10.1 C
Athens
Τετάρτη, 9 Απριλίου, 2025
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΠρώτη επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου στην Ελλάδα

Πρώτη επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου στην Ελλάδα

Προσφυγικό και ασφάλεια θα απασχολήσουν Κάρολο – Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό

Σημαντικό κρίκο στην «αλυσίδα φιλίας» μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, την επίσκεψη του Πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου και της συζύγου του Δούκισσας της Κορνουάλης, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλ, στην Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έκανε λόγο για ιστορική στιγμή και υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που επισήμως επισκέπτεται την Ελλάδα ο διάδοχος του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ ευχήθηκε να αποτελέσει την απαρχή και για άλλες στο μέλλον.
Παράλληλα, αναφέρθηκε αναλυτικά στους κοινούς αγώνες Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας για Ελευθερία και Δημοκρατία και υπογράμμισε τον ρόλο του λόρδου Βύρωνα, το φιλελληνικό ρεύμα που δημιούργησε, την ιδεολογία περί κράτους – έθνους, που υποστήριξε, καθώς και την καταλυτική συνδρομή του Κόδριγκτον, στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, η έκβαση της οποίας, συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία του νεότερου Ελληνικού Κράτους.
Επιπροσθέτως, ο Πρόεδρος υπενθύμισε τους κοινούς αγώνες σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους και διαβεβαίωσε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να δίνουμε αυτούς τους αγώνες, γιατί και οι σημερινοί καιροί είναι δύσκολοι και οι δυο χώρες μας μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στον ταραγμένο πλανήτη.
Ειδική αναφορά έκανε και στις ελληνικές ρίζες του Καρόλου, μέσα από τον πατέρα του, και τόνισε ότι είναι πάντα ευπρόσδεκτος στην Αθήνα, εκτιμώντας ότι η επίσκεψη αυτή θα αποτελέσει την απαρχή και για άλλες στο μέλλον.


Ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την εξαιρετικά ευγενική υποδοχή και σημείωσε ότι μόνο θερμά λόγια έχει να πει για τη μακρά σχέση των δυο χωρών, η οποία εκτείνεται στη διάρκεια πάρα πολλών χρόνων.
Ανέφερε, επίσης, ότι στα ταξίδια τους ανά τον κόσμο συναντούν πάρα πολλούς Ελληνες, όπως για παράδειγμα πρόσφατα στην Αυστραλία, ενώ τόνισε ότι έχει επισκεφθεί ιδιωτικά πολλές φορές την Ελλάδα και εξέφρασε τη χαρά του για την παρούσα επίσκεψη. Υπενθύμισε, ακόμη, τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο στην Ιερουσαλήμ πριν από δύο χρόνια και ευχήθηκε στο μέλλον να έχουν πολλές ευκαιρίες για να ξανασυναντηθούν.
  Αλ. Τσίπρας: «Ορόσημο η επίσκεψη για τις σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας» – Στο Λονδίνο τον επόμενο μήνα ο πρωθυπουργός
Ορόσημο στις σχέσεις της Ελλάδας και της Βρετανίας μπορεί να αποτελέσει η πρώτη επίσημη επίσκεψη μέλους της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας στην Αθήνα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο, και ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε πρόσκληση που του απηύθυνε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέϊ, να επισκεφθεί το Λονδίνο τον επόμενο μήνα.


«Είναι μεγάλη χαρά να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα. Γνωρίζω ότι έχετε επισκεφθεί την Ελλάδα επανειλημμένα στο παρελθόν, αλλά ιδιωτικά. Αυτό σημαίνει ότι αγαπάτε τη χώρα μας. Είναι η πρώτη φορά, όμως, που επισκέπτεστε την Ελλάδα επισήμως και όπως με πληροφόρησαν πρόσφατα ότι είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας κάνει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι αυτό αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός και πιστεύω, επίσης, ότι η επίσκεψή σας μπορεί να αποτελέσει ένα ορόσημο στις διμερείς μας σχέσεις. Κυρίως αυτήν την εποχή, που και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν πάρα πολύ σημαντικές προκλήσεις στην ιστορία τους. Και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πιστεύω πρέπει να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας».
Τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και Βρετανία θα πετύχουν πολλά με τη συνεργασία τους στα θέματα της ασφάλειας, της μετανάστευσης και σε άλλους τομείς εξέφρασε, από την πλευρά του, ο πρίγκιπας Κάρολος.
«Είμαι βαθιά ευγνώμων κ. πρωθυπουργέ για την υποδοχή σας και, όπως είπατε, και εγώ θεωρούσα ότι είχα επισκεφθεί τη χώρα, αλλά είναι τόσο παλιά, που είναι σαν να το είχα ξεχάσει» σημείωσε ο πρίγκιπας Κάρολος και συμπλήρωσε: «Εγώ, όσο και η σύζυγος μου, έχουμε επισκεφθεί τη χώρα και σήμερα θεωρούμε ότι αποτελεί μία πάρα πολύ σημαντική ευκαιρία το γεγονός ότι κάνουμε αυτήν την επίσημη επίσκεψη στη χώρα σας. Αυτή η επίσκεψη υπογραμμίζει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Δεσμοί, οι οποίοι είναι μακραίωνοι και ελπίζω ότι στο μέλλον θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε όλα αυτά που μοιραζόμαστε ήδη και ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε πολλά όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας και το θέμα της μετανάστευσης και σχετικά με όλες τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Είμαι ευγνώμων στην ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη που επέδειξε, καθώς και για τη συνεργασία που έχει διασφαλίσει σε όλους αυτούς τομείς. Και νομίζω ότι θα συνεχίσουμε αυτήν τη σπουδαία φιλία και στο μέλλον. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό».

«Γι’ αυτό και απάντησα θετικά στην πρωθυπουργό Μέϊ, η οποία μου ζήτησε να επισκεφθώ επισήμως το Λονδίνο τον επόμενο μήνα», παρενέβη ο Ελληνας πρωθυπουργός.
– «Θα έρθετε;» τον ρώτησε ο πρίγκιπας Κάρολος.
– «Ναι, βεβαίως» απάντησε ο κ. Τσίπρας.
  Στο Μουσείο Μπενάκη η Μπ. Μπαζιάνα και η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα
Το Μουσείο Μπενάκη επισκέφθηκαν η σύντροφος του πρωθυπουργού, Μπέττυ Μπαζιάνα και η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα.
Μετά από πρόσκληση της κ. Μπαζιάνα, οι δύο κυρίες επισκέφθηκαν το κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη  που στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο της οικογένειας Μπενάκη, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, έναντι του Εθνικού Κήπου. Το εν λόγω Μουσείο φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά έργα όλων των εποχών της ελληνικής ιστορίας και τέχνης, από την προϊστορική εποχή μέχρι τους σύγχρονους καιρούς.


Η κ. Μπαζιάνα είχε την ευκαιρία να ξεναγήσει στη σημαντική αυτή συλλογή τη δούκισσα της Κορνουάλης, η οποία έχει εκδηλώσει την αγάπη της για τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας, όπως άλλωστε και ο πρίγκιπας Κάρολος.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ