16.6 C
Athens
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ«1922 Με ξιφολόγχη και γραφίδα στο Μικρασιατικό Μέτωπο»

«1922 Με ξιφολόγχη και γραφίδα στο Μικρασιατικό Μέτωπο»

Τον ρόλο του Τύπου, ως ισχυρό εργαλείο για την έρευνα γεγονότων που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία της χώρας, επισήμανε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης στην παρουσίαση του βιβλίου «1922 Με ξιφολόγχη και γραφίδα στο Μικρασιατικό Μέτωπο», το οποίο εκδόθηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.
«Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει αυτονόητα και με περηφάνια αυτή την άρτια έκδοση, που τιμά όχι μόνο τους δημοσιογράφους που κάλυψαν το Μικρασιατικό Μέτωπο, αλλά και όλους τους δημοσιογράφους, που με κίνδυνο της ζωής τους -ιδίως στη σύγχρονη συγκυρία με ανοικτά πολεμικά μέτωπα ακόμα και στην Ευρώπη- επιτελούν το ύψιστο καθήκον της πλουραλιστικής και έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.
Ο περιφερειάρχης στον χαιρετισμό του προσέθεσε πως το λεύκωμα, συμπληρώνει ένα σημαντικό κομμάτι της βιβλιογραφίας για την εποχή, χάρη στο οποίο ο ιστορικός ερευνητής μπορεί να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για αυτή την κρίσιμη καμπή στην πορεία της χώρας. Σημαντικό επίσης χαρακτήρισε το γεγονός ότι είναι αφιερωμένο στον Πόντιο μάρτυρα εκδότη και δημοσιογράφο Νίκο Καπετανίδη- πρόσφατα μάλιστα αναγνωρίστηκε επισήμως η 21η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία του μαρτυρικού θανάτου του, ως ημέρα μνήμης του.
«Ένας ήρωας, που προασπίστηκε το ελληνικό στοιχείο του Πόντου με τίμημα την ίδια του τη ζωή, αποτελώντας φωτεινό πρότυπο για όλους μας. Ο Νίκος Καπετανίδης υπήρξε ένας μαχητικός δημοσιογράφος, άξιος πνευματικός ηγέτης του ποντιακού ελληνισμού, ο οποίος κατάφερε με θάρρος, παρρησία αλλά και τον γλαφυρό του λόγο να φέρει στο φως τις τουρκικές διώξεις εις βάρος των Ελλήνων», σημείωσε ο κ. Πατούλης υπενθυμίζοντας, ότι ο Πόντιος Μάρτυρας τιμήθηκε πριν λίγα χρόνια στο Μαρούσι, όταν στήθηκε προτομή του σε πλατεία που πήρε το όνομα του».
Χαιρετισμό κατά την παρουσίαση της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στην Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ “Δ.Ι Πουρνάρας”, με τον συντονισμό του δημοσιογράφου Άρ.Ραβανού, απηύθυνε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μ.Αντωνιάδου, ενώ για το βιβλίο μίλησαν οι δημοσιογράφοι Έ.Στάη, Μ.Παπαδή, Π.Αθανασιάδης και Π.Καψής, καθώς και ο επιστημονικός υπεύθυνος της έκδοσης Δ. Σκλαβενίτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ