Διάλογος έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια και συνεχίζεται με φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα για τις ψηφιακές τεχνολογίες, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, στην εκδήλωση με θέμα «Πολιτισμός, Ψηφιακά Μέσα και Επιχειρηματικότητα: Από την Ψηφιοποίηση στην Παιχνιδοποίηση».
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, ερευνητικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, για τη σχέση πολιτισμού, ψηφιακών μέσων και επιχειρηματικότητας.
Ο κ. Κρέτσος ανέφερε ότι πριν δύο χρόνια στη Σύρο μπήκαν οι γέφυρες επικοινωνίας με όλους τους φορείς και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον χώρο των ανθρωπιστικών ψηφιακών επιστημών και της οπτικοακουστικής παραγωγής και ο διάλογος αυτός έχει πολλαπλό όφελος για όλους. «Και για την Πολιτεία και για τους ιδιωτικούς φορείς» τόνισε. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο ΨΗΠΤΕ ενημερώνεται διαρκώς για τα τρέχοντα καινοτόμα πρότζεκτς και αυτό του δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσει πολιτικές που θα φέρουν απτά αποτελέσματα, καθώς η ψηφιακή τεχνολογία συμπαρασύρει την οικονομία και τη ζωή. Ως ενθαρρυντικό σημάδι χαρακτήρισε τον νέο νόμο πλαίσιο για τη στήριξη των οπτικοακουστικών παραγωγών, αναφέροντας ότι η ευρωπαϊκή συμφωνία για την υποχρέωση στις υπηρεσίες video on demand σε ποσοστό 30% ευρωπαϊκών παραγωγών, θα δώσει μεγάλη βοήθεια και στους Ελληνες δημιουργούς για μεγαλύτερη χρηματοδότηση.
Ο Γ.Γ. Ενημέρωσης μίλησε για το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και τις δράσεις του, ανάμεσα σε αυτές, η αναμενόμενη ίδρυση ενός εθνικού αποθετηρίου οπτικοακουστικών αρχείων, με στόχο την οργάνωση του εθνικού αρχείου, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχει ψηφιοποίηση σε χαμηλό ποσοστό και με πολύ χαμηλή ανάλυση. Ο κ. Κρέτσος ανέφερε ότι γίνεται συζήτηση για την ίδρυσή του με το υπουργείο Οικονομίας, ενώ οι πόροι του θα προέλθουν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. «Η ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η χρήση καινοτόμων υπηρεσιών αποτελεί δείκτη καινοτομίας για μια χώρα και διαφυλάσσει την πολιτιστική μας κληρονομιά» ανέφερε ο Γ.Γ. Ενημέρωσης. «Ως υπουργείο» συνέχισε ο κ. Κρέτσος «τον θεωρούμε κρίσιμο τομέα και σε αυτή τη βάση θα υλοποιήσουμε το ψηφιακό τόξο πολιτισμού Ελλάδος και Κύπρου για την ανάδειξη της μεσαιωνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε Αιγαίο και Κύπρο, καθώς υπάρχουν κοινές ανάγκες στη διάσωση και την ανάδειξη των πολιτιστικών μας μνημείων, υπογράμμισε».
Τέλος, κάλεσε σε συνεχή διάλογο όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι «πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αντλήσουν τις ευκαιρίες που φέρνει η νέα ψηφιακή τεχνολογία».
Στους συμμετέχοντες φορείς συγκαταλέγονται το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard, International Gamification Confederation (Μ. Βρετανία), Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας , GRIPEN Europe (Ρουμανία), Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, CSICY (Κύπρος), gi-Cluster, Δήμος Τρίπολης, LTH Advertising.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, η «Ξένιος Πόλις» και ο ερευνητικός οργανισμός με έδρα την Κύπρο, CARDET.
Δ. Βαλαβανίδου