Προειδοποιήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας απευθύνει μέσω του Sputnik ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας. Τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, κατά την άποψή του.
Βαθύτατη ύφεση έρχεται στην Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, ως αντίκτυπο της επέλασης του κορονοϊού COVID-19, σύμφωνα με τον Κώστα Λαπαβίτσα, οικονομολόγο, καθηγητή της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα είναι σκληρότατα, επομένως η ύφεση που θα ακολουθήσει θα είναι βαθιά. Δεν μπορεί να επιβιώσει η ελληνική οικονομία με τα μέτρα αυτά, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται κρατική παρέμβαση, την οποία δεν βλέπω να έχει το μέγεθος που πρέπει. Μέχρι στιγμής, είναι ανεπαρκής. Δεν επαρκεί το 2,5% του ΑΕΠ που θέλει να δαπανήσει ο κ. Σταϊκούρας», υπογραμμίζει στο Sputnik, o Κ. Λαπαβίτσας.
Σύμφωνα με τον έγκριτο οικονομολόγο, τα μέτρα στήριξης της οικονομίας πρέπει να είναι πιο δραστικά:
«Χρειάζονται μέτρα πολέμου τα οποία όμως δεν λαμβάνονται. Πρέπει το κράτος να εγγυηθεί την εργασία και να αναλάβει την πληρωμή της μισθοδοσίας. Να αποτραπεί η εκτίναξη των απολύσεων και να προστατεύσει τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι στη χώρα μας είναι πολλοί».
Την ίδια στιγμή, επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει οργανωμένο σχέδιο για τον τουρισμό.
«Ακόμα και να τελειώσει η καραντίνα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δεν υπάρχει περίπτωση να ανακάμψει ο τουρισμός φέτος, είναι μια τελειωμένη υπόθεση για αυτή τη χρονιά. Οι τουρίστες δεν θα έρθουν στην Ελλάδα. Άρα χρειάζεται επειγόντως σχέδιο», τονίζει ο καθηγητής.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι χρειάζεται κινητοποίηση του τραπεζικού συστήματος, για την παροχή ρευστότητας στους μικρομεσαίους.
Ερωτηθείς αναφορικά με το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαντά ότι δεν υπάρχει η ευρωπαϊκή αλληλεγύη.
«Η πρόταση των Ολλανδών να δοθούν 15-20 δισ. στον Νότο είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτά τα χρήματα μετα βίας φτάνουν για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας, πόσο μάλλον για όλες τις χώρες του Νότου», εξηγεί.
Αναφερόμενος στη συζήτηση για το ευρωομόλογο, λέει ότι επίσης είναι εκτός πραγματικότητας.
«Η κουβέντα γίνεται από ανθρώπους που στο μυαλό τους δεν έχουν μόνο την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά ο ενδόμυχος στόχος τους είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, παρά τη δύσκολη συγκυρία που βρισκόμαστε. Είναι σαν βρισκόμαστε πάλι στο 2010. Οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι λειτουργούν σαν να μην έχουν μάθει τίποτα, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τις χώρες του Νότου. Σαν να βγήκαν οι βρυκόλακες της προηγούμενης κρίσης».
Το κρίσιμο σημείο, όπως εκτιμά, θα το συναντήσουμε όταν ληφθούν οι αποφάσεις του Eurogroup.
«Κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα πάρει επαρκείς αποφάσεις για την Ελλάδα. Τότε η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα κρίσιμο δίλημμα, το αν θα χρησιμοποιήσει ή όχι τα χρήματα του υπερπλεονάσματος, το “μαξιλάρι” των 30-35 δισ. Θα υπάρχει όμως κοινωνική και εθνική ανάγκη να το κάνει. Κάποιοι λένε, ότι αυτά τα χρήματα είναι για μια δύσκολη στιγμή. Δηλαδή, ποια στιγμή είναι πιο δύσκολη από την τωρινή; Μια κοινωνία που δεν παράγει, δεν ζει. Άρα, είναι μεγάλη η ανάγκη για αποτελεσματική στήριξη», καταλήγει ο οικονομολόγος.
Πηγή sputniknews.gr