να γυρίσει με επιτυχία αυτή τη σελίδα των μνημονίων και πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι στόχοι για μένα» είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και συνέχισε: «Το μήνυμα που θέλω να σας στείλω είναι ότι μια προοπτική επιτυχίας είναι πολύ σημαντική. Σας δίνω ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και ελπίδας. Εμπιστοσύνης στη δύναμη της Ελλάδας, στις ικανότητες της να επιτύχει, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, συνθήκες ανταγωνιστικές. Μήνυμα ελπίδας να γυρίσουμε οριστικά τη σελίδα. Το λέω ως Ευρωπαίος επίτροπος και Ευρωπαίος, ως Γάλλος, ως φίλος της Ελλάδας, ότι η επιτυχία θα είναι πολύ σημαντική για εσάς».
Είμαστε στην τελευταία ευθεία
Ο Πιερ Μοσκοβισί αναφέρθηκε στον δύσκολο δρόμο που διήνυσε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με επώδυνα μέτρα και προσπάθειες και γι’ αυτό τον λόγο ο δρόμος αυτός είναι που πρέπει να την οδηγήσει στην επιτυχία. Ιδίως για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «η Ελλάδα μεταρρυθμίστηκε και εκσυγχρονίστηκε με έναν τρόπο απαράμιλλο» και να προσθέσει ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι τιμωρία, είναι αναγκαίες όταν οι κοινωνικές και οικονομικές δομές δεν είναι στο επίπεδο συμμετοχής που θα έπρεπε στην ευρωζώνη.
«Η Ελλάδα κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες που τις αισθάνθηκε πολύ σκληρά ο λαός. Αλλά φτάσαμε σχεδόν στο τέλος αυτού του δρόμου. Αυτή είναι η τελευταία ευθεία. Διανύουμε την τελευταία ευθεία» είπε ο κ. Μοσκοβισί και σημείωσε: «όταν κανείς έχει διανύσει το 70%, το 80% του δρόμου, πρέπει να φτάσει στο τέλος, κάνοντας τα τελευταία μέτρα ώστε όλοι να δεχθούν τις δεσμεύσεις τους, η Ελλάδα οι ελληνικές αρχές να κάνουν τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις και πρέπει οι εταίροι της Ελλάδας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να δεσμευτούν προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα» είπε ο κ. Μοσκοβισί και επέμεινε ότι μεγάλη επιθυμία του είναι, η σχέση της Ελλάδας με τους θεσμούς να βασίζεται σε μια επιτήρηση όπως αυτή ίσχυσε για τις χώρες που βγήκαν από το μνημόνιο, όπως έγινε με την Πορτογαλία, όπως έγινε με την Κύπρο.
Στρατηγική ανάπτυξης – μείωση χρέους
Στο κλίμα αυτό ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως «τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες πρέπει να δημιουργηθεί μια στρατηγική ανάπτυξης για την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις για τα δημόσια οικονομικά, αλλά που θα σχεδιαστεί για τους Ελληνες από τους Ελληνες, όχι από τους εταίρους, αλλά από τους Ελληνες για τους Ελληνες».
Αναφέρθηκε και στην ανάγκη «οι υπουργοί Οικονομικών και οι θεσμοί να είναι ικανοί να θεσπίσουν ένα πακέτο μέτρων, ώστε να μειωθεί το βάρος του ελληνικού χρέους». Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών και οι γαλλικές Αρχές έκαναν μια ενδιαφέρουσα πρόταση, δηλαδή, να συνδεθεί η οικονομική επίδοση της χώρας, η επίδοση όσον αφορά στην ανάπτυξη, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα. «Αν αυτά τα στοιχεία ολοκληρωθούν με επιτυχία τότε μαζί θα μπορέσουμε να δούμε το μέλλον εμπιστοσύνη. Εύχομαι η χώρα σας να γυρίσει αυτή τη σελίδα, να τη γυρίσουμε μαζί αυτή τη σελίδα, και αυτή η ιστορική στιγμή να σηματοδοτηθεί με επιτυχία. Εύχομαι αυτή η Ελλάδα να είναι κυρίαρχη, ευήμερη, Ευρωπαία και να βρει τη σωστή της θέση στην οικονομική και νομισματική Ενωση» σημείωσε, για να τονίσει ότι η ευρωζώνη είναι το κοινό μας σπίτι και γι’ αυτό ο ελληνικός λαός δέχθηκε αυτή την προσπάθεια.
Χρήσιμη αλλά περίπλοκη η συμμετοχή του ΔΝΤ
Ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε ότι ενόψει των ευρωεκλογών είναι σημαντικό να στηριχθούν αποφάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, μιας ένωσης αλληλέγγυας, δημοκρατικής και κυρίαρχη. Στην κατεύθυνση αυτή η Ευρώπη πρέπει να έχει εφεξής τα δικά της εργαλεία για αντιμετώπιση κρίσεων, δηλαδή η ευρωζώνη να είναι η κυρίαρχη. Επικαλέστηκε μάλιστα την περίπτωση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, για οποίο υπογράμμισε ότι «η παρουσία του ήταν και χρήσιμη, αλλά ήταν και περίπλοκη». Και ναι μεν το ΔΝΤ πρέπει να είναι παρόν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του προγράμματος, αλλά πρέπει από εδώ και πέρα η ευρωζώνη να είναι πιο αυτόνομη στο μέλλον και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πιθανή απουσία του ΔΝΤ σε μελλοντικά προγράμματα βοήθειας. Γι’ αυτό άλλωστε, όπως υπενθύμισε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο που θα πρέπει να είναι θεσμός της ΕΕ, που θα ελέγχεται από το ΕΚ και από τους πολίτες της Ευρώπης.
«Η νομισματική μας ένωση θα πρέπει να είναι πιο αλληλέγγυα» επανέλαβε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, υπογραμμίζοντας ότι «η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι πλήρης, αν δεν γίνει αποδεκτή από τους πολίτες. Και η ευημερία δεν θα έχει καμία σημασία αν δεν περιορίσει τις ανισότητες».
Η ευρωζώνη δεν ικανοποιεί τους πολίτες. Είναι πολλές οι ανισότητες, είπε ο κ. Μοσκοβισί και υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να δεθούμε ευρωζώνη μιας, δύο ή πολλών ταχυτήτων ούτε και μπορεί να συνεχιστεί να λαμβάνονται αποφάσεις σε κλειστή ομήγυρη.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρέπει να δημιουργηθεί μια στρατηγική ανάπτυξης για την Ελλάδα, που θα σχεδιαστεί για τους Ελληνες από τους Ελληνες, όχι από τους εταίρους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ