17.3 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΜείωση της ανεξαρτησίας των μελών του ΝΑΤΟ «βλέπει» Ρώσος αναλυτής

Μείωση της ανεξαρτησίας των μελών του ΝΑΤΟ «βλέπει» Ρώσος αναλυτής

Τον τρόπο με τον οποίο θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική και εξωτερική πολιτική τους νέα κράτη που αποφασίζουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ εξηγεί ο Μιχαήλ Σμολίν, πολιτικός επιστήμονας.
Τις προθέσεις του ΝΑΤΟ στις πρώην χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας και τις επιπτώσεις από την ένταξή τους σε αυτό αναλύει στο Sputnik ο Μιχαήλ Σμολίν, πολιτικός επιστήμονας, στον απόηχο της είδησης ότι το μπλοκ επιθυμεί να εντάξει τα Σκόπια το φθινόπωρο.
Η επιθυμία της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας και του ΝΑΤΟ να καταστεί η Β. Μακεδονία μέλος της Συμμαχίας συνδέεται με την πρόθεση του ΝΑΤΟ να επηρεάσει όλα τα σχέδια που σχετίζονται με τη Ρωσία στα Βαλκάνια, ο South Stream, οι παραδοσιακές σχέσεις στον τομέα της θρησκευτικής και πολιτιστικής ενότητας των Ορθοδόξων – όλες αυτές οι διαδικασίες που ο συνασπισμός του ΝΑΤΟ θέλει να ελέγξει, εξηγεί.
«Αυτό αποτελεί μέρος της πολιτικής του ΝΑΤΟ για μετακίνηση προς τα ανατολικά και της «απορρόφησης» των χωρών που αποτελούσαν μέρος του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Ετσι, η συμμαχία «καταπίνει» τις χώρες που θα μπορούσαν να έχουν καλές σχέσεις με τη Ρωσία», σημειώνει.
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ για τις χώρες αυτές, όπως διευκρινίζει, αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια. Κάθε χώρα που γίνεται μέρος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να καταλάβει ότι βάσεις της Συμμαχίας μπορεί να εγκατασταθούν στην επικράτειά της και θα προμηθεύονται με πυραύλους. Σε απάντηση, η Ρωσία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν αυτά τα σημεία ως πιθανούς στόχους σε περίπτωση σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η είσοδος στο μπλοκ του ΝΑΤΟ μειώνει την ασφάλεια των μελών του.
«Ταυτόχρονα, υπάρχει άλλο ένα πρόβλημα – η πολιτική αυτών των χωρών σταματά να θεωρείται κυρίαρχη. Εάν πριν αυτές οι μικρές χώρες δεν μπορούσαν να οικοδομήσουν την εξωτερική πολιτική τους, τώρα απλώς δεν θα έχουν καθόλου εξωτερική πολιτική».
Για παράδειγμα – ένα κερδοφόρο έργο, όπως ο South Stream, χάθηκε από τη Βουλγαρία, οι πολιτικοί της αναγκάστηκαν να αρνηθούν το να περάσει ο South Stream μέσω της χώρας. Επομένως, η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ όχι μόνο εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια, αλλά και μεγάλους οικονομικούς κινδύνους, προσθέτει.
«Εάν η Ρωσία αποφασίσει να προχωρήσει σε ένα μεγάλο έργο, θα το κάνει σίγουρα. Τα νέα μέλη του ΝΑΤΟ απλά δεν θα λάβουν το μερίδιο που θα μπορούσαν να έχουν κερδίσει εάν συνεργάζονταν με τη Ρωσία».
Το ΝΑΤΟ «θα δέσει τα χέρια» και δεν θα τους επιτρέψει να λύσουν τέτοια οικονομικά ζητήματα με τρόπο που τους ωφελεί. Μόνο μεγάλες χώρες όπως η Τουρκία, όπου υπάρχει η επιθυμία για ανεξαρτησία, μπορούν να αντισταθούν σε μια τέτοια πίεση. Χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία δεν μπορούν να το αντέξουν, καταλήγει ο κ. Σμολίν.
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ