«Οφείλουμε να αυξήσουμε την επιτήρηση των συνόρων μας στον Εβρο» δήλωσε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», για την αντιμετώπιση της αύξησης των προσφυγικών ροών μέσω του Εβρου.
«Ο Εβρος υπήρξε για πάρα πολλά χρόνια η βασική πύλη εισόδου. Εκλεισε όταν φτιάχτηκε ο φράκτης και αυξήθηκαν τα μέτρα επιτήρησής του» είπε, παρατηρώντας ότι «η αύξηση των ροών συμπίπτει χρονικά με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, έγινε ακριβώς την ίδια περίοδο». «Υπάρχει ένα θέμα αύξησης της επιτήρησης των συνόρων μας και οφείλουμε να αυξήσουμε την επιτήρηση των συνόρων μας στην περιοχή. Εχουμε μία πολύ συγκεκριμένη άποψη για τα θέματα της μετανάστευσης, δεν θεωρούμε ότι η χώρα θα πρέπει να γίνεται τόπος διαμονής ή πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση για οποιονδήποτε θέλει να περάσει», επισήμανε.
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, σημείωσε πως «ακόμη δεν έχει απαντηθεί πώς βρέθηκαν αυτοί οι άνθρωποι εκεί πέρα, με ποιαν αποστολή, ποιον ρόλο». «Δεν έχει γίνει καμία έρευνα από τις ελληνικές Αρχές, έχουμε χάσει δύο ανθρώπους, βρίσκονται φυλακισμένοι χωρίς να έχει απαγγελθεί κατηγορία στις τουρκικές φυλακές, δύο στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και καμία ελληνική Αρχή δεν έχει απασχοληθεί πώς έγινε αυτό, ούτε το στρατοδικείο, ούτε κάποιος εισαγγελέας δεν έχει διατάξει μία έρευνα», διευκρίνισε.
Ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ εκτίμησε ότι «δεν έχουμε συμφωνήσει στα βασικά». «Η προχθεσινή προσπάθεια που έκανε ο κ. Τσίπρας να ζητήσει τη γνώμη και να ρωτήσει τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς κατά πόσο γίνεται αποδεκτό το θέμα της «Μακεδονίας του Ιλιντεν», νομίζω δείχνει την επιπολαιότητα με την οποία γίνεται αυτή η διαπραγμάτευση. Δεν νομίζω ότι είχε άδικο ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ανιστόρητο και επικίνδυνο σε αυτή τη διαπραγμάτευση, γιατί αν πας να διαπραγματευτείς με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό και δεν έχεις βασική γνώση και ενημέρωση για το τι σημαίνει το καθετί που θα τοποθετηθεί μπροστά σου, τότε καλύτερα άσε κάποιον άλλον που γνωρίζει ιστορία να κάνει τη διαπραγμάτευση», ανέφερε.
Με αφορμή την πολιτική αντιπαράθεση μετά την επίθεση του περασμένου Σαββάτου στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε «ατυχέστατη, υπερβολική και εξαιρετικά διχαστική την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα προχθές στο υπουργικό συμβούλιο». «Είναι όχι απλώς εξωφρενική, είναι τόσο προβοκατόρικη, όσο τίποτε άλλο από αυτά που έχω ακούσει. Για το μόνο που δεν ευθύνεται η ΝΔ είναι για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β’ ΠΠ, για όλα τα άλλα η ΝΔ έχει την ευθύνη κατά τον κ. Τσίπρα. Τέτοιο διχαστικό λόγο δεν έχω ακούσει ποτέ από πρωθυπουργό», είπε, ενώ ερωτηθείς εάν κρίνει πως η επίθεση στον κ. Μπουτάρη ήταν μεμονωμένο γεγονός, διευκρίνισε: «Εχω υποστεί προπηλακισμό, τότε που έγινε ο ξυλοδαρμός του κ. Κουμουτσάκου, πάλι σε εκδήλωση Ποντίων. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι έχουν παρεισφρήσει ακόμη και στις εκδηλώσεις του ποντιακού ελληνισμού. Δεν ξέρω αν έχουν πολιτική προέλευση, η συμπεριφορά τους δείχνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα και ο τρόπος τους, ότι έχουν μία ακροδεξιά εθνικιστική ρητορεία, δεν υπάρχει αμφιβολία».
Κληθείς να σχολιάσει την κυβερνητική πρόταση για την κατάτμηση της Β’ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών, υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε καταθέσει παλαιότερα τροπολογία «να γίνει μία αναδιάταξη όλων των εκλογικών περιφερειών σε όλη τη χώρα και να φτάσουμε να έχουμε περίπου δεκαεδρικές περιφέρειες». «Δεν πιστεύω ούτε στις πολύ μεγάλες, ούτε στις πολύ μικρές περιφέρειες. Οι πολύ μικρές περιφέρειες καθιστούν τον βουλευτή επίσης όμηρο, των μικρών συμφερόντων, των μικρών σχέσεων και βεβαίως τον καθιστούν και αδιάφορο στο να έχει και έναν πολιτικό λόγο, ο οποίος να καλύπτει το σύνολο της επικράτειας. Δεν θέλω βουλευτές δημοτικούς συμβούλους να ασχολούνται μόνο με τα προβλήματα της γειτονίας, αλλά βουλευτές που να έχουν πολιτικό λόγο και να τοποθετούνται στο σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία», εξήγησε.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ