15.3 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Φάμελλος: «Οι στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης να ενσωματωθούν στον πυρήνα της ευρωπαϊκής...

Σ. Φάμελλος: «Οι στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης να ενσωματωθούν στον πυρήνα της ευρωπαϊκής πολιτικής»

ECON 10

Την ανάγκη να ενσωματωθούν οι στόχοι της Βιώσιμης Aνάπτυξης (SDGs) και η Στρατηγική για το 2030 στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής πολιτικής και ειδικότερα στη δημοσιονομική και αναπτυξιακή στρατηγική, επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου, εκτός από την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου, συζητείται και η ενσωμάτωση των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ, στον σχεδιασμό της Στρατηγικής για το 2030.
Ουσιαστική ενσωμάτωση των αρχών της Βιώσιμης Ανάπτυξης στις τομεακές πολιτικές μπορεί να επιτευχθεί, μόνο εάν οι στόχοι επηρεάζουν τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής πολιτικής. «Εάν, δηλαδή, οι στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτελέσουν στοιχεία συζήτησης και βάση των αποφάσεων στα Συμβούλια Κορυφής, αλλά και στις Συνόδους των Υπουργών Οικονομίας, όπως και στη Σύνοδο της Ρώμης που θα διεξαχθεί τους επόμενους μήνες», πρότεινε ο Σωκράτης Φάμελλος. Ως παράδειγμα, ανέφερε την αντίθεση που υπάρχει στη χώρα μας, η οποία με επιλογή και απόφαση των Ευρωπαϊκών θεσμών έχει υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια συγκεκριμένες δημοσιονομικές πολιτικές και διαρθρωτικές αλλαγές σε διάφορους άξονες πολιτικής, κυρίως οικονομικούς, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την απόκλιση από τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως φαίνεται πολύ εύκολα στους δείκτες της φτώχειας και της ανεργίας.
Οι άξονες πολιτικής της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι:
* η ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, για την αποδοτική χρήση πόρων και την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας,
* ο ενεργειακός χάρτης της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή και την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα,
* η ενίσχυση υποδομών του κοινωνικού κεφαλαίου, που περιλαμβάνει τα θέματα της πρόσβασης σε καλής ποιότητας πόσιμο νερό, του επισιτισμού, της καταπολέμησης της φτώχειας και της πρόσβασης στην υγεία και τις δομές πρόνοιας, και
* η πρόληψη της ρύπανσης, η οποία συνδέεται με τον περιβαλλοντικό έλεγχο και την κωδικοποίηση του θεσμικού πλαισίου, προσδίδοντας αξιοπιστία και διαφάνεια σε όλες τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ