Την αξία του επιχειρείν και της αριστείας στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή απονομής του πρώτου βραβείου στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2019», που διοργανώθηκε από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων και ήταν υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την πρωτοβουλία του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων, καθώς, όπως ανέφερε «Πρώτα απ’ όλα επιτρέπει στους νέους ανθρώπους την ώρα που ξεκινούν να κάνουν την επιλογή της ζωής, της συμμετοχής στο κοινωνικό σύνολο, τους ενισχύει να μπουν στον χώρο του επιχειρείν και ν’ αναπτύξουν την προσωπικότητά τους μέσα απ’ αυτό τον χώρο. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό σε όλο τον Κόσμο αλλά, ιδίως, στον Τόπο μας και, ιδίως, σ’αυτές τις μέρες που ζούμε. Γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι ένα από τα πλεονεκτήματα της Κοινωνίας μας είναι ότι ζει την ελεύθερη Οικονομία, την Οικονομία της αγοράς».
Επισήμανε, επίσης, ότι η ελεύθερη Οικονομία, η Οικονομία της αγοράς λειτουργεί με βάση τους κανόνες που το ίδιο το Σύνταγμα και η νομοθεσία ορίζουν. «Το επιχειρείν είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς όπου ο ‘Ανθρωπος μπορεί ν’ αναπτύξει την προσωπικότητά του. Και αυτό δεν το ισχυρίζομαι εδώ, αν θέλετε, ευκαιριακά λόγω της σημερινής εκδήλωσης. Δεν έχει παρά να ρίξει κανείς μια ματιά στο ίδιο μας το Σύνταγμα και σε μια από τις κορυφαίες διατάξεις του: Είναι η διάταξη του άρθρου 5 παρ.1 που ορίζει πώς ο ‘Ανθρωπος μπορεί ν’ αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και τι σημαίνει ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας» πρόσθεσε.
Ακολούθως διευκρίνισε ότι «ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας σημαίνει ελεύθερη συμμετοχή στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας» και τόνισε πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να ζουν, ακριβώς, βιώματα αυτού του είδους από αυτή την ηλικία.
Εξίσου σημαντικό χαρακτήρισε και τον τρόπο, με τον οποίο γίνεται αυτός ο Διαγωνισμός, καθώς ο τρόπος σύλληψης και εκτέλεσης αυτού του Εκπαιδευτικού Προγράμματος για την βράβευση των καλύτερων μαθητικών εικονικών επιχειρήσεων, είναι ένας τρόπος που ταιριάζει απόλυτα σ’ αυτό που θα λέγαμε Ευγενής ‘Αμιλλα. « Σ’αυτό που θα λέγαμε ότι πρέπει να είναι το ίδιο το επιχειρείν ως τρόπος ανάπτυξης της προσωπικότητας αλλά και δημιουργίας, συμμετοχής στην κοινωνική και την οικονομική ζωή» συμπλήρωσε.
Ειδικότερα, τόνισε ότι το συγκεκριμένο Πρόγραμμα δίνει σε όλους ίδιες δυνατότητες και υπογράμμισε: «Και αυτό ανταποκρίνεται πλήρως στην έννοια της Αριστείας, όπως πρέπει να είναι η Αριστεία. Συνηθίζουμε στον Τόπο μας να χρησιμοποιούμε τον όρο και να λέμε ότι όλοι μας είμαστε οπαδοί της Αριστείας. Εύκολο να το λες. Δύσκολο να συνειδητοποιείς και ποιο είναι το χρέος σου, ιδίως ημών των μεγαλυτέρων, σε ό,τι αφορά τους νέους ανθρώπους που έχουμε μπροστά μας».
Στο πλαίσιο αυτό παρατήρησε ότι «η Αριστεία σημαίνει να μπορείς να βραβεύεις τον καλύτερο, όταν, όμως, προηγουμένως του δίνεις την δυνατότητα να ξεκινάει από την ίδια αφετηρία με τους άλλους και να έχει ίσες ευκαιρίες με τους άλλους. Αυτό σημαίνει Αριστεία. Αριστεία επίσης σημαίνει ότι η Πολιτεία, και καθένας από εμάς που έχουμε την ευθύνη λήψης αποφάσεων -είτε στο Δημόσιο, είτε στον Ιδιωτικό Τομέα- παρέχει στους νέους ανθρώπους την δυνατότητα να ξεκινήσουν από την ίδια αφετηρία, από το ίδιο επίπεδο με τις ίδιες ευκαιρίες. Τότε ναι, η Αριστεία αποκτά νόημα. Ή εάν οι νέοι άνθρωποι δεν αποθαρρύνονται να μπουν σε οποιοδήποτε χώρο δημιουργίας, και ιδίως στον δύσκολο χώρο του επιχειρείν. Γιατί, όπως είπα πριν, ο χώρος του επιχειρείν έχει κανόνες -και πρέπει να έχει κανόνες- για πραγματικά ελεύθερη Οικονομία, όπως είναι η ελεύθερη Οικονομία της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, που εφαρμόζουμε και θέλουμε να την εφαρμόζουμε».
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ευχήθηκε να ακολουθήσουν και άλλοι την πρωτοβουλία του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων και χαρακτήρισε την προσπάθεια παρήγορο σημάδι σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που η αισιοδοξία και η ελπίδα χρειάζεται σε όλους μας, οπως είπε χαρακτηριστικά.
Δήμητρα Κατσιμεντέ