20 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣημαντικό τμήμα του χρηματοδοτικού κενού των ΜμΕ αναμένεται να καλύψει το ΕΤΕΑΝ...

Σημαντικό τμήμα του χρηματοδοτικού κενού των ΜμΕ αναμένεται να καλύψει το ΕΤΕΑΝ το 2017

ECON 11

Σημαντικό ρόλο στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας -που έχει προσδιοριστεί από διάφορες μελέτες, σε περίπου 3,2 δισ. ευρώ- θα έχει το 2017 το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), όπως αναφέρει σε άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Κώστας Γαλιάτσος.
Ο κ. Γαλιάτσος εξηγεί ότι το 2016 δημιουργήθηκε το υπόβαθρο «που θα επιτρέψει στο ταμείο να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, στην υποβοήθηση της οικονομικής ανάπτυξης που ξεκινά το 2017».
Τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες του ΕΤΕΑΝ, για τη νέα χρονιά, τις ταξινομεί ο κ. Γαλιάτσος στους τέσσερις παρακάτω βασικούς τομείς:
Εγγυοδοτική δραστηριότητα
Οπως εξηγεί ο ίδιος, «το 2016, καταβλήθηκε το σύνολο των οφειλών (238,4 εκατ. ευρώ) από καταπτώσεις εγγυήσεων των προηγούμενων ετών, καθιστώντας έτσι εφικτή την αναζωογόνηση της παραδοσιακής λειτουργίας του ΕΤΕΑΝ, δηλαδή της εγγυοδοσίας, η οποία έχει ατονήσει τα τελευταία 7 χρόνια και πρόκειται να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο κατά το 2017».
Η δραστηριότητα αυτή θα ασκηθεί σε τρεις διαφορετικούς τομείς:
– Εγγύηση των δανείων που θα χορηγήσουν οι τράπεζες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από διαθέσιμα τα οποία θα χορηγηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB).
Οπως υπενθυμίζει ο κ. Γαλιάτσος, την ίδια μέρα που υπογράφηκε η δημιουργία του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών, υπογράφηκε επίσης η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) και ελληνικών τραπεζών για τη χορήγηση δανείων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Κατά τη χορήγηση των δανείων από τα κεφάλαια αυτά προς τις επιχειρήσεις, το ΕΤΕΑΝ θα συζητήσει με τις τράπεζες την παροχή εγγύησης. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται εκτός από την αύξηση της ρευστότητας (που παρέχεται από την EIB) και κατά συνέπεια της μείωσης του χρηματοδοτικού κενού, η μείωση των απαιτούμενων εξασφαλίσεων από τις επιχειρήσεις και των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες. Τα δύο τελευταία επιτυγχάνονται μέσω των εγγυήσεων του ΕΤΕΑΝ.
– Χορήγηση συμπληρωματικής εγγύησης στις εγγυήσεις των προγραμμάτων COSME του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου (EIF) προς τις ελληνικές τράπεζες.
«Μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό, χαρτοφυλάκια δανείων συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το ΕΤΕΑΝ θα χορηγήσει εγγυήσεις για χαρτοφυλάκια δανείων και όχι για μεμονωμένα δάνεια. Επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία του θα διαμορφώσει τα εγγυοδοτικά προγράμματα, σε συνεργασία με τις ίδιες τις τράπεζες» όπως υπογραμμίζει ο ίδιος.
– Εγγύηση δανείων από διαθέσιμα των ίδιων των τραπεζών. Οπως εξηγεί ο κ. Γαλιάτσος, το ΕΤΕΑΝ θα χορηγήσει εγγυήσεις στα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες από δικά τους διαθέσιμα και χωρίς εγγύηση από άλλο ευρωπαϊκό φορέα, με στόχο τη μείωση των απαιτούμενων εξασφαλίσεων και κεφαλαιακής επάρκειας.
«Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις μειώνεται έμμεσα το χρηματοδοτικό κενό, γιατί δημιουργούνται συνθήκες για τη χορήγηση δανείων, που σε άλλη περίπτωση δεν θα ήταν δυνατόν να χορηγηθούν» όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ.
Χρηματοδοτικά εργαλεία
Σε ό,τι αφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ταμείου, όπως είπε, «τους τελευταίους μήνες του 2016 έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που κατέληξαν στη συμφωνία χρηματοδότησης μεταξύ ΕΤΕΑΝ και ελληνικού Δημοσίου, ώστε στους πρώτους μήνες του 2017 να είναι έτοιμη η λειτουργία του νέου Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Είναι ένα εργαλείο συνεπένδυσης από το ΕΤΕΑΝ και τις τράπεζες, τα διαθέσιμα από πλευράς ΕΤΕΑΝ είναι 400 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση αναμένεται να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ».
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Γαλιάτσος, υπάρχει και η δέσμευση από το υπουργείο Οικονομίας ενός σημαντικού ποσού για τη χρηματοδότηση ενός ξεχωριστού Ταμείου Μικροπιστώσεων, το οποίο θα αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης από το ΕΤΕΑΝ και θα παρέχει δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν πρόσβαση σε καμία μορφή χρηματοδότησης. Κατά συνέπεια, το χρηματοδοτικό κενό σε αυτήν την περίπτωση, ισούται με το σύνολο της ζήτησης από αυτές τις επιχειρήσεις.
Συνδυασμός επιδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων
Ακόμη, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι το ΕΤΕΑΝ θα αναλάβει αυξημένες ευθύνες στο Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ (ΤΕΞΟΙΚ ΙΙ) – σε σχέση με το αντίστοιχο Ταμείο της προηγούμενης περιόδου – το οποίο διαθέτει πόρους ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Οπως σημείωσε: «με τις συντονισμένες προσπάθειες των υπουργείων Οικονομίας, Ενέργειας και του ΕΤΕΑΝ κατέστη δυνατή η υπαγωγή και η υποδειγματική και ταχύτατη εξυπηρέτηση 8.518 συνολικά δικαιούχων από τις παλαιές αιτήσεις του προγράμματος Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον (ΤΕΞΟΙΚ) οι οποίες είχαν σταματήσει να εξυπηρετούνται από το 2013. Επίσης, έγιναν όλες οι προεργασίες για τη λειτουργία τους πρώτους μήνες του 2017, του νέου ταμείου (ΤΕΞΟΙΚ ΙΙ)».
Μετοχική συμμετοχή
Ο κ. Γαλιάτσος ανέφερε επίσης ότι στην εκπνοή του 2016, το ΕΤΕΑΝ απέκτησε το σύνολο των μετοχών του Ταμείου Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) το οποίο έτσι κατέστη θυγατρική του και θα αναλάβει το ρόλο της συμβολής στην υλοποίηση των στόχων του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund), του οποίου διαχειριστής είναι το EIF.
Οπως υπενθυμίζει, το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών προβλέπεται να διοχετεύσει στην αγορά μαζί με τη μόχλευση που θα προκύψει, ποσό που θα προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ. Το πιο σημαντικό όμως επίτευγμα αυτού του ταμείου, είναι ότι θα παρέχει χρηματοδοτικούς πόρους σε επιχειρήσεις όπως είναι οι νεοφυείς και καινοτόμες, που πολύ δύσκολα θα τους αποκτούσαν σε άλλη περίπτωση.
«Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι οι δραστηριότητες αυτές είναι οι πιο βασικές και αυτές που η προετοιμασία τους έχει φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο ωριμότητας, ώστε να μπορούν να ενταχθούν σίγουρα στον προϋπολογισμό δράσεων του 2017. Παράλληλα όμως προετοιμάζονται και άλλες δραστηριότητες, που ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα μπορούν να υλοποιηθούν. Συνολικά το ΕΤΕΑΝ δεσμεύεται ότι το 2017 θα προσφέρει ό,τι είναι αναγκαίο από τη δική του πλευρά, ώστε να υποβοηθηθεί η δραστηριότητα των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας και κατ’ επέκταση η οικονομική ανάπτυξη» καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Γαλιάτσος.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ