Το Τokyo 2020 θα είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για την αύξηση της ασφάλειας σε όλους τους χώρους, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές την Τρίτη.
Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν συνάψει συνεργασία με την ιαπωνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας πληροφοριών NEC, για να αναπτύξουν το πρώτο σύστημα αυτού του είδους που θα εφαρμοστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η τεχνολογία, η οποία παρουσιάστηκε στα μέσα ενημέρωσης σε μια εκδήλωση στην ιαπωνική πρωτεύουσα, θα χρησιμοποιήσει IC chips μέσα στα δελτία ταυτότητας, προκειμένου να επαληθεύεται αυτόματα η ταυτότητα εκείνων που εισέρχονται σε 40 χώρους.
Περισσότεροι από 300.000 αθλητές και προσωπικό των Αγώνων θα πρέπει να υποβάλουν φωτογραφίες σε βάση δεδομένων πριν ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες τον Ιούλιο του 2020.
«Κάθε φορά που μπαίνουν στην εγκατάσταση, πρέπει να περνάνε έλεγχο ασφαλείας» εξήγησε ο επικεφαλής ασφαλείας του Τokyo 2020, Τσουγιόσι Ιβάσιτα. «Οι χώροι του Τόκιο δεν έχουν πάντα αρκετό χώρο για τον έλεγχο ασφάλειας ή ακόμα και χώρο αναμονής για τον έλεγχο ασφάλειας. Οταν συμβαίνουν τα γεγονότα, περιμένουμε πολλοί άνθρωποι να έρθουν και ο καιρός θα είναι πολύ ζεστός».
Το σύστημα δεν θα απευθύνεται σε θεατές και θα επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ασφάλειας και στη μείωση των χρόνων αναμονής για τους αθλητές.
«Περισσότερα από 40 εγκαταστάσεις, όπως το κύριο στάδιο, το διεθνές τηλεοπτικό κέντρο, το Ολυμπιακό χωριό και ούτω καθεξής, θα έχουν το σύστημα αναγνώρισης προσώπου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της NEC, Μασάκι Σουανούμα. «Οι αθλητές, το προσωπικό των Αγώνων, οι εθελοντές και τα μέσα ενημέρωσης θα έχουν αυτή την αναγνώριση».
Η NEC δήλωσε ότι εξέτασε την τεχνολογία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016 και ότι η τεχνολογία έχει ήδη εφαρμοστεί σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων.
Κατά τη διάρκεια της επίδειξης στα μέσα ενημέρωσης, η τεχνολογία αναγνώρισε σωστά μια σειρά ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι σε αναπηρικά αμαξίδια και με διαφορετικά ύψη, που αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του συστήματος της NEC.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ