«ΝΑΤΟ και Βόρεια Μακεδονία ήδη συνεργάζονται στενά», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, εξηγώντας ότι στρατιώτες «υπηρετούν μαζί στο Αφγανιστάν», ενώ η χώρα παρέχει «υποστήριξη» στην αποστολή στο Κόσοβο.
Επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποιεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος σε δηλώσεις του τη Δευτέρα δήλωσε ότι ανυπομονεί «για την ημέρα που η Βόρεια Μακεδονία γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ».
«Η επίσκεψη ολόκληρου του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου που εκπροσωπεί όλες τις 29 συμμαχικές χώρες, στα Σκόπια στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Είμαστε έτοιμοι να σας καλωσορίσουμε στην οικογένεια του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα φέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και ευημερία για τον λαό της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ.
Ο γ.γ. της Συμμαχίας είπε ότι σήμερα(σ.σ. Δευτέρα) συζητήθηκε «η ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας στο NATO» και η πρόοδος της χώρας σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του κράτους δικαίου, της ασφάλειας και των πληροφοριών καθώς και του τομέα της άμυνας. «Η συνέχιση του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική, καθώς προετοιμάζεστε για την πλήρη ένταξη», διαμήνυσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Oπως είπε, εξάλλου, «ΝΑΤΟ και Βόρεια Μακεδονία ήδη συνεργάζονται στενά» καθώς «οι στρατιώτες μας υπηρετούν μαζί στο Αφγανιστάν». Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ παρατήρησε ότι «έχετε επίσης παρέχει πολύτιμη υποστήριξη στην ειρηνευτική μας αποστολή στο Κόσοβο».
«Αυτό δείχνει τη δέσμευσή σας για διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», παρατήρησε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
«Σε ολόκληρη την ιστορία του ΝΑΤΟ, η πολιτική ανοικτών θυρών μας ήταν επιτυχημένη, ενισχύοντας τη Συμμαχία μας και συμβάλλοντας στην Ευρωατλαντική ασφάλεια. Σύντομα θα είστε μέρος αυτής της επιτυχίας. Ανυπομονώ για την ημέρα που η Βόρεια Μακεδονία γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, συνοδευόμενος από τους 29 πρέσβεις των κρατών — μελών που αποτελούν το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, έφτασε την Κυριακή στα Σκόπια για διήμερη επίσκεψη, με τον προγραμματισμό να περιλαμβάνει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας, σήμερα, Δευτέρα.
ΝΑΤΟ και Βόρεια Μακεδονία υπέγραψαν συμφωνία ένταξης τον Φεβρουάριο, μετά και την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας.
Μέχρι στιγμής, 14 κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει τη συμφωνία προσχώρησης των Σκοπίων στη Συμμαχία. Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ελπίδα πως η Βόρεια Μακεδονία θα ενταχθεί στις τάξεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας το φθινόπωρο του 2019.
«Τώρα που το Μαυροβούνιο έχει γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και η Βόρεια Μακεδονία ωθείται εκεί, είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν την εμφάνισή τους στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκεί», είχε δηλώσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. «Θα αναγκαστούν να αγοράσουν αμερικανικά όπλα και στην Ευρώπη η κατάσταση δεν (θα) είναι πιο ήρεμη», υπογράμμιζε ο ίδιος.
Πηγή Sputniknews.gr
Η Ρωσία έχει εκφράσει την άποψη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών προχώρησε με στόχο την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και όχι για την επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης Αθήνας και Σκοπίων για την ονομασία. Παράλληλα, η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα οδηγήσει στη δημιουργία στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή