«Τόσο η αληθινή ανάπτυξη προς όφελος των πολιτών, όσο και η προστασία του περιβάλλοντος είναι η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο, με τίτλο «Συνταγματική Αναθεώρηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη», παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, του νομικού κόσμου και των παραγωγικών φορέων.
«Προτείνω συγκεκριμένη αναφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη, ως στόχο της πολιτείας, ώστε κάθε κυβερνητική επιλογή και πολιτική, αλλά και κάθε διοικητική πράξη να κρίνεται και με αυτό το κριτήριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στασινός, αναλύοντας συγκεκριμένο πλέγμα προτάσεων, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική αναθεώρηση.
ο πρόεδρος του ΤΕΕ πρότεινε:
-Συνταγματική πρόβλεψη για έναν ηλεκτρονικό χάρτη με όλες τις θεσμικές γραμμές, ως υποχρέωση της πολιτείας προς τους πολίτες.
-Επίλυση μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης της «εμπλοκής» του δασικού χαρακτήρα μιας έκτασης με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
-Ρητή αναφορά στο Σύνταγμα της βιώσιμης ανάπτυξης ως στόχου της ελληνικής πολιτείας.
-Ρητή αναφορά της επιχειρηματικότητας και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, για να τυγχάνει και αυτός συνταγματικής προστασίας, όπως οι υπόλοιποι συντελεστές της παραγωγής: κεφάλαιο, γη και εργασία.
-Αναφορά ειδικής διαδικασίας, με εκτελεστικό νόμο, για επιτάχυνση επειγόντων τεχνικών έργων, δημόσιας ωφέλειας και στρατηγικών επενδύσεων. Που θα επιταχύνουν και τις σχετικές δικαστικές διαδικασίες.
ΝΔ- Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τοποθέτησή του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ο διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση γίνεται κεκλεισμένων των θυρών «λες και το Σύνταγμα αφορά λίγους» και υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση επέλεξε συνταγματική αναθεώρηση εξπρές σε μία άκαιρη χρονική στιγμή, καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και ενώ το Σύνταγμα απαιτεί συναίνεση είναι δύσκολο να επιτευχθεί σε προεκλογική περίοδο».
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «η κλιματική αλλαγή θα είναι το μεγαλύτερο, ίσως, πρόβλημα, το οποίο θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια η χώρα, πρόβλημα για το όποιο δεν συζητάμε επαρκώς στην Ελλάδα».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε έκκληση ώστε «να κριθεί αναθεωρητέο το άρθρο 24 έστω και με 151 ψήφους» ενώ πρότεινε ακόμα να συμπεριληφθούν και να αναγνωριστούν από το Σύνταγμα η βιώσιμη ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή, να κατοχυρωθεί συνταγματικά η κήρυξη αναδασωτέων σε όσα δάση κάηκαν από τις πυρκαγιές και να απαγορευτεί η αλλαγή χρίσης γης των δασών. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη πρέπει να αναγνωριστούν ως δάση όσα αναγράφονταν το 1975 στο Α Σύνταγμα μετά τη Μεταπολίτευση. Επίσης, ανέφερε ότι είναι πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση του ΤΕΕ για ενιαίο ψηφιακό χάρτη.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για το ζήτημα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, σημειώνοντας ότι «η ΝΔ ήταν η πρώτη που με νόμο θέσπισε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς κανόνες» ενώ τόνισε ότι χρειάζονται αναθεώρηση και τα άρθρα 78 και 79 του Συντάγματος γιατί έτσι θα βοηθηθεί πολύ η ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας.
Πρόσθεσε, δε, ότι «η συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στο κόστος δανεισμού και να βοηθήσει στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις» ενώ έκανε αναφορά και στο πράσινο ταμείο, που θεσπίστηκε επί ημερών ΝΔ, για το οποίο, όπως είπε, σήμερα έχει καταλήξει να χρησιμοποιεί μόνο το 2% για τέτοιες δράσεις.
«Η προστασία του περιβάλλοντος είναι μονόδρομος» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ και έκανε έκκληση να γίνει μία συνταγματική αναθεώρηση που χρειάζεται σήμερα η χώρα και όχι μία «light συνταγματική αναθεώρηση».
ΚΙΝΑΛ- Φώφη Γεννηματά
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στην τοποθέτησή της, επισήμανε ότι το κόμμα της προσέρχεται σε αυτόν τον διάλογο «όχι για να δώσει λευκή επιταγή στον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ» και έδωσε έμφαση στο άρθρο 32 περί πρόωρης διάλυσης της Βουλής, λέγοντας πως «δυστυχώς, δεν εξασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα, την οποία έχει ανάγκη η χώρα και για την προσέλκυση επενδύσεων».
«Είμαστε η πρώτη παράταξη που μίλησε για την ανάγκη αναθεώρησης. Είπαμε εξ αρχής ότι η χώρα έχει ανάγκη από το οξυγόνο μίας αναθεώρησης. Θα πρέπει να μιλήσουμε για ένα νέο μοντέλο που θα απελευθερώνει το δυναμικό της χώρας, με διατάξεις ωφέλιμες προς την κατεύθυνση της πολιτικής σταθερότητας και της βιώσιμης, δίκαιης αναπτυξιακής προοπτικής» δήλωσε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε:
«Δεν θέλουμε η αναθεωρητική διαδικασία να εκφυλισθεί σε αντικείμενο στείρας κομματικής αντιπαράθεσης. Η ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές από μία αποτυχημένη αναθεωρητική πρωτοβουλία είναι μεγάλη. Ακόμη και σε αυτό το κορυφαίο πολιτειακό ζήτημα, κάποιοι δεν παύουν να προτάσσουν το μικροκομματικό τους συμφέρον. Γι’ αυτό έχουμε κάθε λόγο να αμφισβητούμε τις “καλές προθέσεις” των λοιπών πολιτικών δυνάμεων.
Η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν αρκεί από μόνη της για να γυρίσει η χώρα σελίδα και προφανώς το Σύνταγμα δεν έφερε την κρίση αλλά απεδείχθη ότι διατάξεις του έχουν ξεπεραστεί στην πράξη και ακόμα ότι αν είχαν γίνει νωρίτερα αλλαγές θα είχαν αποτραπεί αρκετές δυσάρεστες εξελίξεις».
Μίλησε, ακόμη, για την ανάγκη συνταγματικής εξασφάλισης ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών και για τη βιώσιμη ανάπτυξη υποστήριξε ότι πρέπει να εξασφαλίζει το περιβάλλον, την ίδια την κοινωνία και το παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης.
Για το άρθρο 24, η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι ενώ το Σύνταγμα κατοχυρώνει το περιβάλλον, υπάρχουν ολιγωρίες και προβλήματα και γι’ αυτό χρειάζεται πολιτική και νομοθετική βούληση.
Επίσης έκανε λόγο για ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο, αλλά και για την ανάγκη της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έδωσε έμφαση στους επιταχυντές ανάπτυξης, λέγοντας ότι σήμερα υπάρχουν μόνο κόφτες και παρατήρησε ότι σήμερα δεν μπορεί να ξεκινήσει τίποτα, καθώς όλα τα πνίγουν οι φόροι.
Στον τομέα της ανάπτυξης, η κ. Γεννηματά επικέντρωσε στην ανάπτυξη στις πόλεις και τις περιφέρειες και ζήτησε να έρθει η αυτοδιοίκηση στο προσκήνιο μέσω συνταγματικής αναθεώρησης.
«Η πόλωση δεν ευνοεί την προσπάθεια για συναίνεση στη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί γιατί είναι αναγκαία» κατέληξε η κ. Γεννηματά.
ΚΚΕ- Μάκης Παπαδόπουλος
Ο εκπρόσωπος του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Μάκης Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι «σήμερα, στην εποχή της λεγόμενης 4ης βιομηχανικής επανάστασης, υπάρχουν όλες οι τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες ώστε η αύξηση της παραγωγικότητας να αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνικής ευημερίας, αρκεί να πάρει ο λαός στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας και το τιμόνι της εξουσίας».
Για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε: «Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει πραγματικά προοδευτικό Σύνταγμα στο πλαίσιο της σημερινής αντιδραστικής εξουσίας κεφαλαίου, όμως οι ριζοσπαστικές προτάσεις που καταθέτουμε μπορούν να αποτελέσουν αιχμές της λαϊκής αντιπαράθεσης για να ικανοποιηθούν οι κοινωνικές ανάγκες».