Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της COVID-19. Δίνουν καθημερινά τη μάχη με έναν αόρατο εχθρό. Οι άνθρωποι τούς αποκαλούν ήρωες και τους χειροκροτούν. Σήμερα γιορτάζουν, καθώς η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε για την ιδιαίτερη αυτή μέρα με την Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολογο-φυματιολόγο, ιατρό Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Νοσοκομείου «Σωτηρία», μετά από μια δύσκολη εφημερία.
«Φέτος, τα γεγονότα είναι διαφορετικά και ο εορτασμός έχει έναν εντελώς ξεχωριστό συμβολισμό από κάθε άλλη φορά στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας. Σήμερα, τα πρόσωπα των εορταζομένων είναι κρυμμένα πίσω από τις μάσκες και τις μπλε ολόσωμες στολές. Ιδιόρρυθμη συγκυρία στα αλήθεια αφού έπρεπε να κρυφτούν από τους υπόλοιπους, ώστε να γίνουν τόσο ευδιάκριτοι για πρώτη φορά».
Προσθέτει ότι «ένας αόρατος και ύπουλος εχθρός που δεν κάνει καμία διάκριση σε φύλο, χρώμα, έθνος και κοινωνική τάξη αποτελεί τη νεοεμφανιζόμενη παγκόσμια ανθρωπιστική απειλή που καλούνται τα τιμώμενα πρόσωπα της σημερινής ημέρας να αναχαιτίσουν και να διαχειριστούν με όποιο προσωπικό κόστος. Ποτέ άλλοτε, δεν τους είχαν αποκαλέσει ήρωες, στρατιώτες πρώτης γραμμής ή με τόσους ποικίλους εκθειαστικούς χαρακτηρισμούς. Ποτέ άλλοτε δεν είχε αναπτυχθεί ένα τόσο μεγάλο αίσθημα αλληλεγγύης και αναγνώρισης της προσφοράς και της ποιότητας περίθαλψης στους πάσχοντες. Ποτέ άλλοτε, δεν είχαν ακουστεί παρατεταμένα χειροκροτήματα και επευφημίες στα μπαλκόνια σε όλες τις γειτονιές του κόσμου. Συνήθως άκουγαν τα ακριβώς αντίθετα. Όχι από όλους, από τους περισσότερους όμως. Για πολλά έτη, οι επαγγελματίες υγείας είχαν μετατραπεί ως οι υποδοχείς και κυματοθραύστες παραπόνων, υβριστικών σχολίων ακόμα και προπηλακισμών των διαχρονικά άστοχων επιλογών των εκάστοτε πολιτικών υγείας».
Ωστόσο όπως αναφέρει η κ. Τσικρικά, εκείνοι παρέμεναν προσηλωμένοι στο καθήκον και το ίδιο κάνουν και τώρα, σε αυτόν τον δύσκολο άλλα όχι «άνισο αγώνα κατά του νέου κορονοϊού με μόνο φόβο να μην ξεμείνουν από “όπλα και ασπίδες υγείας”, δηλαδή από τα είδη ατομικής προστασίας για να μη διστάσουν στο παραμικρό να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στον ασθενή. Κάθε ανάρρωση μια μεγάλη νίκη κατά του νέου ιού».
Ανετοιμότητα και τα μειωμένα αντανακλαστικά
Η πανδημία του κορονοϊού αποκαλύπτει διεθνώς την ανετοιμότητα και τα μειωμένα αντανακλαστικά των κυβερνητικών ηγεσιών να διαχειριστούν μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση που όμως οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι θα έπληττε τις κοινωνίες, τονίζει η κ. Τσικρικά. «Οι περικοπές ανθρώπινου δυναμικού και τεχνολογικών και οικονομικών πόρων σε βασικούς τομείς της Δημόσιας Υγείας είχε ως αποτέλεσμα την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των υγειονομικών δομών υγείας».
Είναι όμως αισιόδοξη ότι την επόμενη χρονιά «θα γιορτάζουμε αυτή την ημέρα πολύ πιο ώριμοι, με μεγαλύτερο σεβασμό στο περιβάλλον, με αναδιαμόρφωση των κοινωνικών προτύπων και ηρώων βάσει της κοινωνικής προσφοράς τους, καθώς και πιο πλούσιοι σε επιστημονική γνώση που θα προκύψει μέσα από την έρευνα και την ανταλλαγή της πληροφορίας μέσω της παγκόσμιας πλατφόρμας επικοινωνίας με τη συνδρομή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».
Για σήμερα όμως, καταλήγει «ας αφιερώσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2020 στους συναδέλφους που έπεσαν μαχόμενοι κατά του νέου ιού, με απαράμιλλο θάρρος και παρέμειναν μέχρι τελευταία στιγμή δίπλα στον ασθενή, τιμώντας το πνεύμα και τον όρκο του Ιπποκράτη».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σ.Τσικρικά: Έπρεπε να κρυφτούμε πίσω από μάσκες και στολές, ώστε να γίνουμε τόσο ευδιάκριτοι
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ