Τη στάση που θα τηρήσει η Αθήνα σε περίπτωση ανάρτησης στον ΟΗΕ, των χαρτών με τα θαλάσσια σύνορα όπως αυτά ορίζονται από το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, σχολιάζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«Είναι μια τυπική διαδικασία η ανάρτηση αυτών και όπως λέει ο ΟΗΕ δε σημαίνει ότι παράγουν οποιοδήποτε νομικό αποτέλεσμα ή ότι αναγνωρίζονται», ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως πρόκειται για μια τυπική καταγραφή και χαρακτήρισε «επιτυχία» της Ελλάδας που με επιστολές της κατάφερε να μην αναρτηθούν ακόμα οι σχετικοί χάρτες.
«Είναι μια τυπική διαδικασία και δεν είναι σαφής και ο ορίζοντας στον οποίο θα αναρτηθούν αν αναρτηθούν. Επομένως αφήνουμε ανοιχτό το θέμα. Αλλά εμάς δεν μας ενδιαφέρει να μείνουμε μόνο στο τυπικό ζήτημα αλλά να επικεντρωθούμε στο ουσιαστικό που είναι ότι δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα αυτή η άκυρη συμφωνία γι’ αυτούς τους χάρτες καθώς δεν παρήγαγε κανένα αποτέλεσμα νόμιμο. Παρόμοια κίνηση που είχε κάνει η Τουρκία με το ψευδοκράτος το 2014», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.
Αδεια για έρευνες ανατολικά της Κρήτης στο Oruc Reis
Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak σήμερα(σ.σ. Τετάρτη) ανέφερε ότι μόλις ο ΟΗΕ αναρτήσει τις συντεταγμένες θαλάσσιας δικαιοδοσίας στον ΟΗΕ «σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν στην περιοχή που θα ανακηρυχθεί τουρκική ΑΟΖ».
Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα σταλεί στην περιοχή για τις έρευνες.
Ο προβληματισμός της Αθήνας έγκειται στο γεγονός ότι η Αγκυρα έχει διαμηνύσει ότι μετά την ανάρτηση των χαρτών στον ΟΗΕ, θα προχωρήσει σε θαλάσσιες έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην περιοχή.
Πηγή Sputniknews.gr