13.2 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIA5ο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ - Ν. Μπάρτλε: «Οι επενδυτές χρειάζονται ένα ασφαλές...

5ο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ – Ν. Μπάρτλε: «Οι επενδυτές χρειάζονται ένα ασφαλές πλαίσιο για να επενδύσουν στην Ελλάδα»

«Οι επενδυτές χρειάζονται ένα ασφαλές πλαίσιο για τον προγραμματισμό τους ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα και να δρομολογήσουν έργα» τόνισε ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και εντεταλμένος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του κατά την έναρξη του 5ου Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, με τίτλο «Όραμα Ανάπτυξης – Εμβληματικές Επενδύσεις».
Και συμπλήρωσε: «Αναφέρομαι ενδεικτικά τα εξής: αποτελεσματική διοίκηση, ένα σταθερό νομικό πλαίσιο στους τομείς της φορολόγησης και της απασχόλησης καθώς και την σύντομη διευθέτηση των νομικών διαφορών, τόσο στο πλαίσιο εξωδικαστικών όσο και στο πλαίσιο δικαστικών διαδικασιών. Βέβαια τους τελευταίους μήνες υπήρξε σημαντική ώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα. Αναφέρομαι στην σύμπραξη της RWE με την ΔΕΗ, όπως και στη δέσμευση της Volkswagen για την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση στο ελληνικό νησί της Αστυπάλαιας».
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει σημαντικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στον τομέα της μείωσης της γραφειοκρατίας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης και εξάλειψης ή πρόληψης των διοικητικών καθυστερήσεων. Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή. Σε πολλούς τομείς της ψηφιοποίησης η Ελλάδα προηγείται της Γερμανίας, κάτι το οποίο διαπίστωσα με τα ίδια μου τα μάτια όταν επισκέφτηκα την πόλη των Τρικάλων η οποία με εντυπωσίασε», συμπλήρωσε ο κ. Μπάρτλε.
«Ως εντεταλμένος της καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση θεωρώ τους δήμους πολύ σημαντικούς. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι αποκεντρωμένες δομές συμβάλλουν και ευνοούν την τοπική ανάπτυξη. Στην Γερμανία έχει αποδειχθεί ότι οι δήμοι είναι σε θέση να προσελκύσουν οι ίδιοι τους επενδυτές μέσω κατάλληλων προγραμμάτων που προάγουν την οικονομία. Στο πλαίσιο του δικτύου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ιδίως τους τελευταίους μήνες, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεών μας το ζήτημα του πως οι πόλεις και οι κοινότητες μπορούν να μετασχηματισθούν επιτυχώς σε έξυπνες και βιώσιμες κοινότητες. Εν προκειμένω θεωρώ ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας», όπως είπε.
«Επίσης το ζήτημα της κυκλικής οικονομίας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτοδιοικητικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας. Η διάθεση απορριμμάτων και η διαχείρισή τους εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο επίπεδο δήμων και κοινοτήτων. Η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες στο θέμα αυτό και έχει ήδη δημιουργήσει νέες συνθήκες-πλαίσιο. Η ανακύκλωση βρίσκεται στο προσκήνιο, αλλά και η θερμική αξιοποίηση των υπολειμματικών σύμμικτων απορριμμάτων θα πρέπει επίσης να καταστεί δυνατή στο μέλλον. Η διαχείριση των αποβλήτων είναι επομένως ένας μεγάλος και σημαντικός τομέας ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης προκειμένου να συμβάλουμε στην δημιουργία αποτελεσματικών και φιλικών προς το κλίμα σχεδίων και λύσεων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Εξάλλου τα απόβλητα αποτελούν ένα πολύτιμο ανακυκλώσιμο υλικό το οποίο μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετο εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας. Είμαι σίγουρος ότι όλες αυτές οι πτυχές και τα ζητήματα θα τύχουν περαιτέρω εμβάθυνσης στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ», κατέληξε ο κ. Μπάρτλε.
Αντρέας Πίνκβαρτ: «Όλοι θέλουμε να περάσουμε όλοι στο 5G»
«Όλοι θέλουμε να περάσουμε όλοι στο 5G και θέλουμε όλοι να έχουμε την δυνατότητα λειτουργούμε σε πραγματικό χρόνο. Η ασφάλεια είναι ένα θέμα στο οποίο θα μπορέσουμε με την ψηφιοποίηση να κάνουμε πολλά. Ένα μεγάλο θέμα, είναι επίσης και η κλιματική αλλαγή. Ο νέος οδικός χάρτης για την προστασία του κλίματος δίνει επίσης νέες προοπτικές σε πολλούς τομείς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε κανόνες πολύ πιο αυστηρούς και θα πρέπει να τους εφαρμόσουμε. Κάτι που κάνουν ήδη η Γερμανία και η Ελλάδα οι οποίες έχουν θέσει στόχους οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των τομέων της ενέργειας, της βιομηχανίας και πολλών άλλων ώστε να βρουν έναν καινούριο βηματισμό. Εδώ θα πρέπει να κερδίσουμε ανθρώπους και να καταλάβουμε όλοι ότι η ψηφιοποίηση δίνει νέες δυνατότητες, ότι ανοίγονται νέοι ορίζοντες. Έχουμε επίσης νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες έρχονται με νέες ιδέες, με νέες απόψεις, νέες τεχνολογίες, στα πλαίσια της ψηφιοποίησης. Από την άλλη μεριά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια, με την επιστήμη μπορούν επίσης να βρουν ένα κοινό βηματισμό μαζί τους», πρόσθεσε ο Α. Πίνκβαρτ, υπουργός Οικονομίας, Καινοτομίας, Ψηφιοποίησης και Ενέργειας του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό επίσης να βρούμε νέους εταίρους, νέες συνεργασίας, να βρούνε νέα ζωή οι συνεργασίες, να ενδυναμωθούν. Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο παίζει εάν σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα. Έχουμε ήδη δημιουργήσει μια Επιτροπή Εξωτερικών και Εμπορικών Σχέσεων με σκοπό, να στηρίξει τέτοιες πρωτοβουλίες. Θέλουμε να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί ως εταίροι και συνομιλητές, να δρούμε επιχειρηματικά σε διεθνές επίπεδο, να είμαστε στο επίκεντρο των εξελίξεων στην Ευρώπη, να είμαστε οι προπομποί τους. Είναι βέβαιο πως θα βοηθηθούμε και δύο πλευρές κι οι δύο οικονομίες, αλλά πάνω από όλα πιστεύω ότι θα βοηθηθούν οι πολίτες και στην Ελλάδα και στην Γερμανία», κατέληξε ο υπουργός Οικονομίας , Καινοτομίας, Ψηφιοποίησης και Ενέργειας του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Το φόρουμ διοργανώθηκε από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) και την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Αντώνης Πολυχρονάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ