Ελαφρώς μεγαλύτερο έλλειμμα σε σχέση με πέρυσι εμφάνισε το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 2,8 δισ. ευρώ, κατά 53 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2017. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου υπηρεσιών (κυρίως) και του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων. Αντίθετα, τα ισοζύγια αγαθών και πρωτογενών εισοδημάτων σημείωσαν βελτίωση.
Αντιθέτως, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών περιορίστηκε λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου καυσίμων, καθώς οι εξαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 16,1% σε τρέχουσες τιμές (11,2% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν μόνο κατά 3% (-12,1% σε σταθερές τιμές). Οσον αφορά το ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό 14,4% (13,3% σε σταθερές τιμές), ο οποίος ήταν ταχύτερος από το ρυθμό αύξησης των εισαγωγών (8,7% και 8,6% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα). Ωστόσο, η αύξηση των εισαγωγών ως απόλυτο μέγεθος ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών, με αποτέλεσμα την αύξηση του ελλείμματος.
Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών. Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο δεν μεταβλήθηκε σημαντικά, παρά την άνοδο των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών και των αντίστοιχων εισπράξεων κατά 12,8% και 13,8%.
Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό κατέγραψε έλλειμμα 2,7 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 101 εκατ. ευρώ από το αντίστοιχο του α’ τριμήνου του 2017.
Στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 445 εκατ. ευρώ και οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 845 εκατ. ευρώ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 1,9 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 3,4 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ