Περίπου οι μισές χώρες στην υποσαχάρια Αφρική εξακολουθούν να έχουν ένα περιθώριο «που στενεύει» για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού στον τοπικό πληθυσμό, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η covid-19 εξαπλώνεται πιο αργά στην Αφρική σε σχέση με την Ασία και την Ευρώπη, όμως πλέον περισσότερες από 40 χώρες έχουν αναφέρει περισσότερα από 2.700 κρούσματα και 75 θανάτους.
Την Πέμπτη η Κένυα επιβεβαίωσε τους πρώτους θανάτους από τον κορονοϊό, ενώ σήμερα και η Νότια Αφρική ανακοίνωσε δύο πρώτους νεκρούς.
«Υπάρχει μια δραματική εξέλιξη», δήλωσε η Ματσχιντίσο Μέτι, επικεφαλής για την Αφρική του ΠΟΥ.
Οι κυβερνήσεις στην ήπειρο πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους να ιχνηλατήσουν όλους όσους έχουν έρθει σε επαφή με εισαγόμενα κρούσματα, προκειμένου να τους θέσουν σε απομόνωση και να αποφύγουν την εξάπλωση της covid-19 στον τοπικό πληθυσμό.
«Οι χώρες πρέπει να εργαστούν για τον περιορισμό (των κρουσμάτων), ενώ παράλληλα να προετοιμάζονται για περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας», τόνισε η ίδια.
Οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται από εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού να διατηρεί κοινωνικές αποστάσεις, κάτι που μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού.
«Εξακολουθούμε να έχουμε ένα περιθώριο, αλλά στενεύει καθημερινά όπως μας λένε τα στοιχεία για την εξάπλωση σε περισσότερες χώρες», επεσήμανε η Μέτι.
Ο Τζον Ενκεγκασόνγκ, επικεφαλής του Αφρικανικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών, μιας υγειονομικής υπηρεσίας της Αφρικανικής Ένωσης, δήλωσε ότι οι Αφρικανοί ηγέτες πρόκειται να ζητήσουν από τους πιο πλούσιους εταίρους τους να τους προσφέρουν εξοπλισμό, όπως αναπνευστήρες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιες χώρες με ανεπτυγμένη βιομηχανία όπως η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος και το Μαρόκο μπορούν να παράξουν τον εξοπλισμό αυτό, αν χρειαστεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ