Η ιδέα της εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω της μετακίνησης των δεικτών των ρολογιών, ξεκίνησε από τη Γερμανία το 1916 και υιοθετήθηκε στη συνέχεια από πολλές χώρες.
Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε τον τερματισμό της αλλαγής ώρας από την άνοιξη στο χειμώνα, αρχής γενομένης από το 2021.
Συγκεκριμένα, υπέρ του τερματισμού της αλλαγής ώρας, ψήφισαν 410 ευρωβουλευτές και κατά 192.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Κομισιόν πρότεινε να σταματήσει η αλλαγή ώρας μετά από μεγάλη έρευνα στην κοινή γνώμη, που έδειξε ότι ποσοστό 84% όσων απάντησαν, θέλουν να σταματήσουν να γυρίζουν τα ρολόγια τους.
Η υπόθεση δεν τελειώνει ωστόσο στο ευρωκοινοβούλιο, καθώς τον τελικό λόγο για το κατά πόσο θα σταματήσουν να αλλάζουν ώρα από το 2021 και μετά, θα τον έχουν τα ίδια τα κράτη – μέλη της ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα ξημερώματα της επόμενης Κυριακής, στις 30 Μαρτίου, πρέπει να αλλάξουμε τα ρολόγια μας, ώστε να δείχνουν μια ώρα μπροστά.
Παράλληλα, εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο νέος νόμος που αφορά στα πνευματικά δικαιώματα, που έχει δημιουργήσει αρκετή συζήτηση τα τελευταία χρόνια γύρω από το ζήτημα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τη νέα νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα και συγκεκριμένα την αμφιλεγόμενη διάταξη του άρθρου 13, η οποία διέπει την παραγωγή και τη διανομή περιεχομένου στο διαδίκτυο.
Με τον νέο νόμο επιχειρείται να προστατευτεί ο δημιουργός και το πνευματικό του έργο από την παράνομη αναπαραγωγή και διανομή στο διαδίκτυο.
Ωστόσο, έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση για το κατά πόσο ο νέος νόμος επηρεάζει την ελευθερία της έκφρασης.
Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την τροπολογία με 348 ψήφους υπέρ και 274 κατά.
Η διαδικασία ενημέρωσης των νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων ξεκίνησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από δύο χρόνια, φαινομενικά για την προστασία των εκδοτών, των ραδιοτηλεοπτικών φορέων και των καλλιτεχνών της Ευρώπης και για την εξασφάλιση δίκαιης αποζημίωσης από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.
Πηγή Sputniknews