Θέατρο, χορός, φιλοσοφικοί περίπατοι, παραστάσεις σε απροσδόκητους χώρους, ξεναγήσεις στην κρυμμένη πλευρά της Αθήνας, μουσική κάτω από το καλοκαιρινό φεγγάρι, είναι μονάχα μερικές από τις εκδηλώσεις που θα έχουν την ευκαιρία οι φίλοι του Φεστιβάλ Αθηνών να παρακολουθήσουν φέτος το καλοκαίρι και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο.
Σαράντα δύο δράσεις με θέμα τον σεβασμό στη διαφορετικότητα περιλαμβάνει φέτος το «Ανοιγμα στην πόλη», η ξεχωριστή ενότητα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ένα μίνι φεστιβάλ μέσα στο φεστιβάλ που έχει ως στόχο να μας ξεναγήσει σε διάφορες γωνιές της Αθήνας και του Πειραιά.
«Το Ανοιγμα στην Πόλη ξεκίνησε το 2017 με εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους, πλατείες, γειτονιές, παλαιά ιστορικά κτίρια, αρχαιολογικούς χώρους, χώρους ιστορικής μνήμης, μουσεία κ.ά., που συνδυάζουν θέατρο, μουσική, χορό, λογοτεχνία, εικαστικά. Στόχος μας ήταν η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύνδεση του καλλιτεχνικού γεγονότος με την κοινωνία, μέσα από τις επίκαιρες θεματικές, αλλά και μέσα από τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και ενεργοποίηση των κατοίκων της Αθήνας και του Πειραιά» ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, στη συνάντηση με τους συντελεστές των παραγωγών του «Ανοίγματος στην πόλη» που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Victoria Square Project.
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και οι καλλιτεχνικοί σύμβουλοι του Φεστιβάλ μίλησαν για τον χαρακτήρα της ενότητας, που φέτος συμπληρώνει τρία χρόνια. Επειτα, εκπρόσωποι κάποιων από τους συνεργαζόμενους φορείς (του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, του Ωδείου Αθηνών, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μουσείου Παιδικής Τέχνης, του ΚΕΘΕΑ, της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, της Σχεδίας και της Action Aid) μίλησαν συνοπτικά για τον κοινωνικό χαρακτήρα των παραγωγών.
Με ελεύθερη είσοδο οι περισσότερες, οι δράσεις αυτές ορίζονται από τη σχέση και την αλληλεπίδρασή τους με την πόλη και τους κατοίκους της. Εμπλέκουν στην ιδιαίτερη δραματουργία τους την ιστορία, τη συλλογική μνήμη, τον χαρακτήρα του αστικού τοπίου, την εμπορική ζωή της πόλης, τις γειτονιές, ενώ επιδιώκεται συνεργασία των καλλιτεχνικών ομάδων με διάφορες συλλογικότητες – ερευνητικές ομάδες, κινήσεις πολιτών, στέκια μεταναστών, σχολεία, κοινότητες κ.ά.
«Κεντρικό σημείο προβληματισμού των δράσεων είναι η διαφορετικότητα και ο σεβασμός του διαφορετικού, που επιχειρούμε να δούμε πολυπρισματικά στο φετινό πρόγραμμά μας» εξήγησε ο Β. Θεοδωρόπουλος, τονίζοντας πως «όλες αυτές οι καλλιτεχνικές παρεμβάσεις με ελεύθερη είσοδο ή με πολύ χαμηλό εισιτήριο, μας ενδιαφέρουν γιατί μεταδίδουν ένα αίσθημα αισιοδοξίας και αλληλεγγύης».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Φεστιβάλ Αθηνών «ανοίγεται» στην πόλη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ