Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών της Δυτικής Αττικής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρ/Σ Real 97.8 FM, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα διέθετε χάρτες επικινδυνότητας πλημμυρών από το 2012, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι πληγείσες περιοχές της Μάνδρας και της Νέας Περάμου.
Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι ενώ υπήρξαν και στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα που κόστισαν ανθρώπινες ζωές, στην ίδια περιοχή, εντούτοις υπήρξε κενό στη διοίκηση και δεν ολοκληρώθηκε η κατάρτιση των Σχεδίων Διαχείρισης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που αποτελεί προδικαστικό στάδιο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της χώρας μας, γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα για να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον.
Συνεπώς, όπως τόνισε, ο αν. ΥΠΕΝ «μία από τις εκκρεμότητες των Ευρωπαϊκών Οδηγιών που παραλάβαμε και έπρεπε να διαχειριστούμε ήταν και τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, τα οποία ολοκληρώνουμε τον Φεβρουάριο 2018, με πόρους από το ΕΣΠΑ. Το περιεχόμενο αυτών των Σχεδίων είναι ήδη αναρτημένο σε διαβούλευση. Πρόκειται για βασική υποδομή που αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής, το περιβάλλον και επιπλέον συνδέεται με την οικονομία και την ανάπτυξη», συμπλήρωσε.
Ειδικότερα, η ολοκλήρωση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας θα περιγράφουν πέρα από τις περιοχές υψηλού κινδύνου, τις συνέπειες των πλημμυρών για κάθε περιοχή, το επιθυμητό χρονοδιάγραμμα, αλλά και τα έργα υποδομής που θα πρέπει να γίνουν ανά περιοχή. Η δε χρηματοδότηση αυτών των κατασκευαστικών έργων θα προέλθει από όλους τους διαθέσιμους πόρους, συμπεριλαμβανομένου και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως συμβαίνει π.χ. με τα αντίστοιχα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν ανακοινωθεί για τη Σαμοθράκη.
«Προφανώς και πρέπει να μην υπάρχει αυθαίρετη δόμηση στα ρέματα, προφανώς και πρέπει να καθαριστούν τα ρέματα από μπάζα και να αποκατασταθεί η υδραυλική παροχή, από οτιδήποτε την εμποδίζει» σημείωσε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε ότι, εκτός από τα σχέδια αντιμετώπισης της πλημμύρας, η Ελλάδα δεν διέθετε ούτε χάρτες για το περιβάλλον. Ανέφερε δε ότι «έως την ανάρτηση των δασικών χαρτών στη Μάνδρα, που ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, αλλά και σε Νέα Πέραμο και Μέγαρα για τα οποία θα ξεκινήσει η ανάρτηση εντός του έτους, πρακτικά δεν γνωρίζαμε στοιχεία για την περιοχή, όπως είναι οι εκχερσώσεις, οι δασικές και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις, που συντελούν και αυτές στην ανάσχεση του φαινομένου της πλημμύρας».
Τέλος, ο αν. ΥΠΕΝ τόνισε και το γεγονός ότι η μεγάλη ποσότητα βροχής σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα συνδέεται και με την κλιματική αλλαγή, συνεπώς οφείλουμε «να ετοιμάσουμε την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Την Πέμπτη, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, στη Βόννη, συζητήσαμε για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την αντιμετώπισή τους», είπε και κατέληξε λέγοντας ότι η στενή συνεργασία του ΥΠΕΝ με την Περιφέρεια Δυτικής Αττικής και Πειραιά στα περιβαλλοντικά ζητήματα, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, θα συνεχιστεί συμπεριλαμβάνοντας και το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ