Το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων των κινεζικών τραπεζών σταθεροποιήθηκε και οι πιέσεις από τη φυγή κεφαλαίων έχουν μειωθεί, δήλωσε ο Γι Γκανγκ, υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας (PBOC), σε συνέδριο που έγινε στη Νέα Υόρκη. Αν και αναγνώρισε ότι ο κινεζικός χρηματοπιστωτικός τομέας αντιμετωπίζει ακόμα διάφορες μορφές κινδύνων, ο Γι σημείωσε ότι «ο συνολικός κίνδυνος είναι υπό έλεγχο».
«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σταθεροποιούνται μετά από μία μακρά περίοδο που αυξάνονταν» πρόσθεσε. Το ποσοστό τους μειώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, για πρώτη φορά από το 2012, δείχνοντας ότι περιορίζονται οι απώλειες από προβληματικά δάνεια, τα οποία αποτελούσαν κινδύνους για την κινεζική χρηματοπιστωτική αγορά. Το ποσοστό των κόκκινων δανείων στο τέλος του 2016 μειώθηκε στο 1,74%, από 1,76% το προηγούμενο τρίμηνο.
«Η πίεση από τις εκροές κεφαλαίων μειώθηκε πρόσφατα, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο αυτό και να βλέπουμε ποια είναι η βασική αιτία του», σημείωσε ο Γι. Δεσμεύθηκε για τη βελτίωση της εποπτείας και διαφάνειας του σκιώδους τραπεζικού τομέα και την παρακολούθηση των κόκκινων δανείων, των εκροών κεφαλαίων και της αποκλίνουσας κίνησης των τιμών ακινήτων σε κινεζικές πόλεις για να αποτραπούν συστημικοί κίνδυνοι.
Η Κίνα κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να ανοίξει τη χρηματοπιστωτική αγορά της και θα ανοίξει περαιτέρω την αγορά ομολόγων της σε ξένους επενδυτές, παράλληλα με τη διεθνοποίηση του γιουάν, δήλωσε ο υποδιοικητής. «Στο τέλος του περασμένου έτους, υπήρχαν 400 ξένα ιδρύματα που επένδυαν στην κινεζική διατραπεζική αγορά ομολόγων ένα συνολικό ποσό μεγαλύτερο από 800 δισ. γιουάν (116,17 δισ. δολάρια)», σημείωσε.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Xinhua