Μαίνεται η κόντρα Ηνωμένων Πολιτειών – Τουρκίας με αιχμή το σχέδιο της Αγκυρας για την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, με την Ουάσιγκτον να απευθύνει συνεχείς προειδοποιήσεις προς την τουρκική πλευρά με «σοβαρές συνέπειες».
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, έδωσε απάντηση σε υψηλούς τόνους στο τελεσίγραφο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πένς, πως η Αγκυρα θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στους ρωσικούς S-400 και το ΝΑΤΟ.
Ο Οκτάι απάντησε μέσω Twitter πως η Ουάσιγκτον είναι εκείνη που πρέπει να επιλέξει αν θα παραμείνει σύμμαχος της Αγκυρας ή θα στηρίξει τους Κούρδους μαχητές στη Συρία, τους οποίους η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκράτες με σχέση με το PKK.
«Η Τουρκία πρέπει να διαλέξει. Θέλει να παραμείνει σημαντικός εταίρος στον πιο επιτυχημένο συνασπισμό στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει αυτή τη συνεργασίας, παίρνοντας μια τόσο ριψοκίνδυνη απόφαση που υπονομεύει τον συνασπισμό μας;», τόνισε ο Πενς στη διάρκεια εκδήλωσης του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Αγκυρα πρότεινε στην Ουάσιγκτον να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που θα επικυρώσει ότι οι ρωσικοί S-400 δεν συνιστούν κίνδυνο για τον στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ.
«Δεν θα ενσωματωθεί στο σύστημα του ΝΑΤΟ… επομένως προτείνουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργηθεί μια τεχνική ομάδα εργασίας που θα διασφαλίσει ότι το σύστημα αυτό δεν θα συνιστά κίνδυνο, ούτε για τα F-35 των ΗΠΑ, ούτε για τα συστήματα του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Τσαβούσογλου από την Ουάσιγκτον.
Πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον αναστέλλουν την παράδοση εξοπλισμού σχετικού με τα αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία, λόγω της προμήθειας των ρωσικών S-400.
Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε στο Sputnik ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει την Τουρκία ότι θα ερχόταν αντιμέτωποι με συνέπειες, στις οποίες περιλαμβάνονται και κυρώσεις.
«Προειδοποιήσαμε ξεκάθαρα την Τουρκία ότι σε περίπτωση απόκτησης των S-400 θα είχε ως συνέπεια την αναθεώρησης της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 και θα διακυβεύσει πιθανές μελλοντικές οπλικές προμήθειες στην Τουρκία, αλλά και για το ότι θα οδηγούσε πιθανώς σε κυρώσεις», είπε ο αξιωματούχος του Στέιντ Ντιπάρτμεντ.
Την ένταση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις πυροδοτεί και η στήριξη της Ουάσιγκτον στις κουρδικές δυνάμεις του YPG στη Συρία, τους οποίους η Αγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση σχετιζόμενη με το PKK και το HPG. Και οι δυο αυτές οργανώσεις είναι εκτός νόμου στην Τουρκία, που διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον τους στα σύνορα με τη Συρία.
Από την πλευρά της, η συμμαχία υπό της ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι κεντρικός σύμμαχος με τους Κούρδους του YPG και τους έχει παράσχει οπλισμό, εκπαίδευση και στρατιωτική στήριξη. Το YPG αντέδρασε στην απόφαση που έλαβε η Ουάσιγκτον τον περασμένο Δεκέμβριο να αποσύρει τα στρατεύματά της στη Συρία, καθώς ο Ερντογάν σχεδιάζει να ξεκινήσει στρατιωτικά πλήγματα σε βάρος των Κούρδων στην πόλη Μανμπίτζ. Το σχέδιο του Τούρκου προέδρου, έχει ανασταλεί μετά από τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόλαντ Τραμπ. Πάντως, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζόν Μπόλτον, ανακοίνωσε ότι αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στην βορειοανατολική Συρία έως ότου η Τουρκία εγγυηθεί την ασφάλεια των Κούρδων μαχητών.
Πηγή Sputniknews