Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, της 13ης κατά σειράν, η οποία προκάλεσε έντονες συζητήσεις και σχόλια, ενώ χαρακτηρίσθηκε από αρκετούς αναλυτές «προεκλογική», αναφέρθηκε εκτενώς και στα τρέχοντα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα τα οποία απασχολούν τους Ρώσους πολίτες, ανακοινώνοντας την παραγραφή φόρων που οφείλουν στο δημόσιο 50 εκατομμύρια ψηφοφόροι, περιλαμβανομένων και ατομικών επιχειρήσεων.
Στην ουσία πρόκειται για ένα προεκλογικό δώρο, παρόμοιο με αυτό που είχε κάνει και πριν από έξι χρόνια ο Ρώσος πρόεδρος, δηλαδή πριν από τις τότε προεδρικές εκλογές, όπως επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα Vedomosti. Τότε είχαν παραγραφεί οφειλές που αφορούσαν το 31% των ψηφοφόρων, ενώ αυτή την φορά το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο, αγγίζοντας το 45% σύμφωνα με την εφημερίδα.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τρόπο κατηγορηματικό, ότι οι οφειλές αυτές πρέπει να παραγραφούν επειδή δεν δημιουργήθηκαν με ευθύνες των ίδιων των φορολογουμένων, αλλά εξαιτίας της ανεπάρκειας του φορολογικού συστήματος. Συνεπώς οι πολίτες δεν θα πρέπει να αποταθούν στις εφορίες, αλλά το ποσό των 80 δισ. ρουβλίων (περίπου 1,5 δισ. ευρώ) στο οποίο ανέρχονται οι συνολικές αυτές οφειλές θα παραγραφεί αυτομάτως, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο η εφορία θα παραγράψει οφειλές φόρων ύψους 41 δισ. ρουβλίων, οι οποίες αφορούν περιουσιακά στοιχεία και οι οποίες έχουν σωρευθεί από 1ης Ιανουαρίου του 2015, καθώς και τις αντίστοιχες προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί για το ίδιο διάστημα, όπως διευκρίνισε στην εφημερίδα αξιωματούχος της κυβέρνησης.
Επιπλέον, θα παραγραφούν οφειλές φόρων ύψους 16 δισ. ρουβλίων που αφορούν τις ατομικές επιχειρήσεις. Η παραγραφή αυτή αφορά εκείνους που έχουν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και όσους εξακολουθούν να ασκούν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Οπως αναφέρει μάλιστα η ρωσική εφημερίδα, επικαλούμενη τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φορολογίας, στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2017 διέκοψαν την δραστηριότητα τους 6,9 εκατομμύρια επιχειρηματίες (ατομικές επιχειρήσεις), αριθμός μεγαλύτερος κατά 600 χιλιάδες σε σχέση με το 2016.
Πηγή Vedomosti