14.3 C
Athens
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΟι στενοί δεσμοί του υφυπουργού Εξωτερικών με το Βατοπέδι

Οι στενοί δεσμοί του υφυπουργού Εξωτερικών με το Βατοπέδι

Ανακήρυξη Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε Πνευματικό Κτήτορα της Μονής Βατοπεδίου

Στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ιερά Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου και στην τελετή αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Διαμαντάρης.
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μου εμπιστεύτηκε αυτήν την αποστολή, να είμαι παρών σε αυτές τις ιστορικές πραγματικά στιγμές» είπε ο κ. Διαμαντάρης και πρόσθεσε: «Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου και προς τον Παναγιότατο, που είχα την ευκαιρία να είμαι κοντά του αυτές τις δύο μέρες».
Ο κ. Διαμαντάρης ανέφερε επίσης τους λόγους, για τους οποίους διατηρεί στενούς δεσμούς με τη μονή Βατοπεδίου.
«Είναι ένα μοναστήρι στο οποίο βρίσκω αγάπη, ειρήνη, φιλία, φιλοξενία, σοφία και θρησκευτικό πνεύμα, για αυτό και το επισκέπτομαι αρκετά συχνά» είπε ο υφυπουργός.
Τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για την ανάθεση των νέων καθηκόντων του ευχαρίστησε και ο νέος πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους, Αθανάσιος Μαρτίνος και απευθυνόμενος προς τον κ. Βαρθολομαίο είπε: «Ο διορισμός αυτός συνέπεσε με την ιστορική επίσκεψη σας, σας αγαπούμε πάρα πολύ και θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας».
Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά τη διάρκεια της δοξολογίας της υποδοχής του αναφέρθηκε στην επίσκεψη στη μονή και στα σπουδαία κειμήλια που φιλοξενούνται στους χώρους της.
«Μετά μεγάλης συγκινήσεως θέτομεν τον πόδα εις την περίκλειστον ιεράν, του Βατοπεδίου, μονήν, εζωσμένης με την πίστην εις την χάρην της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτοκου» ανέφερε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε: «Εδώ φιλοξενούνται θαυματουργές εικόνες της Παναγίας μας, αλλά και τόσα λείψανα μεγάλων αγίων και πατέρων, όπως είναι αί τίμια κάραι των αγίων προκατόχων ημών, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τας οποίας μόλις προ ολίγου ηξιώθημεν να προσκυνήσωμεν».
Με αφορμή, δε, τα τελευταία σημαντικά κειμήλια θέλησε να αναφερθεί εκτενέστερα στην έννοια της «γνήσιας θεολογίας» και του «αληθούς θεολόγου», καθώς «οι έννοιες αυτές τείνουν να παρερμηνεύονται στις μέρες μας» και συνέχισε: «Ο προορισμός του επί γης βίου μας δεν είναι άλλος από το να γίνουμε κατά χάρην άγιοι, εν ονόματι του όντως και μόνου Αγίου Θεού. Και όχι να ονομασθώμε θεολόγοι. Διότι, η εκκλησία μόνον εις τρεις μορφές του αγιολογίου της απέδωσε τούτον τον ιερόν τίτλο. Δια τούτο και πάντες οι θεράποντες της επιστήμης αυτής, χρέος έχουμε, όχι να επιζητώμεν την προσφώνηση και καινάς επιστημονικάς περγαμηνάς, αλλά να σπουδάζουμε αυτήν δια της εκκλησιαστικής ημών γιορτής, της θεωρίας και της πράξεως».
Ειδικότερα, στην αντιφώνηση του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στη σημαντική για τη μοναστική ιδιότητα «αρετή» της υπακοής.
«Εις τύπον εκείνης της πρώτης υπακοής, της λυσσάσης την αγάν της ανυπακοής των Πρωτοπλάστων, εντοπίζει και η μοναχική πολιτεία το νόημα της θεμελίου αυτής. Διότι, ο μοναχισμός δεν νοείται άνευ υπακοής» είπε ο κ. Βαρθολομαίος. Χαρακτήρισε την μοναστική υπακοή «ευλογημένη» και «μακαρία» και «μαρτυρική αρετή, διότι ουδέν δυσκολότερο της εκπομπής του ιδίου θελήματος, του επικρατήσαντος εις εμάς μετά την Πτώσην» και πρόσθεσε: «Υπακούοντας, όμως, εις τα κελεύσματα του γέροντος και ο γέροντας με τη σειρά του εις τον επίσκοπο και την Εκκλησία τότε η πνευματική μας πορεία ευλογείται υπό της, αεί παρούσης, χάριτος του Θεού ημών».
Τον κ. Βαρθολομαίο στην επίσκεψη του στην μονή Βατοπεδίου συνόδευαν εκτός του υφυπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Διαμαντάρη, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ, Κωστής Αλεξανδρής.
Ανακήρυξη Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε Πνευματικό Κτήτορα της Μονής Βατοπεδίου
Σε Πνευματικό Κτήτορα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Ορους ανακηρύχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε ειδική εκδήλωση, κατά την επίσκεψη του στη μονή.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον ηγούμενο Εφραίμ και την αδελφότητα της μονής και παρέλαβε την περγαμηνή της ανακήρυξής του σε πνευματικό κτήτορα της μονής, ενώ οι μοναχοί αναφώνησαν: «Αξιος».
«Δεν αμφισβητεί κανείς το εκκλησιαστικό φρόνημα, την αφοσίωσή τους, στη Μητέρα Εκκλησία. Το Βατοπέδι ήταν πάντοτε ένα αρχοντικό μοναστήρι και πάντοτε συνδεδεμένο, αρρήκτως, με το Οικουμενικό Πατριαρχείο» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε: «Να υπενθυμίσω ότι ήταν το μόνο μοναστήρι, το οποίο εδέχθη την μεταρρύθμιση του ημερολογίου και ακολουθούσε μέχρι προ τινών ετών το νέο ημερολόγιο, το οποίο χρησιμοποιεί και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδος και πολλές άλλες εκκλησίες. Αργότερα, η αδελφότης αποφάσισε να ακολουθήσει την πλειοψηφία, την συντριπτική, των Ιερών Μονών του Αγίου Ορους και έτσι όλο το Αγιο Ορος ακολουθεί το Ιουλιανό Ημερολόγιο».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θυμήθηκε και την επίσκεψη του στη μονή προ τριακονταετίας, πριν αναλάβει τα σημερινά του καθήκοντα, όταν υπήρχαν ελάχιστοι μοναχοί και ήταν σε πολύ κακή κατάσταση τα κτίρια και το σκευοφυλάκιο. Υπέμνησε, ότι τότε είχε τεθεί και το ζήτημα της επάνδρωσης της μονής και τελικώς αποφασίστηκε η εγκατάσταση της σημερινής αδελφότητας, τότε υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου πατέρα Ιωσήφ.
«Η αδελφότητα σήμερα έχει επικεφαλής τον αγαπητό πατέρα Εφραίμ, το δραστήριο, το φιλόστοργο προς τα πολλά πνευματικά του τέκνα και αφοσιωμένο εις τη Μητέρα Εκκλησία, η οποία και θαυμάζει, παρακολουθεί, καμαρώνει το έργο, το οποίον επιτελείται εδώ και το φιλανθρωπικό και το κοινωνικό έργο της μονής συν τοις άλλοις. Να συνεχίζετε περί της αυτής της αξιεπαίνου οδού και κατευθύνσεως και να έχετε όλας τας ευλογίας του Θεού, σεις προσωπικώς και η αδελφότης σας και η μονή σας και να συμβάλλετε εις το ευρύτερο ιερό έργο της Αθωνικής Πολιτείας. Εχετε όλη τη στοργή, την εκτίμηση και τας θερμοτέρας των ευχών μας. Αξιοι».
Ο ηγούμενος Εφραίμ εξέφρασε τη χαρά του για την πατριαρχική επίσκεψη στη μονή και μετά την ανάγνωση της απόφασης, επέδωσε στον κ. Βαρθολομαίο την περγαμηνή ανακήρυξης του σε πνευματικό κτήτορα της μονής, λέγοντας: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αποτελεί στην σύγχρονο ιστορία για την μεγίστη ταύτη μονή, φωτεινό ορόσημο πνευματικής ανορθώσεως και ακαταμάχητο πρότυπο πνευματικού ποιμένος».
Του απεσταλμένου Φ. Γρηγοριάδη, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ