Σε πτωτική τροχιά παραμένει η τουρκική λίρα που έχει ήδη υποτιμηθεί κατά 38%, έναντι του δολαρίου, μέσα στο 2018, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι το νόμισμα θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις.
Αποδυναμώνεται έναντι του δολαρίου η τουρκική λίρα, έχοντας περιορίσει εντούτοις το τελευταίο διάστημα τις μεγάλες απώλειες που σημείωνε πρόσφατα στον απόηχο της έντασης που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, με τους αναλυτές να «βλέπουν» περισσότερη μεταβλητότητα για το επόμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα, η τουρκική λίρα υποχωρεί κατά 0,71% έναντι του δολαρίου, μετά από την πτώση της τάξεως του 1% που γνώρισε χθες, έπειτα από τις δηλώσεις εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι διεξάγει «οικονομικό πόλεμο» εναντίον των ΗΠΑ.
Η τουρκική λίρα έχει χάσει 38% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, σε μια κρίση που πυροδοτήθηκε τόσο από τις ανησυχίες των επενδυτών για την επιρροή του Ερντογάν στη νομισματική πολιτική, όσο και από τη διαμάχη με τις ΗΠΑ.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα, η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί, εκτός και εάν η Τουρκία υιοθετήσει μια προσέγγιση περισσότερο φιλική προς την αγορά.
«Η ανακούφιση ήταν μικρής διάρκειας και χρειάζεται περισσότερη δράση», δηλώνει σύμφωνα με το Bloomberg ο στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole, Guillaume Tresca, που συστήνει στους επενδυτές να αποφύγουν τη λίρα. «Οι Τούρκοι αξιωματικοί πρέπει να δημιουργήσουν ένα σοκ αξιοπιστίας», σχολιάζει.
Από την πλευρά του, ο Kiran Kowshik, στρατηγικό αναλυτής της UniCredit, σημειώνει ότι «ιδανικά, ίσως είναι αναγκαία μια πιο ουσιώδης εξωτερική οικονομική στήριξη που θα μπορούσε να έρθει κάτω από την προϋπόθεση της λήψης ορθών μακροοικονομικών πολιτικών – όπως ένα πρόγραμμα υπό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – προκειμένου να αλλάξει η μοίρα του νομίσματος». «Εντούτοις, αυτό φαντάζει μακρινό. Πρέπει να αναμένουμε ότι η λίρα θα παραμείνει υπό πίεση, σε εκτεταμένες διακυμάνσεις μεταβλητότητας», τονίζει.
Πηγή Sputnik