11 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΣτην πρώτη γραμμή της ανταπόκρισης για την προσφυγική κρίση η Ελλάδα

Στην πρώτη γραμμή της ανταπόκρισης για την προσφυγική κρίση η Ελλάδα

 

Στοιχεία για τα πιο μειονεκτούντα παιδιά – συμπεριλαμβανομένων των παιδιών προσφύγων, μεταναστών και εθνικών μειονοτήτων – είναι κομβικά για το κλείσιμο του χάσματος της ανισότητας και για τη διασφάλιση ότι κανένα παιδί δεν θα μένει πίσω, συμπεραίνουν η UNICEF και η Ελληνική Στατιστική Αρχή μετά από μια πρόσφατη ετήσια συνάντηση του σχετικού τους δικτύου που συνδιοργανώθηκε στην Αθήνα.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Αθανάσιος Κ. Θανόπουλος, ξεκίνησε την εκδήλωση υπογραμμίζοντας τη σημασία της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών και την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ εθνικών και διεθνών οργανισμών, ιδίως όσον αφορά την υιοθέτηση κοινών προτύπων μέτρησης, προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Εκπρόσωποι από την Ελληνική Αστυνομία, την Υπηρεσία Ασύλου, το Υπουργείο Παιδείας και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), καθώς και τον Συνήγορο του Παιδιού, τόνισαν τη σημασία όχι μόνο της ενίσχυσης της συλλογής αναλυτικών στοιχείων για τα παιδιά αλλά και της παρακολούθησης της πρόσβασής τους σε υπηρεσίες για την καλύτερη ενημέρωση των κυβερνητικών αρχών και του κοινού σχετικά με τις ανάγκες τους.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ανταπόκρισης στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση,» είπε ο Απόστολος Κασάπης από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, «Για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα κάθε παιδιού, ιδίως των ασυνόδευτων, και για την ασφάλεια και ευημερία τους, τα δεδομένα και οι πληροφορίες πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη αυτά τα παιδιά».
Η βάση δεδομένων TransMonEE (Transformative Monitoring for Enhanced Equity) ενημερώνεται κάθε χρόνο με στοιχεία σχετικά με τα παιδιά από Εθνικές Στατιστικές Υπηρεσίες.
Εκτός από την Ελλάδα, αρκετές άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, η Γερμανία, η Μολδαβία και η Κιργιζία, στοχεύουν επίσης τις προσπάθειές τους στη συλλογή και τη βελτίωση της διαθεσιμότητας δεδομένων για παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες και στην παρακολούθηση της ισότητας των μειονοτήτων, ιδιαίτερα των παιδιών των Ρομά.
Η UNICEF επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή δεδομένων και στη διαχείριση γνώσης, χάρη στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης και Καταναλωτών (DG JUST).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ