Στην εξάλειψη κάθε προκατάληψης, φόβου και άγνοιας σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία και στην αναγνώριση του ανώνυμου εθελοντή αιμοδότη, που αθόρυβα και ανιδιοτελώς προσφέρει το αίμα του σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, στοχεύει η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, που εορτάζεται σήμερα και την διοργάνωσή της έχει αναλάβει η Ελλάδα.
«Τι μπορείς να κάνεις; Δώσε αίμα. Δώσε τώρα. Δίνε συχνά». Αυτό έχει θέσει, φέτος ως κεντρικό μήνυμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), στοχεύοντας στην ανάπτυξη δράσεων προς την κατεύθυνση της αύξησης της συχνότητας της εθελοντικής αιμοδοσίας. Αλτρουισμός, γνώση για την αιμοδοσία, ικανοποίηση, αυτό είναι το τρίπτυχο κινήτρων σύμφωνα με τους ειδικούς για την προσέλκυση αιμοδοτών.
Ερευνες έχουν δείξει ότι ενώ το 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστεί μετάγγιση αίματος μόνο ένα μικρό ποσοστό περίπου 1,5% είναι αιμοδότες και όμως «με μία μόνο αιμοδοσία μπορείς να σώσεις τρείς ζωές», αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Κάθε χρόνο σε όλες τις υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας συλλέγονται περίπου 600.000 μονάδες αίματος.
Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας στο πλαίσιο της ανάληψης της παγκόσμιας εμβέλειας διοργάνωσης, του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη διοργάνωσε ανοιχτή καμπάνια με ποικίλες δράσεις σε όλη την Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε την 1η Μάρτη και κορυφώνετε σήμερα με την κεντρική εκδήλωση τιμής στον ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη στο Ζάππειο Μέγαρο, με την συμμετοχή αντιπροσωπειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και εκπροσώπων από τα κέντρα αίματος της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής και την τελετή παράδοσης της Σημαίας της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη στους εκπροσώπους της Ρουάντα, που αναλαμβάνει τη διοργάνωση του 2019.
– Ποιος μπορεί να δώσει αίμα;
Μπορεί κάποιος να προσφέρει αίμα εάν είναι μεταξύ 18 και 65 ετών, ζυγίζει πάνω από 50kg, είναι υγιής και έχει ασφαλή τρόπο ζωής. Ο μέσος ενήλικας διαθέτει μεταξύ τεσσάρων και πέντε λίτρων αίματος (σχεδόν δέκα μονάδες). Μία μονάδα αίματος (μία απλή αιμοδοσία) είναι περίπου 450 ml, ποσότητα η οποία δεν γίνεται αισθητή αφού αναπληρώνεται γρήγορα από τον οργανισμό του υγιούς αιμοδότη.
– Πόσο συχνά μπορώ να δίνω αίμα;
Το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο αιμοδοσίων πρέπει να είναι τρείς μήνες, που σημαίνει ότι μπορείς να δίνεις αίμα τέσσερις φορές τον χρόνο. Οι γυναίκες μπορούν να δίνουν αίμα τρεις φορές τον χρόνο.
– Που μπορώ να προσφέρω αίμα;
Αίμα μπορείς να προσφέρεις σε οποιοδήποτε νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ διαθέτει αιμοδοσία.