14.5 C
Athens
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑλ. Τσίπρας: «Επενδύουμε στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία»

Αλ. Τσίπρας: «Επενδύουμε στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία»

 

Τα εγκαίνια της 1ης Εκθεσης Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας χαιρέτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατά την ομιλία του είπε πως «εμείς δεν εγκαινιάζουμε για να κόβουμε κορδέλες» και εξέφρασε τη χαρά του γιατί, όπως τόνισε, «βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους ικανούς και δημιουργικούς, σε ανθρώπους με φαντασία και πείσμα, σε ανθρώπους που όχι μόνο δεν το έβαλαν κάτω στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, αλλά βρήκαν το δρόμο να δημιουργήσουν επιχειρηματικά εγχειρήματα και οικονομικά βιώσιμα και κοινωνικά ωφέλημα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία αποτελείται από «εγχειρήματα που ξεκίνησαν από μια ιδέα έξυπνη, μια ιδέα δημιουργική» που τώρα οι δημιουργοί του, όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, βλέπουν μέρα με τη μέρα να μεγαλώνουν και να διευρύνουν τη δραστηριότητα τους.
«Ισως δεν είναι τυχαία η ημερομηνία που διεξάγεται αυτή η αυτή η Εκθεση, καθώς ο Νοέμβρης έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ο μήνας της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, σημαδιακό αλλά ταυτόχρονα συμπληρώνεται κι ένας χρόνος από την ψήφιση του νόμου που αυτή η κυβέρνηση εισήγαγε και που έγινε αποδεκτός με μεγάλη πλειοψηφία, όχι μόνο από το Κοινοβούλιο, αλλά και από την πλειονότητα των ανθρώπων που δραστηριοποιούνταν στο χώρο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Ειδικά για την Εκθεση, ο Αλέξης Τσιπρας υπογράμμισε πως φέρνει στο ίδιο περιβάλλον για τρεις μέρες, ανθρώπους πάνω από 150 φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα και σε όλο το φάσμα της οικονομίας. «Να μάθουμε όλοι τι ακριβώς είναι η Κοινωνικά Αλληλέγγυα Οικονομία, τι ευκαιρίες και δυνατότητες διαμορφώνονται στο πλαίσιο της, αλλά και να ανταλλάξουμε απόψεις, να δώσουμε χώρο μεταξύ των φορέων να ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις να εκπαιδευτούν μαζί και γιατί όχι να συνεργαστούν οικονομικά» προέτρεψε.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «δίνεται η ευκαιρία εδώ, σε αυτή την πρώτη συνάντηση, να μπουν οι βάσεις για συνεργασίες, ανταλλαγή τεχνογνωσίας, κοινής συζήτησης και βελτίωσης της δουλειάς των φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας». Παράλληλα όμως, επισήμανε πως «δίνεται και σε εμένα η ευκαιρία σήμερα στην έναρξη αυτής της Εκθεσης, να αναφερθώ στους θεμελιώδεις λόγους που για πρώτη φορά στα χρονικά, μια κυβέρνηση αποφασίζει να δείξει τόσο ενδιαφέρον και επιμονή, για την ενίσχυση του τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας».
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε σημαντική την επίδραση που μπορεί να έχει αυτός ο τομέας στο σύνολο της οικονομίας. «Η χώρα βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Αφήνει σταδιακά πίσω της μια πολύ σκληρή περίοδο οικονομικής καχεξίας και κοινωνικής ερήμωσης, βρίσκεται στην τελική ευθεία της εξόδου από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, με ορόσημο τον ερχόμενο Αύγουστο. Και έχει ήδη περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στη φάση της ανάκαμψης» υπογράμμισε.
«Αυτό πρακτικά σημαίνει» πρόσθεσε «ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο γενικευμένης ανασυγκρότησης δυνάμεων όσον αφορά την παραγωγή, ενισχύοντας παραδοσιακές μορφές της, αλλά παράλληλα ανοίγοντας και δρόμους για την ανάπτυξη και νέων μορφών. Καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο την πρωτοφανή οπισθοχώρηση που σημειώθηκε στα χρόνια της κρίσης».
Ο πρωθυπουργός είπε πως το βασικό μας μέλημα είναι πρώτον, να μην επιστρέψουμε στο ίδιο μοντέλο παραγωγής που μας οδήγησε στην κρίση. «Δεύτερον, να απελευθερώσουμε δυνάμεις, δεν μπορείς να χτίσεις το καινούργιο πάνω στο παλιό, το συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Να απελευθερώσουμε δυνάμεις που για χρόνια ασφυκτιούσαν, λίμναζαν, βρίσκονταν σε αδιέξοδο. Και όταν αναφέρομαι σε δυνάμεις, αναφέρομαι σε ανθρώπους. Σε νέους, ικανούς, δημιουργικούς, ανήσυχους ανθρώπους. Και παραγωγικούς» τόνισε.
Ο πρωθυπουργός συνέχισε την ομιλία του μιλώντας για τους νέους ανθρώπους. Ειδικότερα, υπογράμμισε πως κατά τη γνώμη του ήταν «ως επί των πλείστων τα θύματα τόσο της κρίσης όσο και μιας ακραίας αντικοινωνικής πολιτικής που παράγει ανισότητες και εδραιώθηκε από τα χρόνια ακόμη πριν από την κρίση, από τα χρόνια της στρεβλής ανάπτυξης». Μιας αντικοινωνικής πολιτικής και μιας στρεβλής και απατηλής αντίληψης, που έγινε κυρίαρχη και αναπαράχθηκε μαζικά από πολιτικούς, επιχειρηματικούς και μιντιακούς κύκλους εντός και εκτός χώρας, επισήμανε.
Αναφέρθηκε στην αντίληψη ότι η ελληνική οικονομία έχει συγκεκριμένα δομικά προβλήματα, όπως η χαμηλή ανταγωνιστικότητα και οι υψηλοί μισθοί, -κάτι που όπως είπε ο πρωθυπουργός το επανέλαβε ο ΣΕΒ και πριν από μια εβδομάδα ξανά- ή ότι μπήκαμε στην κρίση επειδή «ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητες μας», άρα ορθώς επεβλήθη το αντίδοτο της κρίσης η λιτότητας, για να μας επαναφέρει στον ίσιο δρόμο. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αυτή η αντίληψη είναι -μειωτική αν μη τι άλλο- και ψευδή αναφορά στις δυνατότητες αυτής της χώρας και στις δυνατότητες των ανθρώπων της.
«Η Ελλάδα της κρίσης είναι πρώτη χώρα σε όλη την ΕΕ σε αριθμό πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως 30 ετών. Με τους δύο στους πέντε όμως να βρίσκονται εκτός παραγωγής. Αρα, η χώρα έχει ανθρώπινο δυναμικό με δυνατότητες, αλλά έχει ένα στρεβλό παραγωγικό μοντέλο που δεν αξιοποιεί αυτό το δυναμικό ή μήπως από την άλλη η υπέρβαση των δυνατοτήτων μας, η Ελλάδα να βρίσκεται στο τέλος του 2013, στην κορύφωση της κρίσης, πρώτη σε επίπεδο χωρών του ΟΟΣΑ, με έναν στους πτυχιούχους τριτοβάθμιας -όχι απλά νέων αλλά κάθε ηλικίας- στην ανεργία;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
«Η απάντηση λοιπόν είναι για μας, προφανής. Το ζητούμενο δεν είναι η μείωση των αναγκών της κοινωνίας ως προς τις – περιορισμένες όπως υπονοεί το παραπάνω σχήμα – δυνατότητες της. Ισχύει το ακριβώς αντίστροφο. Το ζητούμενο είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, που προκύπτουν από τις αναβαθμισμένες δυνατότητες που έχουν οι πολίτες αυτής της χώρας και ειδικότερα οι νέοι και οι νέες. Επομένως εμείς δεν βλέπουμε κανένα ταβάνι και κανένα περιορισμό στις δυνατότητες, τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τη διάθεση για δημιουργία που υπάρχει σε αυτή τη χώρα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά, εξετάζοντας και παραδείγματα προηγμένων οικονομιών, ότι η ενίσχυση αυτού του τομέα της οικονομίας μπορεί να φέρει οφέλη και να κατακτήσει ένα σημαντικό μερίδιο της συνολικής παραγωγής. Αλλωστε είναι ενδεικτικό το παράδειγμα της Γαλλίας, της δεύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, όπου αυτός ο τομέας ΚΑΙ.ΛΟ αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ της χώρας» υπογράμμιζε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως αυτού του είδους η οικονομία διακρίνεται από σταθερότητα, διαχρονικότητα και μεγάλη ανθεκτικότητα σε εξωτερικά σοκ.
Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, είπε ο πρωθυπουργός, έχει αποδείξει ότι μπορεί να κινητοποιεί κοινωνικούς πόρους με μεγάλη αποδοτικότητα όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενδογενή ανάπτυξη παραγωγικού ιστού. Πρόσθεσε πάντως, ότι δεν είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι για την κυβέρνηση, αλλά και λόγοι αρχής, όπως η δημοκρατία στην παραγωγή, ο σεβασμός στην εργασία και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή, ο υγιής ανταγωνισμός στη βάση της βελτίωσης του παραγόμενου προϊόντος και όχι της διαρκούς συμπίεσης του εργατικού κόστους.
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο μετάβασης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, όπου μπαίνουν οι βάσεις για ένα συνολικά διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο από εκείνο που οδήγησε τη χώρα στην κρίση.
Για το στρεβλό μοντέλο ο πρωθυπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι ισοπέδωνε τις εργασιακές σχέσεις και βοηθούσε στις νόμιμες φοροαπαλλαγές προς τους ολιγάρχες του πλούτου, οι οποίοι ήταν και οι μοναδικοί ευεργετηθέντες αυτού του συστήματος. Μάλιστα, υπογράμμισε πως «ορισμένοι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, ευνοούμενοι των εκάστοτε κυβερνήσεων ακόμα και μέσα στην κρίση συνέχισαν να αυξάνουν την κερδοφορία τους, πολλές φορές εις βάρος των ίδιων τους των εργαζομένων». «Εχουμε την ιστορική ευκαιρία να αλλάξουμε σελίδα συνολικά σε ό,τι αφορά την παραγωγή στη χώρα, η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι συνυφασμένη με τα συμφέροντα ορισμένων – μετρημένων στα δάχτυλα – επιχειρηματικών ομίλων» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.
Αναφερθείς στα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια, ο πρωθυπουργός είπε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί και τα 13 και σημείωσε πως οι μέχρι στιγμής διεργασίες απέδειξαν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να παράξει. «Πριν από ένα χρόνο, τον Οκτώβριο του 2016 κάναμε το πρώτο βήμα με νόμο στη Βουλή, δημιουργήσαμε το θεσμικό πλαίσιο για τις βασικές αρχές που οφείλουν να διέπουν τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Πρόκειται για ένα νόμο που ενσωμάτωσε αιτήματα φορέων που ήδη δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι παράλληλα συγκροτήθηκε Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, χαρτογραφήθηκε το πεδίο των εγχειρημάτων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και θεσπίστηκαν ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την ενεργοποίηση, τον Δεκέμβρη, του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, με αρχικό κεφάλαιο 10 εκατ. ευρώ, το οποίο θα υποστηρίξει όλους τους φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που αποκλείονται μέχρι σήμερα από το τραπεζικό σύστημα. «Στην επόμενη φάση θα ενεργοποιηθούν χρηματοδοτικά προϊόντα, όπως εγγυητικές επιστολές για δάνεια σε υπάρχουσες και νέες επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας. Το Ταμείο θα λειτουργεί ουσιαστικά ως φορέας που διευκολύνει και υποστηρίζει τη χρηματοδότηση των εγχειρημάτων της Κοινωνικής Οικονομίας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «έχουμε εξασφαλίσει και θα ενεργοποιήσουμε άμεσα τη δράση επιχορήγησης υφιστάμενων φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με 28 εκατ. ευρώ, με σκοπό να καλύψουμε ανάγκες σε εξοπλισμό, αρχικό κεφάλαιο και μισθούς εντός των φορέων. Αρα σε πρώτη φάση έχουμε 10 εκατ. ευρώ και 28 εκατ. ευρώ για να στηρίξουμε άμεσα αυτή την προσπάθεια».
Οπως είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν πλέον τη δυνατότητα ένταξης σε όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ και στα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
Επίσης, ο πρωθυπουργός είπε πως θα δημιουργηθούν περισσότερα από 100 κέντρα υποστήριξης που θα λειτουργήσουν στις αρχές του 2018 σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, δράση ύψους 11 εκατ. ευρώ. Τα Κέντρα αυτά θα παρέχουν ενημέρωση και υποστήριξη, που περιλαμβάνει τόσο θεσμικά όσο και οικονομικά ζητήματα, διευκρίνισε.
«Με την εφαρμογή του νέου νόμου, κάθε μήνα δημιουργούνται περίπου 40 νέοι φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 390 νέοι φορείς. Είμαστε σε ένα καλό δρόμο. Είναι ένας τομέας που επενδύουμε» τόνισε.
«Με τη σταδιακή βελτίωση της οικονομίας, με την οριστική έξοδο από το περιοριστικό πλαίσιο των μνημονίων, θα αυξάνονται και οι χρηματοδοτικές δυνατότητες για τη στήριξη των προσπαθειών σας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Ξέρω πολύ καλά ότι απευθύνομαι σε ανθρώπους με όρεξη και σχέδιο που έχουν επιλέξει παρά τις δυσκολίες να μείνουν στη χώρα τους, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλοι εσείς αποτελείτε το θετικό παράδειγμα ότι πλέον τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο στη χώρα».
Καταληκτικά ο πρωθυπουργός είπε πως «επιθυμία δική μας είναι η επιτυχία σας να γίνει το θετικό παράδειγμα και κάλεσμα ταυτόχρονα προς όσους και όσες τα χρόνια της κρίσης, από τη γενιά σας και από τη γενιά μου, έφυγαν στο εξωτερικό». Το κάλεσμα να επιστρέψουν και να επιχειρήσουν πίσω στην πατρίδα μας, να επιχειρήσουν και να πετύχουν, όπως πετύχατε κι εσείς, συμπλήρωσε και ευχήθηκε καλή επιτυχία σε αυτή την Πρώτη Εκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ