16.2 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΝτομπρόβσκις : Υπό συζήτηση η αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου της Ελλάδας

Ντομπρόβσκις : Υπό συζήτηση η αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου της Ελλάδας

 

«Από ό,τι βλέπουμε ήδη από τις φθινοπωρινές προβλέψεις (σ.σ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), η Ελλάδα υπεραποδίδει στους δημοσιονομικούς στόχους, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Ετσι οι εξελίξεις αυτές δείχνουν θετικές στο δημοσιονομικό σκέλος αλλά και ως προς την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, η οποία συνεχίζεται». Αυτό επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, δίνοντας εμμέσως το «στίγμα» για την έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου (θα δημοσιοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου), αν και, όπως λέει, δεν μπορεί από τώρα να προεξοφλήσει το περιεχόμενό της.
Σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr, και ερωτηθείς για το θέμα των συντάξεων και ειδικά για το πακέτο των θετικών μέτρων, ο κ. Ντομπρόβσκις δηλώνει ουσιαστικά θετικός και για την ακύρωση των μειώσεων και για την εφαρμογή των θετικών μέτρων. «Οντως βλέπουμε ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος διαθέσιμος και ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να μπορεί να φέρει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, συνεπώς οι συζητήσεις τώρα επικεντρώνονται στο πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτός ο δημοσιονομικός χώρος», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Για το κατά πόσο οι εθνικές εκλογές το 2019 θα μπορούσαν να εμποδίσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει κατ’ αρχάς πως «δεν βλέπουμε τις εκλογές ως εμπόδιο στις οικονομικές εξελίξεις των κρατών- μελών», προσθέτοντας ειδικά για την Ελλάδα ότι «αυτό που τώρα βλέπουμε και από τη δουλειά που γίνεται για τον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου, που ετοιμάζεται, είναι ότι διατηρείται η συμφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους του μεταμνηνονιακού προγράμματος».
Τέλος, για τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα μέτρα για το χρέος, ο κ. Ντομπρόβσκις δηλώνει πως «εάν η δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας είναι εντός στόχων, αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν. Και αυτά τα μέτρα είναι βασισμένα πάνω στη βιωσιμότητα του χρέους, που αναφέρει ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο. Υπάρχει επίσης μηχανισμός για το πώς αυτά τα μέτρα μπορεί να αναπροσαρμοστούν, εάν υπάρχει ανάγκη».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ