Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν χθες Πέμπτη την Ιταλία αλλά και την Κίνα, για να γίνουν η χώρα του κόσμου η οποία μετράει τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, καταγράφουν δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και της εφημερίδας The New York Times.
Οι ΗΠΑ, που έχουν γίνει πλέον η χώρα όπου η πανδημία εξαπλώνεται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα παγκοσμίως, καταμετρούν τουλάχιστον 82.404 κρούσματα, σύμφωνα με τους αριθμούς του Τζονς Χόπκινς.
Μέχρι χθες Πέμπτη η Κίνα είχε καταγράψει 81.285 κρούσματα και η Ιταλία 80.539, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι κυβερνήσεις τους και υπενθυμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, οι οποίοι κάνουν δική τους καταμέτρηση, είχαν αναφέρει λίγο νωρίτερα στην ψηφιακή τους έκδοση πως οι ΗΠΑ ξεπέρασαν σε αριθμό κρουσμάτων την Κίνα, από όπου άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία τον Δεκέμβριο, μετά την Ιταλία, τη χώρα η οποία θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς.
Ο απολογισμός των θανάτων που οφείλονται στην ασθένεια COVID-19 παραμένει πολύ βαρύτερος στην Ιταλία (8.165) απ’ ό,τι στις ΗΠΑ (1.178), όπου την πλειονότητα των θυμάτων θρηνεί η Νέα Υόρκη, η πολιτεία που μετατράπηκε στο επίκεντρο της επιδημίας στην αμερικανική επικράτεια.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε προειδοποιήσει την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ, χώρα με 330 εκατομμύρια κατοίκους, όδευαν να ξεπεράσουν την Ευρώπη και να γίνουν αυτές το επίκεντρο της πανδημίας.
Ο κορονοϊός μπορεί να σκοτώσει 81.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ
Η νόσος Covid-19 που προκαλείται από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 μπορεί να σκοτώσει περισσότερους από 81.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες και να εμφανίσει ενδείξεις υποχώρησης από τον Ιούνιο, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η οποία βλέπει το φως της δημοσιότητας σε μία αρνητική συγκυρία για τη χώρα, που ξεπέρασε ακόμη και την Κίνα σε αριθμό κρουσμάτων.
Ο αριθμός των εισηγμένων στα νοσοκομεία με Covid-19 αναμένεται να κορυφωθεί στις ΗΠΑ τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, αν και σε μερικές πολιτείες (π.χ. στην Καλιφόρνια) αυτό πιθανώς θα συμβεί αργότερα. Άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν από τη νόσο στη χώρα έως τον Ιούλιο, αν και ο αριθμός των θυμάτων δεν αναμένεται να ξεπερνά τα δέκα ημερησίως το καλοκαίρι.
Η ανάλυση, με επικεφαλής τον ειδικό στην Ιατρική Στατιστική δρα Κρίστοφερ Μάρεϊ, διευθυντή του Ινστιτούτου Μετρικής της Υγείας και Αξιολόγησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, θεωρεί τους 82.000 θανάτους ως μία μέση εκτίμηση, καθώς οι θάνατοι μπορεί να κυμαίνονται από 38.000 έως 162.000, αφού υπάρχει αβεβαιότητα για τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού, που διαφέρει από πολιτεία σε πολιτεία.
Ο δρ Μάρεϊ θεωρεί πιθανό ότι, λόγω της διάρκειας της κρίσης και μετά τον Μάιο, θα απαιτηθούν πιθανώς περιοριστικά μέτρα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του αναμενομένου. Επισημαίνει, επίσης, το βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν τα αμερικανικά νοσοκομεία, καθώς στην κορύφωση της επιδημίας ο αριθμός των ασθενών μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τις διαθέσιμες κλίνες και τους διαθέσιμους αναπνευστήρες στα νοσοκομεία, ιδίως σε πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη, η Τζόρτζια και η Λουιζιάνα.
«Η πορεία της πανδημίας θα αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο, αν οι άνθρωποι χαλαρώσουν τα μέτρα αποφυγής των κοινωνικών επαφών», προειδοποίησε ο δρ Μάρεϊ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ