«Σήμερα είναι μια άλλη ημέρα, πρέπει να γιατρέψουμε τις πληγές της Κρήτης, αυτή είναι η εντολή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός», δήλωσε από τα Χανιά ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.
Ο κ. Σπίρτζης βρέθηκε σε σημεία της περιοχής των Χανίων που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία. Κατά την επίσκεψή του στη γέφυρα Κερίτη, τόνισε ότι η γέφυρα θα αποκατασταθεί και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε στη γέφυρα του Κερίτη, ένα ιστορικό μνημείο για τα Χανιά. Η γέφυρα, δυστυχώς, έχει υποστεί πολύ μεγάλες βλάβες. Και το βάθρο που έχει απομείνει. Αυτό έχει να κάνει και με το μέγεθος του φαινομένου με τα ορμητικά νερά, αλλά και με το θέμα της συντήρησης των γεφυρών. Η αποκατάσταση της γέφυρας θα γίνει, όπως έγινε η γέφυρα της Πλάκας, γιατί είναι ιστορικό μνημείο. Θα γίνει, δηλαδή, προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Υποδομών, το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια, το Δήμο, το Τεχνικό Επιμελητήριο και τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα που μπορούν να εισφέρουν στην αποκατάσταση του μνημείου. Το χρωστάμε στους 108 αγωνιστές που εκτελέστηκαν κάποτε στη γέφυρα, το χρωστάμε και στον Ελευθέριο Βενιζέλο που έχτισε αυτή τη γέφυρα. Να αποκατασταθεί, όπως ακριβώς ήταν. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν πάρει εντολή για να βρούμε μια προσωρινή λύση για την αποκατάσταση της σύνδεσης. Τα υπόλοιπα θα γίνουν με την ταχύτητα που έγινε και το γεφύρι της Πλάκας, που σε λίγους μήνες θα δοθεί, όπως ήταν, στους κατοίκους της Ηπείρου».
Ο υπουργός Υποδομών επισκέφτηκε και στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκαν οι δύο μεγάλες κατολισθήσεις στο Βόρειο Οδικό Αξονα και δήλωσε ότι το υπουργείο θα αναλάβει την αποκατάσταση των ζημιών. Συγκεκριμένα, είπε: «Πάνω στο Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης θα αναλάβουμε ως υπουργείο Υποδομών τις δύο μεγάλες κατολισθήσεις και τα σημεία όπου δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι τεχνικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα υπόλοιπα σημεία θα τα αναλάβει η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τους Δήμους, και θα υπάρχει η συνδρομή υπηρεσιών του υπουργείου στους Δήμους που δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό». Και πρόσθεσε: «Δόθηκε μια μεγάλη μάχη και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από την Πολιτεία. Σήμερα είναι μια άλλη μέρα, πρέπει να γιατρέψουμε τις πληγές της Κρήτης, αυτή είναι η εντολή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός».
Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ακόμα ότι σύντομα θα διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια στην Περιφέρεια για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας σε σημεία που υπάρχουν προβλήματα. Τόνισε ότι «από χθες το βράδυ έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου τις επόμενες ημέρες να φθάσουν επαρκείς χρηματοδοτήσεις στην Περιφέρεια για την πρώτη αποκατάσταση συνδεσιμότητας των περιοχών» και πρόσθεσε: «Υπάρχει και συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ώστε ο στρατός να φέρει κάποιες γέφυρες στον Πλατανιά που έχουν πέσει. Υπάρχουν οι κακοτεχνίες του παρελθόντος που μας κυνηγούν».
Ο κ. Σπίρτζης κατά την επίσκεψή του στο σημείο όπου κατέρρευσε τμήμα του δρόμου, πριν από τη γέφυρα Πλατανιά, σε δηλώσεις που έκανε, άφησε σαφείς αιχμές για τον τρόπο που γινόταν τα δημόσια έργα. «Είδατε τη γέφυρα του Πλατανιά. Δεν ήταν αυτό που έπεσε γέφυρα. Ηταν ένα μπάζωμα που δεν ήταν γέφυρα λόγω ενός αυθαίρετου που υπήρχε στο σημείο. Αυτά πρέπει και ως κοινωνία να τα ξεπεράσουμε, δεν έχουν να κάνουν ούτε με τις υποδομές ούτε με τον τρόπο συντήρησης. Εχουν να κάνουν με το πώς γινόταν τα δημόσια έργα και πώς πρέπει να αναβαθμιστούν οι υποδομές και στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα», είπε ο κ. Σπίρτζης.
Αναφερόμενος στην έκταση των ζημιών, με αφορμή σχετική ερώτηση, τόνισε: «Ακριβής εκτίμηση των ζημιών δεν υπάρχει. Ακριβής εκτίμηση θα υπάρχει όταν οι υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας συμπληρώσουν τα τεχνικά δελτία και θα έχουμε τεχνικές λύσεις ώστε να υπάρχει μια σοβαρή εκτίμηση. Τώρα ό,τι και αν πούμε είναι στον αέρα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι είναι ώριμες οι μελέτες για τις κατολισθήσεις στο Βόρειο Αξονα, άρα μπορούμε να πούμε ότι θα γίνουν έργα με λύσεις που θα είναι μόνιμες για τον ΒΟΑ και δεν θα είναι πρόχειρες ώστε σε πιθανή άλλη νεροποντή να ζήσουμε τα ίδια φαινόμενα».
Γ. Στασινός: «Υποχρέωση της Πολιτείας να φροντίζει εγκαίρως για τη συντήρηση των έργων και των υποδομών»
Με αφορμή τα τελευταία περιστατικά καταστροφών και απωλειών ανθρώπινων ζωών από φυσικά φαινόμενα, με τελευταία αυτά στην Κρήτη, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:
«Οι φυσικές καταστροφές και τα ακραία φαινόμενα μπορεί να έχουν ένα βαθμό δυσκολίας στην πρόβλεψη, αλλά είναι προφανές και μελετημένο ότι θα υπάρξουν. Δεν γνωρίζουμε μόνο τον ακριβή χρόνο. Γνωρίζουμε όμως ότι θα συμβούν. Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, συνταγματική, πολιτική και ανθρώπινη, με βάση την κοινή λογική, να φροντίζει εγκαίρως για τη συντήρηση των έργων και των υποδομών. Πρέπει επιτέλους να γίνουμε σοβαρό κράτος.
Σε όλον τον κόσμο υπάρχει, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η έννοια της προληπτικής συντήρησης. Αυτό πρέπει να αφορά κυρίως τις κρίσιμες υποδομές, τα δημόσια έργα, την ασφάλεια των πολιτών.
Οσο το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών δεν αποφασίζει να προχωρήσει επιτέλους, όπως έχει προτείνει το ΤΕΕ, στη συγκρότηση και διαρκή ενημέρωση ενός Ηλεκτρονικού Μητρώου Εργων Υποδομής, με αναλυτική καταγραφή του πότε κατασκευάστηκε και πότε συντηρείται κάθε φορά ένα έργο, ποιος έχει την ευθύνη, ποιος εκτελεί τις εργασίες και πότε, τόσο θα έχουμε μεγάλες καταστροφές. Και δυστυχώς, φοβάμαι ότι θα έχουμε και άλλα ανθρώπινα θύματα, όπως έχει συμβεί ήδη τόσες φορές.
Το είπαμε σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις: το Μητρώο Υποδομών πρέπει να προχωρήσει τώρα. Αν η Πολιτεία δεν μπορεί ή δεν ξέρει, το ΤΕΕ, ως ο επίσημος τεχνικός της σύμβουλος, είναι πρόθυμο και ικανό να συμβάλει στη δημιουργία και λειτουργία του.
Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε κάθε φορά να κλαίμε πάνω από ερείπια. Ούτε είναι σοβαρή πολιτική να προχωρά η Πολιτεία μονίμως σε ειδικές διαδικασίες αποκατάστασης, σε απευθείας αναθέσεις για τις ζημιές και σε αποζημιώσεις πάντα κατόπιν εορτής.
Τα Υπουργεία είναι επιτελικές δομές και δεν πρέπει να φροντίζουν μόνο για τα εγκαίνια νέων έργων αλλά και για την πρόληψη των ζημιών μέσα από την προληπτική συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών και κτιρίων.
Οι Υπουργοί θα ήταν καλύτερο αντί να εμφανίζονται με θλιμμένο ύφος μετά από καταστροφές, να λειτουργούν ορθολογικά και να εμφανίζονται πριν αυτές συμβούν και να φροντίζουν για τη συντήρηση.
Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν λέει ο λαός. Η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία, λέει η επιστήμη. Η πολιτική τί υποστηρίζει εντέλει;».