11.9 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΤο «πληρώνω όσο πετάω» ένα πρώτο εργαλείο για τους δήμους

Το «πληρώνω όσο πετάω» ένα πρώτο εργαλείο για τους δήμους

 

«Η ευθύνη για το περιβάλλον είναι κοινή» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε ημερίδα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, με τίτλο «Εθνικό Μητρώο Παραγωγών, ο ρόλος και οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων», μία ημέρα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων από τη Βουλή.
Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για την ανάγκη υπεύθυνης λειτουργίας από κοινού των πολιτών, των παραγωγών, της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι ήδη έχει συσταθεί διυπουργική επιτροπή, με ευθύνη του ΥΠΕΝ, και, όπως είπε, «θα είμαστε έτοιμοι μέσα στο 2017 να αναγγείλουμε τις χρηματοδοτήσεις και τις ρυθμιστικές αλλαγές», καθώς ήδη 80 εκατομμύρια είναι διαθέσιμα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑΝΕΚ).
«Δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για θεσμικές ρυθμίσεις. Χρειάζεται να αλλάξουμε στάση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος, τονίζοντας την ανάγκη για τη δημιουργία αξιόπιστων βάσεων δεδομένων. Οπως εκτίμησε, με τη χθεσινή ψήφιση της τροποποίησης του νόμου 2939/2001 σχετικά με την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων, «μπορούμε πλέον να μιλάμε για πολύ περισσότερο από 50% στην επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση». Οπως επεσήμανε, με τον νέο νόμο επιχειρείται η αύξηση της απόδοσης, αφού το 83% των απορριμμάτων στη χώρα εξακολουθεί να θάβεται.
Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας κινήτρων για την επιτυχία των στόχων. «Το «πληρώνω όσο πετάω» για τους δήμους είναι ένα πρώτο εργαλείο, ενώ σε δεύτερο επίπεδο θα εφαρμοστεί και σε επίπεδο πολίτη», ανέφερε.


Επεσήμανε δε, την ανάγκη «ενηλικίωσης» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τόσο των δήμων όσο και των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), και έκανε λόγο για την ανάγκη μίας σοβαρής προσπάθειας για μείωση της εισφοροδιαφυγής, ενώ στόχο αποτελεί «τα συστήματα να αποδίδουν τους πόρους στην κοινωνία και το περιβάλλον».
Στάθηκε επίσης στην πολύ μεγάλη αύξηση εγγραφών στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων που φθάνει στις 25.000, ενώ, όπως είπε, «η καταγραφή όλων των ροών ανοίγει την πόρτα για την κυκλική οικονομία».
Οσον αφορά τη μείωση της πλαστικής σακούλας, ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για την εφαρμογή ενός εργαλείου που παράλληλα θα ενισχύσει την αγορά, και έκανε γνωστό ότι ο ετήσιος απολογισμός του ΕΟΑΝ θα κατατίθεται και στην αρμόδια επιτροπή της βουλής.
Στόχος είναι «να δημιουργήσουμε ένα κλίμα, όπου η ανακύκλωση θα είναι ταυτότητα όλων μας και θα είναι πρώτη στην ημερήσια διάταξη» κατέληξε ο αν. υπουργός.
Απ’ την πλευρά του ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, κατά τη θητεία του οποίου στο ΥΠΕΝ ξεκίνησε και ο διάλογος για την τροποποίηση του νόμου, ανέφερε ότι «το καθαυτό δίλημμα δημόσιος – ιδιωτικός τομέας είναι μία από τις βασικές αιτίες της κρίσης».
O κ. Τσιρώνης έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη πάταξης της εισφοροδιαφυγής, η οποία, όπως είπε προκαλεί ένα τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος, στην εφαρμογή ελέγχων, αλλά και στη διαμόρφωση συνθηκών και κινήτρων που θα προάγουν τον υγιή ανταγωνισμό. «Αν ο νόμος πετύχει, θα πετύχει σε αυτή την κατεύθυνση. Εχουμε κοινό συμφέρον Πολιτεία και Αγορά. Ο πραγματικός έλεγχος είναι ο ενδογενής έλεγχος, είναι γρήγορος, συστηματικός και αποτελεσματικός», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ενώ, τόνισε την ανάγκη ταχύτερης εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την άμεση απόδοση ευθυνών και κυρώσεων στους παραβάτες.
Απ’ την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ανέφερε ότι το κύριο μέρος των αλλαγών και των ρυθμίσεων θα έπρεπε να αφορά την αποτελεσματικότητα των δημόσιων δομών και λιγότερο τα συστήματα, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς αρκετές από τις προσπάθειες των εμπλεκόμενων φορέων υιοθετήθηκαν. Ταυτόχρονα έκανε λόγο για «πολλά σημεία όπου δεν καταγράφεται επαρκής πρόοδος», όπως σειρά οριζόντιων ατεκμηρίωτων διατάξεων, η μη διασφάλιση της άσκησης αποτελεσματικής διοίκησης προς την αγορά, κενά στις προβλέψεις της λειτουργίας του ΕΟΑΝ, ενώ εξέφρασε σοβαρό προβληματισμό στο κατά πόσο θα αναβαθμιστεί η εναλλακτική διαχείριση αλλά και η διαφάνεια του ΕΟΑΝ. Επιπλέον, έκανε λόγο για μη προώθηση στοχευμένης πολιτικής κινήτρων με στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην εναλλακτική διαχείριση. «Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τις απαραίτητες βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο, θα συνεχίσουμε για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στον τομέα της κυκλικής οικονομίας για τη βελτιστοποίηση του περιβάλλοντος», τόνισε.
Τέλος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Δημήτρης Πολιτόπουλος, έκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη στελέχωσης του Οργανισμού, προκειμένου, όπως είπε «να αποδείξουμε ότι θα κατακτήσουμε τους στόχους του νέου ΕΣΔΑ», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «στα επόμενα βήματα θα το πετύχουμε».
Ηλίας Παλιαλέξης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ