Ανακαλύψεις που σχετίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την Αγία Γραφή έφερε στο φως φέτος η αρχαιολογική σκαπάνη.
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς που τελειώνει, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως αναρίθμητα ευρήματα που ενθουσίασαν τους επιστήμονες και τους απλούς ανθρώπους. Μερικές από αυτές τις ανακαλύψεις, ωστόσο, είχαν να κάνουν με τη Χριστιανοσύνη και με γεγονότα που αναφέρονται στη Βίβλο.
Ακολουθούν ορισμένες από αυτές τις ανακαλύψεις που έγιναν το 2019 και αφορούν αρχαία κείμενα ως και ολόκληρα χωριά.
Βιβλικός πόλεμος
Η ανακάλυψη ενός πέτρινου βωμού το 2010 στην αρχαία πόλη Αταρόθ στην Ιορδανία είχε κινήσει τις υποψίες των αρχαιολόγων, οι οποίοι μόλις φέτος κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν τα εγχάρακτα κείμενα που ήταν λαξευμένα πάνω στην πέτρα. Σύμφωνα με τα 2.800 ετών κείμενα, ο βασιλιάς Μέσα της Μόαμπα, ενοχλημένος από την υποχρέωση να δίνει ετήσιο φόρο στο γειτονικό βασίλειο του Ισραήλ, αποφάσισε να επιτεθεί. Η Βίβλος αναφέρει πως οι δυνάμεις του βασιλιά Μέσα κατέκτησαν την πόλη Άταροθ και τα κείμενα που εντόπισαν οι αρχαιολόγοι, τα οποία ήταν γραμμένα στη γλώσσα των Μοαβιτών και σε μια αρχαία αιγυπτιακή διάλεκτο, το επιβεβαίωσαν.
Η θρυλική εκκλησία των Αποστόλων;
Αρχαιολόγοι από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ έφεραν στο φως κατά την διάρκεια του 2019 ερείπια που λένε ότι ανήκουν στην θρυλική εκκλησία των Αποστόλων. Η ανακάλυψη έγινε στις όχθες της θάλασσας της Γαλιλαίας και αφορά ερείπια που περιλαμβάνουν μωσαϊκά μοναδικής ομορφιάς και λαξευτό μάρμαρο, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δημιουργήθηκαν πριν από 1.400 χρόνια.
Μωσαϊκό που αναπαριστά ένα από τα θαύματα του Ιησού
Σε πολλές περιπτώσεις, μια ανακάλυψη μπορεί να γίνει αφού εντοπιστεί κάποιο αρχαιολογικό εύρημα. Σε αυτή την περίπτωση, επιστήμονες του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Ζίνμαν, έχοντας ξοδέψει δεκαετίες στην ανασκαφή της λεγόμενης Καμένης Εκκλησίας στη θάλασσα της Γαλιλαίας, μόλις φέτος έφεραν στο φως, κάτω από ένα παχύ στρώμα στάχτης, ένα μωσαϊκό που αναπαριστά τον Ιησού να τρέφει χιλιάδες κόσμου με μόνο πέντε καρβέλια ψωμί και δύο ψάρια.
Το μέρος όπου ο Ιησούς παρουσιάστηκε μετά την Ανάσταση
Η ακριβής τοποθεσία του χωριού Εμμαούς, όπου σύμφωνα με τις Γραφές εμφανίστηκε ο Ιησούς μετά την Ανάστασή του, αποτελεί πεδίο διαφωνιών μεταξύ των επιστημόνων για χρόνια.
Ο καθηγητής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, Ισραήλ Φίνκελσταϊν και ο καθηγητής Βιβλικών σπουδών του Κολλεγίου της Γαλλίας Τόμας Ρόμερ, υποστηρίζουν ωστόσο πως η περιοχή Κίριαθ-Ζερίμ, όπου υπάρχουν αρχαία ερείπια, πρόκειται στην ουσία για το χωριό Εμμαούς. Η απόσταση από την Ιερουσαλήμ, που σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Λουκά υπολογίζεται στα 12 χιλιόμετρα περίπου καθώς και η οχύρωση της περιοχής έχει κάνει πολλούς να πιστεύουν πως οι δύο καθηγητές ίσως έχουν δίκιο.
Η καταγωγή των Φιλισταίων
Μία από τις πιο αξιόλογες ανακαλύψεις δεν ήρθε από την αρχαιολογική σκαπάνη, αλλά από ένα τεστ DNA που έγινε σε εργαστήριο. Οι Φιλισταίοι ήταν ένας λαός που ζούσε στην περιοχή της Καναάν από τον 12ο αιώνα π.Χ. ως και το 604 π.Χ. και ο επιστήμονες εδώ και χρόνια ερίζουν για την καταγωγή τους. Η συγκεκριμένη περιοχή εντοπίζεται σήμερα στο Ισραήλ, το Λίβανο και την βορειοδυτική Ιορδανία, ενώ για τους Φιλισταίους υπάρχουν αναφορές στην Εβραϊκή Βίβλο αλλά και σε αρχαία αιγυπτιακά κείμενα. Οι επιστήμονες κατάφεραν να φέρουν στο φως τα οστά 10 ανθρώπων στην πόλη Άσκελον, γνωστή περιοχή των Φιλισταίων και μετά από εξέταση του DNA, έγινε γνωστό πως η συγκεκριμένη φυλή καταγόταν από ανθρώπους που είχαν μεταναστεύσει από την Ελλάδα, την Σαρδηνία ακόμα και από την Ιβηρική χερσόνησο, όπου σήμερα βρίσκονται η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Πηγή Sputniknews
Οι πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2019 που σχετίζονται με τη Βίβλο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ