Τα εκλογικά σενάρια
Αναλυτές εξηγούν στο Sputnik τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μειώσει το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Να εστιάσει στην οικονομία για να φύγει από το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και να μειώσει το πολιτικό κόστος θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα, μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Το κόστος αναμένεται να φανεί περισσότερο στη συνέχεια και όπως όλα δείχνουν θα προσδιορίσει και το χρόνο των εκλογών. Αναλυτές εξηγούν τις παραμέτρους στο Sputnik.
Ο πολιτικός αναλυτής Γιώργος Φλέσσας επισημαίνει ότι από την ώρα που άρχισε να προχωράει η συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αποδεχθεί το ενδεχόμενο να έχει ένα πολιτικό κόστος. «Oπως φαίνεται από τις έρευνες που έχουν γίνει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ δεν φάνηκε να πλήττονται παρά το γεγονός ότι υπάρχει αντίθεση και στους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ».
Oπως υποστηρίζει, μετά την πιθανή υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να βάλει και άλλα θέματα στην ατζέντα εστιάζοντας στα θετικά της οικονομικής πολιτικής του.
«Oλα τα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών θα βρεθούν επί τάπητος στη συνέχεια καθώς και το θέμα της εξόδου από τα μνημόνια κάτι που δεν έχει προβληθεί αρκετά» επισημαίνει ο κ. Φλέσσας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μετρήσεων ΜRΒ Δημήτρης Μαύρος.
Oπως υποστηρίζει ο κ. Μαύρος μιλώντας στο Sputnik, από τις μετρήσεις που έχουν γίνει ως σήμερα και από την εικόνα που δίνουν όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων φαίνεται ότι ένα ποσοστό της τάξης του 70% είναι εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών. «Υπάρχει και ένα 30% που είναι μοιρασμένο και επιθυμεί να περάσει ή εξηγεί ότι δεν μπορεί/επιθυμεί να πάρει θέση», προσθέτει.
«Αυτό δείχνει ότι θα δυσκολέψει τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή η Συμφωνία αλλά πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μετατοπίσει πολύ γρήγορα τη συζήτηση και να περάσει στο πεδίο της Οικονομίας. Eχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση θα εμφανίσει αρκετά πράγματα σε σχέση με την οικονομία διότι το ξέρει ότι αν πάει απλά με διακύβευμα τα εθνικά θέματα σε εκλογές θα έχει πρόβλημα», επισημαίνει ο Δημήτρης Μαύρος.
«Ενδεχομένως να ανοίξει πάνω στο τραπέζι και κάποια σκάνδαλα αν και εφόσον υπάρχουν. Η αντιπολίτευση θα απαντήσει με πολωμένο τρόπο. Αυτό βολεύει και τους δύο παίκτες καθώς ανεβάζουν τα ποσοστά τους και προχωράει ο δικομματισμός» προσθέτει.
Το γεγονός ότι ο κύριος Τσίπρας θα πάει το θέμα των Πρεσπών μέχρι το τέλος όπως και το έχει προαναγγείλει προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δίπολο που πιστεύει ότι θα βγει προς όφελός του, επισημαίνει ο Γιώργος Φλέσσας.
«Κατά καιρούς έχει γίνει η προσπάθεια να ταυτιστούν όσοι είναι αντίθετοι στη Συμφωνία με ακροδεξιά στοιχεία, Μακεδονομάχους και όλα αυτά τα επίθετα που κατά καιρούς ακούμε». Eνα δίπολο με παρόμοια χαρακτηριστικά βλέπει και ο επικοινωνιολόγος Γιώργος Σεφερτζής.
«Εκείνο το οποίο επιχειρείται με τη συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα είδος διχοτόμησης του εκλογικού σώματος μιας πιο παραδοσιακής εθνικής οπτικής και μιας πιο επικαιροποιημένης οπτικής με τα σημερινά δεδομένα των πολιτικών εξελίξεων. Δεν είναι σίγουρος ο τρόπος με τον οποίο το εκλογικό σώμα θα το αφομοιώσει αυτό», τονίζει ο Γ. Σεφερτζής.
«Θα έχουμε μια αντιπολίτευση που θα προσπαθήσει να κρατήσει τη συζήτηση στα εθνικά θέματα και μία κυβέρνηση η οποία θα προσπαθήσει να τη σπρώξει προς την οικονομία. Αντιλαμβάνεσθε ότι αν εμφανιστεί με μια θεαματική παροχή είτε στις συντάξεις είτε στον κατώτατο μισθό, δεν ξέρω τελικά αν τα εθνικά θέματα θα αντέξουν έναντι στο όφελος που προσδοκά ο Eλληνας πολίτης στην τσέπη του», επισημαίνει ο Δημήτρης Μαύρος.
Πόσο γρήγορα ετοιμάζονται οι κάλπες
Οι αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο χρόνος των εκλογών βρίσκεται μακριά ακόμα και ότι υπάρχουν ορισμένες παράμετροι για να φτάσουμε ως εκεί.
Είναι δύσκολο οι εκλογές να γίνουν πριν τον Μάιο, όσο μπορεί να προβλέπει φυσικά κανείς σε αυτήν τη χώρα. Πιθανόν ο χρόνος των εκλογών θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Εκτίμησή μου είναι ότι ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να το πάει μέχρι τέλος, τονίζει ο πολιτικός αναλυτής Γιώργος Φλέσσας.
«Από το χρόνο ψήφισης της Συμφωνίας μέχρι τον χρόνο που θα γίνουν οι εκλογές η απόσταση είναι πολύ μεγάλη», εκτιμά ο Γιώργος Σεφερτζής. «Το σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πετύχει ένα μάζεμα των ποσοστών του».
«Oσο πιο μακριά είναι ο χρόνος τον εκλογών τόσο το καλύτερο για τον Αλέξη Τσίπρα», επισημαίνει η Μαρία Καρακλιούμη, πολιτική αναλύτρια της εταιρείας μετρήσεων Rass επισημαίνοντας ότι «ο πρωθυπουργός ως πρόσωπο έχει ήδη διαρρήξει τις σχέσεις του με τους πολίτες και η Συμφωνία των Πρεσπών είναι το κερασάκι στην τούρτα».
«Αν μπαίναμε στα παπούτσια της κυβέρνησης αφού ψηφιζόταν η συμφωνία των Πρεσπών θα προσπαθούσαμε να σφυγμομετρήσουμε την κοινή γνώμη για να καταλάβουμε ακριβώς πόσο μεγάλη είναι η ζημιά που ενδεχομένως έχω πάθει. Θα επαναλαμβάναμε την έρευνα αφού θα εμφανίζαμε και τα οικονομικά στο τραπέζι. Αν η πλάστιγγα γυρνούσε υπέρ της κυβέρνησης θα έβλεπα εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές» επισημαίνει ο Δημήτρης Μαύρος τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι θέλει να κάνει εκλογές με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
«Oσο το αργότερο πάντως οδηγηθεί σε εκλογές τόσο το καλύτερο για να έχει απομακρυνθεί από τα εθνικά θέματα» επισημαίνει.
Τα σενάρια της μειοψηφίας και των αλλαγών στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Ορατό είναι το ενδεχόμενο να περάσει η συμφωνία για το ονοματολογικό από τη Βουλή με μειοψηφία, με ψήφιση επί του αριθμού των παρόντων βουλευτών. Oπως εκτιμούν οι αναλυτές είναι δύσκολο να αλλάξει η συμφωνία μετά την ψηφισή της καθώς η γειτονική χώρα θα έχει ξεκινήσει ήδη να υλοποιεί τις ενεργειές της προς ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
«Το σενάριο μειοψηφίας δεν μπορεί να ανατρέψει τη συμφωνία γιατί μιλάμε για ψήφιση επί των παρόντων βουλευτών. Δεν θα υπάρξει νομικό, αλλά πολιτικό πρόβλημα για τον πρωθυπουργό εκτιμάει η Μαρία Καρακλιούμη.
«Η ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή της δίνει νομική ισχύ, εφόσον ψηφιστεί κατά τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό της Βουλής» τονίζει ο Γιώργος Φλέσσας ενώ εκφράζει την άποψη ότι δύσκολα θα μπορέσει να αλλάξει κάτι στην εφαρμογή της συμφωνίας με ένα απλό παράδειγμα:
«Ας υποθέσουμε ότι η Συμφωνία έχει κάποια στάδια εφαρμογής τα οποία θα πρέπει να τηρούνται με παράλληλα χρονοδιαγράμματα. Πώς θα συμβεί να παγώσουν αν για παράδειγμα καταθέσει παράλληλα η γειτονική χώρα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ πριν από τις ελληνικές εκλογές;» διερωτάται.
Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό στο Sputnik ότι τα περιθώρια διαπραγμάτευσης της συμφωνίας είναι πολύ περιορισμένα εφόσον περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο. «Η Συμφωνία των Πρεσπών, από την ημέρα της υπογραφής της έχει δημιουργήσει νομικά και πολιτικά τετελεσμένα. Και είναι προφανές πως εφόσον αυτή η Συμφωνία κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, τα περιθώρια διπλωματικών ελιγμών περιορίζονται ακόμα περισσότερο, αν δεν εξαλείφονται ολοσχερώς.
Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία θα συνεκτιμήσει τις διεθνείς ισορροπίες που θα διαμορφωθούν και θα κινηθεί με υπευθυνότητα και με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό μας συμφέρον» είχε τονίσει μεταξύ άλλων ο κ. Τσιάρας.
Λάμπρος Ζαχαρής