bg-zig
9.1 C
Athens
Τρίτη, 8 Απριλίου, 2025
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIA86η ΔΕΘ: Αρθρο Στυλιανού Μωραΐτη – Προέδρου Επιμελητηρίου Ξάνθης

86η ΔΕΘ: Αρθρο Στυλιανού Μωραΐτη – Προέδρου Επιμελητηρίου Ξάνθης

Το επιχειρηματικό περιβάλλον επί δύο ολόκληρα χρόνια ήταν «όμηρος» του COVID-19 και των κυβερνητικών αποφάσεων με συνέπεια όλες οι επιχειρήσεις να περιμένουν την επιδοματική πολιτική (επιστρεπτέα, μη επιστρεπτέα κ.λπ.). Οσες επιχειρήσεις κατόρθωσαν να επιζήσουν από την πρωτοφανή «αναδουλειά» προσπαθούσαν να κάνουν «ταμείο επαναφοράς» μιας και ο κορωνοϊός έδειχνε να εξασθενεί και έτσι φαινόταν ότι θα επανέλθουμε στη μερική, έστω, κανονικότητα.
Ξεκίνησε όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία και επανήλθε η αβεβαιότητα στο επιχειρηματικό περιβάλλον και παρόλο που αρχικά έδειχνε ότι η διάρκεια του πολέμου και της κρίσης θα έχει ημερομηνία λήξης, δυστυχώς διαψεύσθηκαν όλες αυτές οι προσδοκίες. Αρχισε να φουντώνει η ενεργειακή κρίση, οι ελλείψεις στην αγορά καθώς πολλά προϊόντα «εξαφανίστηκαν» ως δια μαγείας και έτσι δημιουργήθηκε μια πρωτοφανής αύξηση των τιμών αρκετών προϊόντων που έφθασε μέχρι και το 300% για το ηλιέλαιο και υπέρογκες αυξήσεις σε γαλακτοκομικά προϊόντα, ψωμί, αρτοσκευάσματα, κρέατα, οπωροκηπευτικά, ενέργεια, βενζίνη, φυσικό αέριο, πετρέλαιο…
Οι μοναδικές ελπίδες έμειναν πλέον στον τουρισμό. Δυστυχώς όμως η χώρα μας «πιάστηκε» απροετοίμαστη χωρίς επάρκεια προϊόντων, ένα θέμα που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Με συνέπεια, παρόλο που η Ελλάδα δέχθηκε το καλοκαίρι μεγάλο όγκο τουριστών και οι συμφωνηθήσες τιμές ήταν εποχής προ κρίσης, δυστυχώς λόγω της τεράστιας αύξησης στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών, οι επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να κερδίσουν τα προσδοκόμενα αλλά και η εθνική οικονομία δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει το μεγάλο αυτό κύμα τουριστών, λόγω ανεπάρκειας ελληνικών προϊόντων και του μεγάλου όγκου εισαγωγών.
Η αβεβαιότητα από την οικονομική κρίση συνεχίζει αυξανόμενη, πολλές εξαγωγικές επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα μιλούν για «πάγωμα» παραγγελιών, παρόλο που η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου ευνοεί εν μέρει τις εξαγωγές.
Ολοι, επιχειρηματίες, πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές μιλούν για ένα δύσκολο και παγωμένο χειμώνα, με την εμφάνιση επισιτιστικής κρίσης άνευ προηγουμένου. Οι μόνοι ωφελημένοι από αυτή την τεράστια και πρωτοφανή οικονομική κρίση, δυστυχώς για την πατρίδα μας, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία, είναι ήδη η αμερικανική και η ρωσική οικονομία. Ευελπιστούμε ότι θα επανεξεταστούν τα οικονομικά ζητήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα βρεθεί λύση προς το συμφέρον της ευρωπαϊκής οικονομίας και φυσικά της χώρας μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ