21.2 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΟΗΕ: Δεν υπάρχει ελπίδα για τερματισμό του λιμού παγκοσμίως, αν δεν επιτευχθεί...

ΟΗΕ: Δεν υπάρχει ελπίδα για τερματισμό του λιμού παγκοσμίως, αν δεν επιτευχθεί ειρήνη

 

Οι συγκρούσεις επιδεινώνουν τους λιμούς παγκοσμίως, τόνισε την Τρίτη ο ΟΗΕ, ζητώντας να καταβληθούν περισσότερες ειρηνευτικές προσπάθειες προκειμένου να τερματιστεί η πείνα για σχεδόν 500 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε εμπόλεμες περιοχές.
Στις οκτώ χώρες του κόσμου που καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά πείνας, τουλάχιστον ένας στους τέσσερις ανθρώπους δεν έχει επαρκή τροφή, τόνισαν δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ σε έκθεσή τους προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Οι μεγαλύτερες ανάγκες καταγράφονται στην Υεμένη, όπου το 60% του πληθυσμού, 17 εκατομμύρια, είναι αντιμέτωπο με την πείνα, ενώ ακολουθεί το Νότιο Σουδάν, με το 45% του πληθυσμού να μην διαθέτει επαρκή τροφή.
«Αν δεν σταματήσουν οι πόλεμοι, αυτό που χτίζουμε κάθε ημέρα θα καταστρέφεται τη νύκτα», τόνισε ο Αντρε Βόρνιτς εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος από τη Ρώμη.
Χωρίς ειρήνευση «δεν έχουμε καμία πιθανότητα να σταματήσουμε την πείνα, ό,τι κι αν κάνουμε», πρόσθεσε.
Η εξάλειψη του λιμού και του υποσιτισμού ως το 2030 είναι ένας από τους 17 φιλόδοξους παγκόσμιους στόχους που έθεσαν οι κυβερνήσεις το 2015.
Ομως το ποσοστό της πείνας αυξήθηκε το 2016 για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, πλήττοντας 815 εκατομμύρια ανθρώπους, σε σχέση με τα 777 εκατομμύρια που ήταν το 2015.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, οι περισσότεροι πεινασμένοι, 489 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν σε εμπόλεμες χώρες.
Στην έκθεση αναφέρθηκαν οι 16 χώρες, μαζί με την κοιλάδα της λίμνης Τσαντ στη Δυτική Αφρική, που είναι αντιμέτωπες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο λιμού.
Ενεση ρευστότητας από 11 δωρήτριες χώρες στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες
Εντεκα χώρες συμφώνησαν να καταβάλλουν νωρίτερα την ετήσια συνεισφορά τους στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), για να την βοηθήσουν στη συνέχιση της λειτουργίας της έπειτα από την απόφαση των ΗΠΑ να παρακρατήσουν 65 εκατομμύρια δολάρια από τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας.
Η απόφαση για το μερικό πάγωμα της αμερικανικής χρηματοδότησης από την κυβέρνηση του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται να συνδέεται με τη ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που καταδίκασε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον επικεφαλής της UNRWA, τον Πιερ Κρέχενμπουλ.
Στις 22 Δεκεμβρίου, 128 κράτη – μέλη της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, αψηφώντας τις απειλές Τραμπ, ψήφισαν υπέρ του σχεδίου απόφασης που καταδίκαζε τις ΗΠΑ για τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε στις 16 Ιανουαρίου ότι θα παγώσει μέχρι νεωτέρας την καταβολή 65 εκατ. δολαρίων στην UNRWA, από τα συνολικά 125 εκατ. δολάρια που είχε δεσμευθεί να χορηγήσει στην υπηρεσία, επισημαίνοντας ότι η υπηρεσία πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις.
«Είναι απόλυτα σαφές ότι η απόφαση των ΗΠΑ δεν σχετιζόταν με τις επιδόσεις μας», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Κρέχενμπουλ, επικαλούμενος τις «πολύ καλές συναντήσεις» που είχε με ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον τον Νοέμβριο.
«Αυτή η απόφαση πρέπει να είναι μέρος της συζήτησης που διεξήχθη γύρω από την Ιερουσαλήμ, τη ψηφοφορία για την Ιερουσαλήμ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Και απλώς σημειώνω για μια ακόμη φορά ότι η χρηματοδότηση ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να προστατεύεται από τη σύνδεσή της με πολιτικές σκοπιμότητες», τόνισε.
Εντεκα χώρες συμφώνησαν να καταβάλουν νωρίτερα τις συνεισφορές τους για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων της UNRWA τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο Κρέχενμπουλ μετά τη συνάντηση με εκπρόσωπους των δωρητών χωρών, σημειώνοντας πως: «υπάρχει μια αίσθηση προσέγγισης».
Επτά χώρες – η Ελβετία, η Φινλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Γερμανία και η Ρωσία – έχουν ήδη καταθέσει νωρίτερα κονδύλια, ενώ τέσσερις χώρες – το Βέλγιο, το Κουβέιτ, η Ολλανδία και η Ιρλανδία – έχουν δεσμευτεί να το κάνουν σύντομα, σημείωσε.
Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για συγκέντρωση φέτος περίπου 800 εκατ. δολαρίων για παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Συρία, το Λίβανο, την Ιορδανία και τα παλαιστινιακά εδάφη.
Τόνισε ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ έλαβε 360 εκατ. δολάρια από τις ΗΠΑ το 2017, αλλά η Ουάσιγκτον έχει εγκρίνει μόλις 60 εκατ. δολάρια για το 2018, μια μείωση που χαρακτήρισε «επώδυνη και δραματική αλλαγή».
Η UNRWA ιδρύθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1949, αφού εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους κατά τον πόλεμο του 1948. Αυτή τη στιγμή παρέχει εκπαιδευτική, υγειονομική και οικονομική βοήθεια σε ένα μεγάλο μέρος των Παλαιστινίων αυτών και στους απογόνους τους, δηλαδή σε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν κυρίως στη λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Οχθη, στην Ιορδανία και στον Λίβανο.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ