H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να προσαρμόσει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της, καθώς η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αποκτά μεγαλύτερη δυναμική, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, Υβ Μερς. Καθώς η ανάπτυξη ενισχύεται και οι αγορές εργασίας γίνονται πιο σφιχτές, αναμένεται να αυξηθεί και ο πληθωρισμός, οδηγώντας τελικά σε μία συζήτηση για την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, σημείωσε ο Μερς σε ομιλία του στο Τόκιο, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει απόκλιση από την εφαρμογή της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής που έχει ήδη αποφασισθεί.
Με στόχο την ενίσχυση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης, μετά την απόκρουση της απειλής του αποπληθωρισμού, η ΕΚΤ θέσπισε αρνητικά επιτόκια και αγοράζει ομόλογα ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, ενώ τονίζει ότι θα διατηρήσει την πολιτική αυτή τουλάχιστον έως το τέλος του έτους. Η ανάπτυξη, όμως, κινείται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας και ο πληθωρισμός αυξάνεται, οδηγώντας τους επικριτές της ΕΚΤ – ιδιαίτερα στη Γερμανία – να ζητούν την έξοδο από τα μέτρα στήριξης.
«Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη αποκτά όλο και περισσότερο δυναμική. Είμαστε κοντά στην επιβεβαίωση μίας προοπτικής ανάπτυξης με ισορροπημένους κινδύνους», δήλωσε ο Μερς, προσθέτοντας: «Η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μας πρέπει να εναρμονισθεί με την εξέλιξη της αξιολόγησης, ώστε να ενισχυθούν η συνέπεια και η αξιοπιστία της επικοινωνίας μας». Η σημερινή κατεύθυνση της ΕΚΤ για τα επιτόκια προβλέπει ότι αυτά θα διατηρηθούν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα για αρκετό χρόνο μετά το τέλος του προγράμματος αγορών ομολόγων, ενώ προβλέπει επίσης ότι οι αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να αυξηθούν, εάν επιδεινωθούν οι προοπτικές για την επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%. Αν και η ΕΚΤ αναμένεται ότι θα αναφερθεί στην ύπαρξη ισορροπημένων κινδύνων για τις προοπτικές ανάπτυξης στη συνεδρίαση του Ιουνίου, δεν είναι βέβαιο ότι θα αποσύρει την αναφορά της στο ενδεχόμενο περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων ή περισσότερων αγορών ομολόγων, καθώς ο δομικός πληθωρισμός (που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των καυσίμων και των νωπών τροφίμων) είναι ακόμη χαμηλός.
Ωστόσο, ο Μερς υποστήριξε ότι η υψηλότερη ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας αναμένεται να ενισχύσουν τον πληθωρισμό και ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις πρώιμων πληθωριστικών πιέσεων από τις αυξημένες τιμές παραγωγών. «Εάν η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμψει και ο πληθωρισμός κινηθεί περαιτέρω στην κατεύθυνση του στόχου της ΕΚΤ με ένα διατηρήσιμο τρόπο, μία συζήτηση για την ομαλοποίηση της πολιτικής θα είναι δικαιολογημένη στο μέλλον», πρόσθεσε. Επί του παρόντος, η ΕΚΤ είναι πεπεισμένη για την ανάγκη να εμμείνει στη διευκολυντική νομισματική πολιτική της, χωρίς να αποκλίνει από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει. Πρέπει, όμως, να εξετάσει πώς λειτουργούν τα μέτρα πολιτικής της κάτω από πιο ισορροπημένες οικονομικές προοπτικές, σε αντίθεση με το περιβάλλον του κινδύνου αποπληθωρισμού που ίσχυε όταν καθιερώθηκαν, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ομόλογα ύψους 60 δισ. ευρώ το μήνα αγοράζει η ΕΚΤ για την «μάχη» του αποπληθωρισμού
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ