Διψήφια αύξηση καταγράφεται σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές αφίξεις του πρώτου εξαμήνου του 2017 στα ελληνικά αεροδρόμια, σύμφωνα με την ανάλυση των μέχρι τώρα γνωστοποιημένων στοιχείων από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). «Ο Ιούνιος έκλεισε με αύξηση 10,9% στις αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό, ποσοστό που ανεβάζει μέχρι στιγμής το συνολικό αποτέλεσμα για όλο στο χρόνο στο 10,5%» τονίζει μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), Αρης Ικκος.
Ο κ. Ικκος προσθέτει πως σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό πτήσεων για τα περιφερειακά αεροδρόμια (σ.σ. αεροδρόμια πλην των Αθηνών) «υπάρχει πολύ ισχυρή ζήτηση από τις αεροπορικές εταιρίες που μέχρι τον Ιούνιο ήταν στο +10%». Η προβολή της τάσης αυτής σε βάθος δωδεκαμήνου καταλήγει σε μια αύξηση ζήτησης της τάξης του 8,5%, «κάτι που μπορεί να αλλάξει δυναμικά αλλά (δείχνει πως) είμαστε σε μια πολύ θετική κατεύθυνση».
Αντίστοιχη ήταν και η αύξηση στο σύνολο των διεθνών αφίξεων (στα περιφερειακά αεροδρόμια), που φτάνει «στο 13,5% για τον Ιούνιο και στο 6,1% από την αρχή του έτους», ενώ από τα δεδομένα φαίνεται πως ευνοούνται οι προορισμοί με δυνατότητα υποδοχής αεροσκαφών, καθώς «όπου υπάρχει αερολιμένας είναι πολύ πιο εύκολη η πρόσβαση από τις διεθνείς αγορές, ενώ πρόκειται, κατά κάποιον τρόπο, και για προορισμούς που έχουν πληγεί λιγότερο από την κρίση τα τελευταία χρόνια της κρίσης». Σημαντική είναι και συμβολή στην τουριστική κίνηση «των εταιριών χαμηλού κόστους τα τελευταία χρόνια αν και υπάρχει (τελευταία) μια πολύ μικρή υποχώρηση αυτών των εταιριών στο εσωτερικό της χώρας, των low cost carriers όπως ονομάζονται».
Αυξημένη κινητικότητα και από τους Ελληνες
Αύξηση καταγράφεται και από κατοίκους Ελλάδας για πτήσεις εντός της χώρας, ενώ «σημειώνεται κι αυξημένη κινητικότητα και για ταξίδια προς το εξωτερικό», σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) του ΣΕΤΕ. Ο κ. Ικκος σημειώνει πως «πάρα πολλά από τα περιφερειακά αεροδρόμια έχουν μείνει πίσω και προσδοκία είναι με τη νέα διοίκηση στην οποία έχουν περάσει θα υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις για να γίνουν επαρκή ή κατάλληλα για τον αριθμό των επιβατών και τους προορισμούς που εξυπηρετούν».
Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΣΕΤΕ, στην αύξηση της κίνησης για το 2017 «πρωταγωνιστούν οι επισκέπτες από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρωσία και την Ολλανδία». Σε επίπεδο ποσοστών, «πλην της Ιταλίας που εμφανίζει μια μικρή πτώση, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Ρωσία και η Ολλανδία εμφανίζουν άνοδο που κυμαίνεται στο 10%-24% σε ό,τι αφορά τον αριθμό θέσεων για τη σεζόν στα περιφερειακά αεροδρόμια με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία», ενώ μέσα στο 2017 παρατηρείται και επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν «κάτι στο οποίο βοήθησε φέτος και το Πάσχα (ημερολογιακά)» όπως ανέφερε ο κ. Ικκος.
Υψηλότερη τέλος είναι με βάση τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ «και η ανάπτυξη των τουριστικών θέσεων για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, κάτι που δείχνει και μια τάση διεύρυνσης της σεζόν».
Σωτήρης Κυριακίδης