17.3 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΤα αντίγραφα των «Μαγεμένων» στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινίασε η Λ. Κονιόρδου

Τα αντίγραφα των «Μαγεμένων» στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινίασε η Λ. Κονιόρδου

Στο προστώο (τον ημιυπαίθριο χώρο ) του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, με το «βλέμμα» τους στραμμένο προς τη Διεθνή Εκθεση (στη χρηματοδότηση της οποίας οφείλουν την επιστροφή τους ως αντίγραφα στην πόλη όπου «γεννήθηκαν») βρίσκονται από το Σάββατο το μεσημέρι οι Incantadas, οι Μαγεμένες – τα τέσσερα αμφίπλευρα αγάλματα (της Μαινάδας, του Διονύσου, της Αριάδνης, της Λήδας, του Γανυμήδη, ενός εκ των Διόσκουρων, της Αύρας και της Νίκης).
«Οι Ινκαντάδας σηματοδοτούν τη θαυμαστή διαδρομή της πόλης της Θεσσαλονίκης ανά τους αιώνες» τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου, εγκαινιάζοντας τη νέα θέση των αντιγράφων των αγαλμάτων και αφού …διηγήθηκε παραστατικά το «παραμύθι» των «Μαγεμένων».
«Ενα μνημείο σαν παραμύθι» τιτλοφορήθηκε η τελετή εγκαινίων της έκθεσης των αγαλμάτων που θα φιλοξενηθούν στο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου έως ότου βρουν την οριστική τους θέση στην πόλη (όπως ανακοινώθηκε, με χρηματοδότηση του Δήμου Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσουν σύντομα από την εφορεία αρχαιοτήτων της πόλης ανασκαφικές εργασίες στο νότιο τμήμα της αρχαίας αγοράς προκειμένου να εντοπισθεί το ακριβές σημείο της αρχικής θέσης της Στοάς των Ειδώλων όπου βρισκόταν μέχρι την βίαιη αποκόλληση και μεταφορά τους στη Γαλλία στα 1864 από τον Γάλλο παλαιογράφο Εμανουέλ Μίλερ).
Στον «ωραίο μύθο του… ερωτύλου Μ. Αλεξάνδρου και των κινήσεων του ανάμεσα στα αμφίπλευρα αγάλματα της αρχαίας αγοράς» αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης στη διάρκεια των εγκαινίων κι όταν η έφορος αρχαιοτήτων πόλης και διευθύντρια του αρχαιολογικού μουσείου Θεσσαλονίκης, κ. Τζένη Βελένη, τον συμπλήρωσε λέγοντας πως «πρόκειται για έναν απ’ τους αστικούς μύθους της πόλης» ο κ. Μπουτάρης ανταπάντησε εύστοχα πως… «Μα …με μύθους ζούμε πλέον. Πώς αλλιώς;».
Οι αμφίγλυφοι πεσσοί από το μνημείο της Στοάς των Ειδώλων, ανήκαν σε κιονοστοιχία του τέλους του 2ου ή των αρχών του 3ου αι. μ.Χ., στο νότιο τμήμα της Αρχαίας Αγοράς της Θεσσαλονίκης. Το μνημείο λεηλατήθηκε το 1864 από τον Γάλλο παλαιογράφο Εμανουέλ Μίλερ και τμήματά του μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Λούβρου, όπου και βρίσκονται έως σήμερα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ