Στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη πόλη Γκουανγκτζόου ο Αλεξάντερ Γουρλόφ γνωρίζει άριστα πλέον πώς να διευθύνει επιχειρήσεις στην εποχή της ψηφιακής έκρηξης που βιώνει η Κίνα. Ο 30χρονος είχε αλλάξει 15 φορές εργασία στη Ρωσία πριν αποφασίσει να μεταναστεύσει στην Κίνα το 2014, προκειμένου να αναζητήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Σήμερα είναι επικεφαλής εννέα εταιριών στο Γκουανγκτζόου με επιχειρήσεις που παρασκευάζουν πλαστικές συσκευασίες και άλλες που παρέχουν διαδικτυακές υπηρεσίες μάρκετινγκ.
Ο Γουρλόφ, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Περμ της κεντροδυτικής Ρωσίας, πριν από έξι χρόνια διάβασε ένα άρθρο για την κινεζική οικονομία σε ένα επιχειρηματικό περιοδικό και έκτοτε γοητεύθηκε από αυτήν την χώρα.
«Η ζωή μου στο Γκουανγκτζόου επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την επιχειρηματική μου σκέψη» λέει και προσθέτει ότι η πόλη του πρόσφερε νέες ευκαιρίες και τον βοήθησε να αποκτήσει γνώσεις και εμπειρία στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου διαμονής του στο Γκουανγκτζόου ο 30χρονος Ρώσος εκμεταλλεύτηκε πλήρως την ψηφιακή υποδομή της πόλης, δημιουργώντας πολλαπλές ιστοσελίδες και κανάλια μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Επισκέφτηκε επίσης εκθέσεις και εμπορικές εκθέσεις, οι οποίες τον βοήθησαν να καταλάβει πώς να συνεργαστεί με τους κινέζους επιχειρηματικούς εταίρους.
Φανατικός χρήστης των κινεζικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, γρήγορα συνειδητοποίησε την εμπορική αξία της WeChat, μιας δημοφιλούς υπηρεσίας ανταλλαγής γρήγορων μηνυμάτων. Σύντομα δημιούργησε μια ψηφιακή επιχείρηση παροχής υπηρεσιών μάρκετινγκ στο WeChat για τις ρωσικές εταιρείες.
Ο Γουρλόφ εξηγεί ότι αποφάσισε να παραμείνει στην Κίνα όχι μόνο για τις επιχειρηματικές δυνατότητες που του παρέχει, αλλά και για το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, το ασφαλές κοινωνικό περιβάλλον και τις άνετες υποδομές.
«Κάθε τι εδώ είναι όμορφο. Η ποιότητα ζωής είναι καλύτερη, έχει περισσότερα καταστήματα, περισσότερα μέρη για να ταξιδεύσεις και περισσότερα πράγματα για να απολαμβάνεις τη ζωή» λέει χαρακτηριστικά.
Με την ταχύτατη ανάπτυξη του Διαδικτύου και της πληροφορικής, ο τομέας της ψηφιακής οικονομίας αποτελεί πηγή μεγάλης ανάπτυξης στην Κίνα, απελευθερώνοντας νέες ευκαιρίες τόσο για τις κινεζικές, όσο και για τις διεθνείς εταιρείες. Το 2016 ο τομέας της ψηφιακής οικονομίας στην Κίνα σημείωσε ανάπτυξη κατά 18,9%, αγγίζοντας τα 22,6 τρισ. γιουάν (3,4 τρισ. δολάρια ΗΠΑ), σύμφωνα με το κινεζικό Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής. Η ανάπτυξη στον τομέα αυτό ήταν ταχύτερη από εκείνη του συνόλου της οικονομίας της Κίνας, η οποία την ίδια χρονιά, το 2016, αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,7%.
Ο Γουρλόφ δεν είναι ο μόνος ξένος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας. Ο 28χρονος επιχειρηματίας από το Βλαδιβοστόκ, Βαντίμ Κρεκοτίν, άδραξε αμέσως την ευκαιρία.
Στο γραφείο του στο κέντρο του Γκουανγκτζόου ο Κρεκοτίν και οι συνεργάτες του δουλεύουν πάνω στο τελευταίο τους πρόζεκτ, το StarFit, το οποίο προσφέρει εξατομικευμένα μαθήματα γυμναστικής μέσω WeChat για κινέζους χρήστες. Ο Κρεκοτίν ήρθε στην Κίνα το 2010 και ίδρυσε δύο εμπορικές επιχειρήσεις στη νότια Κίνα, εισάγοντας και εξάγοντας τρόφιμα, ποτά, ηλεκτρονικά είδη και άλλα καταναλωτικά αγαθά μεταξύ Κίνας, Ρωσίας και Ευρώπης. Οταν σταθεροποιήθηκαν οι δύο πρώτες επιχειρήσεις του, αποφάσισε να ξεκινήσει το StarFit.
Ο 28χρονος επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι η εξατομικευμένη υπηρεσία γυμναστικής είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη τάση στην Κίνα, καθώς η νεότερη γενιά ασχολείται όλο και περισσότερο με την υγεία της.
«Η Κίνα είναι μια νέα αγορά για τα γυμναστήρια. Οι νεότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο για την υγεία και την εμφάνισή τους από τους γονείς τους ή ακόμα και τους παππούδες τους και είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν χρόνο και χρήματα» λέει ο Κρεκοτίν. Προσθέτει επίσης ότι και η κινεζική κυβέρνηση προωθεί την καλή φυσική κατάσταση των πολιτών και οι σχετικές πολιτικές θα συμβάλουν θετικά στον χώρο των γυμναστηρίων. Εκτιμά, τέλος, ότι η νέα ψηφιακή του υπηρεσία θα προσελκύσει περίπου 7.000 χρήστες σε ένα χρόνο.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Xinhua