Τις υλοποιούμενες πολιτικές και δράσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων και τις νέες ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξής τους στην ελληνική και διεθνή αγορά, παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στο 2ο Ανοικτό Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, ΣΕΤΚΕ.
Η εθνική περιφερειακή τουριστική πολιτική, που εφαρμόζεται από το 2015, έχει ως στόχο την καθιέρωση της Ελλάδας ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό που μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένες αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες 365 ημέρες το χρόνο.
«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού. Βρίσκονται στην καρδιά της ελληνικής ζεστής φιλοξενίας, για την οποία η χώρα μας ξεχωρίζει και αναγνωρίζεται διεθνώς. Η άμεση σχέση, η προσωπική επαφή που αναπτύσσεται με τους επισκέπτες, που αισθάνονται σαν να βρίσκονται στο σπίτι τους, είναι βασικό στοιχείο της συνολικής ταξιδιωτικής εμπειρίας τους στην Ελλάδα. Αυτός ο ξεχωριστός και διακριτός τους χαρακτήρας στη φιλοξενία και τη διαμονή, είναι που επιδιώκουμε να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ότι η διασύνδεση του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό τομέα αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, με στόχο να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, νέες πηγές εσόδων και νέες θέσεις εργασίας και σε άλλους παραγωγικούς κλάδους, και να ενισχυθούν οι τοπικές κοινωνίες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες.
«Οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων μπορούν να υποστηρίξουν πολύ δυναμικά το στόχο να ενταχθούν τα ελληνικά προϊόντα σε όλη την τουριστική αλυσίδα», ανέφερε.
Η υπουργός εξήρε την πρωτοβουλία της ΣΕΤΚΕ για το «Καλάθι Πρωινού» με τοπικά προϊόντα που προσφέρονται στους επισκέπτες των τουριστικών καταλυμάτων στις δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας. Τόνισε ότι το υπουργείο Τουρισμού στηρίζει τη θεσμοθέτηση και την προώθηση της καινοτόμου αυτής υπηρεσίας και κάθε δράσης που εμπλουτίζει το προσφερόμενο προϊόν στη διαμονή και τη φιλοξενία.
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο «Καλάθι Πρωινού Νοτίου Αιγαίου», που παρουσιάστηκε από την ΣΕΤΚΕ με την συνεργασία και υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που έχει ανακηρυχθεί Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019, και τόνισε τη σημαντική συμβολή του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, για την τουριστική ανάπτυξη και την προώθηση του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο.
Οσον αφορά τα αιτήματα και τις προτάσεις του κλάδου των τουριστικών καταλυμάτων, που εμπίπτουν στη συναρμοδιότητα με άλλα υπουργεία και φορείς, επισήμανε ότι υπάρχει διαρκής και εξαιρετική συνεργασία με τη ΣΕΤΚΕ και με τον πρόεδρο, Παναγιώτη Τοκούζη και επίκειται η διευθέτησή τους με νομοθετικές διατάξεις και υπουργικές αποφάσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας, παρουσίασε τις νέες ευκαιρίες για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τουριστικό κλάδο.
Αναφέρθηκε στα δύο προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΕΠΑΝΕΚ, συνολικού προϋπολογισμού ενίσχυσης 230 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και την ενίσχυση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων όπου περιλαμβάνονται τα τουριστικά καταλύματα.
Επισήμανε ότι ο κλάδος μπορεί να στηριχθεί και με άλλα αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα διακρατικής συνεργασίας Interreg, όπου συμμετέχει για πρώτη φορά ως εταίρος το Υπουργείο Τουρισμού, και ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικές δράσεις.
Αναφέρθηκε επίσης στους πόρους που έχουν εξασφαλιστεί για την προώθηση του θεματικού τουρισμού και την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων σε θεματικές τουριστικές υποδομές σε όλη την Ελλάδα που ενισχύουν την τοπική επιχειρηματικότητα.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ, Π. Τοκούζης, απένειμε στην υπουργό τιμητική πλακέτα για την στήριξή της στην Συνομοσπονδία και στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και για την υποστήριξη της στην δράση για το «Καλάθι Πρωινού».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ