Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί σύντομα να παίζει καθοριστικό ρόλο στη θεραπεία της κατάθλιψης, καθώς ένα νέο «έξυπνο» σύστημα που ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, είναι το πρώτο στον κόσμο που μπορεί να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια αν ένας ασθενής θα ανταποκριθεί στη χορήγηση αντικαταθλιπτικών ή όχι, οπότε θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις όπως η ψυχοθεραπεία.
Ο υπολογιστής -με τη βοήθεια του κατάλληλου αλγόριθμου μηχανικής μάθησης που αναλύει τη δραστηριότητα στα εγκεφαλογραφήματα ενός ανθρώπου με κατάθλιψη (ιδιαίτερα τα λεγόμενα «κύματα άλφα»)- είναι σε θέση να κάνει πρόγνωση για την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής θεραπείας. Η χρήση των αντικαταθλιπτικών έχει αυξηθεί κατακόρυφα διεθνώς κατά τις τελευταίες δεκαετίες, χωρίς όμως τα φάρμακα να «δουλεύουν» σε πολλούς ασθενείς.
Ουκ ολίγοι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται καθόλου στα αντικαταθλιπτικά, ενώ άλλοι εμφανίζουν παρενέργειες, ακόμη και επιδείνωση της κατάστασης τους. Μόνο το ένα τρίτο περίπου των ασθενών (γύρω στο 30%) αντιδρούν θετικά στο πρώτο αντικαταθλιπτικό φάρμακο και εμφανίζουν σχετικά γρήγορα υποχώρηση των συμπτωμάτων τους. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο μήνες για να αξιολογηθεί από τον γιατρό κατά πόσο ένα αντικαταθλιπτικό φέρνει αποτέλεσμα. Μερικές φορές περνάνε χρόνια, ώσπου να βρεθεί ένα φάρμακο στο οποίο θα ανταποκριθεί ένας ασθενής.
Τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει αν τα αντικαταθλιπτικά θα «δουλέψουν» ή όχι σε κάποιον
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ