15.7 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΜεταναστευτικό, ανεργία, διαφθορά στους προβληματισμούς των ευρωεκλογών

Μεταναστευτικό, ανεργία, διαφθορά στους προβληματισμούς των ευρωεκλογών

Παρά την προσπάθεια εθνικιστικών και λαϊκιστικών δυνάμεων να μετατρέψουν τις επικείμενες ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα για την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το θέμα δεν φαίνεται να είναι το κορυφαίο που απασχολεί τους ψηφοφόρους σε 14 κράτη – μέλη, από τα οποία θα προκύψει το 80% των νέων ευρωβουλευτών, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR). Ζητήματα όπως η στέγη, η διαφθορά, η εσωτερική ασφάλεια, η ανεργία και η υγεία ενδιαφέρουν σε κάποιες περιπτώσεις τους πολίτες πολύ περισσότερο από την παρουσία ξένων στις χώρες τους.
Σε ό,τι αφορά την Γερμανία, το 33% των ψηφοφόρων εκτιμά ότι η μετανάστευση είχε αρνητική επίδραση στις αποδοχές του, ενώ το 63% τάσσεται υπέρ μιας πιο δίκαιης κατανομής των προσφύγων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Την ίδια ώρα, το 39% θεωρεί ότι η οικονομική μετανάστευση έχει πλεονεκτήματα για την Γερμανία, ενώ αντίθετη άποψη διατυπώνει το 42%. Το 34% των Γερμανών δηλώνει ακόμη ότι η μετανάστευση επηρεάζει αρνητικά την ζωή του, υπό την έννοια της εθνικής ταυτότητας και του πολιτισμού, με το 60% να εκτιμά ότι ο μεγάλος αριθμός μεταναστών επιδρά αρνητικά και στην λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών. Το ποσοστό αυτό, είναι μάλιστα το υψηλότερο που καταγράφεται για το συγκεκριμένο ερώτημα στις 14 χώρες της έρευνας. Ακόμη υψηλότερο, 63%, είναι όμως και το ποσοστό των Γερμανών οι οποίοι είναι της άποψης ότι η κυβέρνησή τους θα έπρεπε να ενδιαφέρεται για την ποιότητα της ζωής τους περισσότερο από ό,τι για την ζωή των προερχόμενων από άλλες χώρες. Το 52% όμως, πιστεύει ότι η οικονομία πηγαίνει καλά και σε ό,τι αφορά τα θέματα προστασίας περιβάλλοντος, το 60% διατυπώνει την άποψη ότι το κλίμα θα έπρεπε να έχει προτεραιότητα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανακοπεί η οικονομική ανάπτυξη.


Σύμφωνα με το EFCR, παρά την προσπάθεια πολιτικών όπως ο Βίκτορ Ορμπαν, ο Ματέο Σαλβίνι και ο Στιβ Μπάνον να αναδείξουν το μεταναστευτικό στο μείζον διακύβευμα των ευρωεκλογών, οι πολίτες έχουν διαφορετική άποψη. Ακόμη και στην Τσεχία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ρουμανία και την Ισπανία, οι ψηφοφόροι φαίνονται να ανησυχούν περισσότερο για εκείνους που εγκαταλείπουν την χώρα τους, παρά για εκείνους που έρχονται, ενώ προτάσσουν ζητήματα εσωτερικού ενδιαφέροντος που αφορούν κυρίως την καθημερινότητά τους. «Οι ευρωεκλογές διαφημίστηκαν ως πεδίο μάχης για την καρδιά της Ευρώπης. Οι Ορμπαν, Σαλβίνι και Μπάνον προσπάθησαν να μετατρέψουν τις εκλογές σε δημοψήφισμα, κινητοποιώντας μια συμμαχία υπέρ της εθνικής ακεραιότητας, προκειμένου να διαλύσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση εκ των έσω. Τα ευρήματα της έρευνας μπορούν να ενθαρρύνουν τους ευρωπαϊστές και να τους δείξουν ότι υπάρχουν ακόμη ψήφοι να κερδηθούν στα μεγάλα θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η δημόσια υγεία, η στέγη, το βιοτικό επίπεδο. Θα έχουν κάνει στρατηγικό λάθος αν αποδεχτούν την παγίδα των αντιευρωπαϊκών κομμάτων, ότι αυτές οι εκλογές θα κριθούν μόνο στο θέμα της μετανάστευσης», δηλώνει ο διευθυντής του ECFR Μάρκ Λέοναρντ, ο οποίος ωστόσο τονίζει ότι προκειμένου να κινητοποιηθούν αυτοί οι ψηφοφόροι, πρέπει οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να παρουσιάσουν μια σοβαρή και έντιμη αξιολόγηση και των αποτυχιών της ΕΕ.
Σε άλλα ευρήματα της έρευνας, είναι χαρακτηριστικό ότι το 89% των Ελλήνων, το 84% των Τσέχων και το 80% των Αυστριακών τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά μόνο στην Αυστρία, στην Δανία, στην Γερμανία και στην Σουηδία η μετανάστευση θεωρείται το βασικό θέμα ενδιαφέροντος των πολιτών. Στην Ισπανία (42%) και στην Ιταλία (47%) σοβαρότερο πρόβλημα θεωρείται η ανεργία, ενώ η αντιμετώπιση της διαφθοράς απασχολεί κυρίως τους πολίτες της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Σλοβακίας, της Ισπανίας και της Ρουμανίας. Η πορεία της οικονομίας αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρό μέλημα των ευρωπαίων πολιτών, με την μεγαλύτερη απαισιοδοξία να καταγράφεται στην Ουγγαρία, την Ελλάδα, την Ρουμανία, την Σλοβακία και την Ισπανία.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ