Η επίσημη ανακήρυξη της φετινής χρονιάς σε «Ετος Πολιτιστικών Ανταλλαγών & Συνεργασίας των Πολιτιστικών βιομηχανιών Ελλάδας – Κίνας» αποτελεί έμπνευση και κίνητρο για την προώθηση των ελληνοκινεζικών σχέσεων και την ανάπτυξη της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής συνεργασίας και υποστηρίζοντας την ενίσχυση και την αξιοποίηση των διμερών πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, κυκλοφόρησαν στις 8 Σεπτεμβρίου 2017 την Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων με τίτλο «Ετος Πολιτιστικών Ανταλλαγών & Συνεργασίας των Πολιτιστικών βιομηχανιών Ελλάδας – Κίνας 2017», προβάλλοντας παράλληλα των ρόλο τους ως φορέα πολιτισμού.
Τα τρία μοναδικά γραμματόσημα της Αναμνηστικής Σειράς «Ετος Πολιτιστικών Ανταλλαγών & Συνεργασίας των Πολιτιστικών βιομηχανιών Ελλάδας – Κίνας 2017» αποτυπώνουν τη συνάντηση στο παρόν δυο μακραίωνων λαμπρών πολιτισμών που αποτελούν τους πνευματικούς πρωταγωνιστές Δύσης και Ανατολής.
Η επίσημη παρουσίαση της Σειράς Γραμματοσήμων έγινε σε εκδήλωση στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς και η ΑΕ ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Zou Xiaoli.
Στο πρώτο γραμματόσημο αποτυπώνονται συνδυαστικά τα δύο πολυσήμαντα σύμβολα των δύο μακραίωνων πολιτισμών, η ελιά και το μπαμπού, το πνευματικό περιεχόμενο των οποίων αντανακλάται στις εικαστικές τους απεικονίσεις στο πέρασμα των αιώνων. Στα δύο επόμενα γραμματόσημα αποτυπώνονται κοστούμια του αρχαίου θεάτρου από την Ελλάδα και την Κίνα, με το κινεζικό να αποκαλύπτει μια αρχαιοελληνική θεατρική μάσκα και το ελληνικό την εικαστική πλευρά της κινεζικής γραφής, ως δείγμα της παράλληλης πορείας και των σπουδαίων πνευματικών και πολιτιστικών κατακτήσεων των δυο λαών.
Η έκδοση του βιβλίου LI KI
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, παράλληλα με την έκδοση της σειράς γραμματοσήμων αφιερωμένη στην Κίνα, προχωρούν και στην έκδοση του βιβλίου «LI KI – Τελετουργικό και εθιμοτυπία στην οργάνωση κοινωνίας και κράτους της αρχαίας Κίνας».
Το βιβλίο LI KI, αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα κείμενα της κινεζικής γραμματείας και εκδόθηκε από τα ΕΛΤΑ μεταφρασμένο για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα. Η παρουσίαση του LI KI θα γίνει από τον καθηγητή ΑΠΘ, Δημήτρη Μαυροσκούφη, Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, τον συγγραφέα – μεταφραστή του, Δρ. Χρήστο Καφτεράνη, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, Μιχάλης Ψύλος, πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου εικαστική έκθεση προσωπογραφιών αρχαίων Ελλήνων και Κινέζων φιλοσόφων της ζωγράφου Σταματίνας Ντούτσουλη.
Τα ΕΛΤΑ τιμούν την Κίνα με αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ